GENEL - 24 Şubat 2021 Çarşamba 10:49

Tonluk boğalarla bebek gibi ilgileniyorlar

A
A
A
Tonluk boğalarla bebek gibi ilgileniyorlar

Artvin’in en büyük festivali ve en önemli turizm kaynağı olan boğa güreşlerine hazırlanan boğa sahipleri, boğaları ile adeta bebek gibi ilgileniyor.

Artvin’in en büyük festivali ve en önemli turizm kaynağı olan boğa güreşlerine hazırlanan boğa sahipleri, boğaları ile adeta bebek gibi ilgileniyor.


Artvin merkez ve ilçelerinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri, baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, ayak ve deste olmak üzere 6 kategoride gerçekleştiriliyor. Güreşlerde boğaların başarılı olabilmesi için aylar öncesinden boğaları yumurta, kuru üzüm gibi özel yemlerle beslemeye başlayan boğa sahipleri, aynı zamanda günde 5 kilometre koşu yapan boğalara spor yaparken ayakları incinmesin diye de nallama işlemi yaptırıyor. İlk kez nal çakılacak hayvanların ayakları temizlendikten sonra nal çakma işlemi gerçekleştiriliyor. Daha önce nal çakılmış hayvanlarda ise eski nal sebebiyle uzayan veya çürüyen tırnak kesildikten sonra hayvanın ayağı güzelce temizleniyor. Temizleme işlemi suntıraç ismi verilen malzeme ile kazınarak gerçekleştiriliyor. Kazıtılan ayağa en uygun nal seçildikten sonra nallama işlemi başlıyor. Özel nal çivileri ile ayağa çakılan nallardan artan çiviler ise itina ile kesiliyor. Böylelikle arkadan çıkan çivi hayvana zarar vermemiş oluyor. Çakma işlemi bittikten sonra naldan arta kalan tırnaklar zımpara yardımı ile naldan dışarıya taşmayacak şekilde zımparalanıyor ve boğa spora ve güreşlere hazır hale geliyor.


Nallanırken boğasını severek sakinleştirmeye çalışan Burak Yazıcı, ”Boğacılık Artvin’in kültürü, doğup büyüdüğümüzden beri bu aşkı yaşıyoruz. Boğalar güreşlerden önce yaptığı sporlarda rahat edebilmesi için ayaklarına nal çakılması gerekiyor. Boğanın spor yaparken kötü zeminlerde rahat etmesi, canının acımaması ve ayaklarına zarar gelmemesi için nal çaktırıyoruz. Boğa güreşi sporu hayvanlara zorla yaptırılan bir şey değil, hayvanların doğasında olan ve barışmaları için yapılan spordur. Covid-19 önlemleri kapsamında festivallerin yapılmaması doğru olabilir ama boğalarımızın arenalardan uzak kalması ve bizim bu kültürü ilerletemememiz sorun teşkil ediyor. Bundan dolayı güreşlerin yapılmasını isteriz” diye konuştu.


Aydın’dan boğalara nal çakmak için Artvin’e gelen ve 30 yıldır nalbantlığı büyük bir keyifle yaptığını dile getiren Turgut Aydın, “Artvin’de talep olduğundan boğalara nal çakmak için Aydın’dan geldik. Boğaların daha rahat spor yapabilmesi için boğalara tırnak bakımı ve nal çakımı işlemleri gerçekleştiriyoruz. Artvin arazisi taşlı olduğu için hayvanın kilo alması, rahat yürümesi ve sağlığı için nal çakılıyor. Bu işlemler çift süren boğalar için de yapılıyor ama genellikle güreşecek boğalar için yapılıyor. Güreş esnasında nallar boğanın çimlere tutunmasında da fayda sağlıyor. Pandemide boğa camiasında büyük sıkıntılar var. Aydın, Muğla, Denizli ve Artvin bölgesinde insanalar boğalarını kestirmeye başladı. Önümüzde ki dönemlerde boğa güreşleri olmazsa daha fazla boğa kesilecektir. Festivallerin yapılmasını istiyoruz. Seyircisiz olmasında razıyız, yeter ki boğalarımız güreşsin tek dileğimiz budur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.