ÇEVRE - 29 Nisan 2022 Cuma 11:16

Tarihi çifte köprüler UNESCO listesi girme yolunda

A
A
A
Tarihi çifte köprüler UNESCO listesi girme yolunda

Artvin’in Arhavi ilçesinde birbirini tamamlayan ve tam daire özelliği taşıyan tarihi "Çifte Köprüler" Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Artvin Valiliğince UNESCO listesine alınması için girişimlerde bulunulduArtvin’in Arhavi ilçesinde, Osmanlı mimarisi taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan "Çifte Köprüler", asırlara meydan okuyor.

Artvin’in Arhavi ilçesinde birbirini tamamlayan ve tam daire özelliği taşıyan tarihi "Çifte Köprüler" Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Artvin Valiliğince UNESCO listesine alınması için girişimlerde bulunuldu


Artvin’in Arhavi ilçesinde, Osmanlı mimarisi taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan "Çifte Köprüler", asırlara meydan okuyor. İlçeye Bağlı Ortacalar bölgesinde Kamilat ve Soğucak dereleri üzerinde birbirini tamamlayacak şekilde konumlandırılan köprüler, 18. yüzyılda moloz ve kesme taşlarla Osmanlı mimarisi şeklinde inşa edilmiş durumda. Tarihi çifte köprüler için bölge halkı bugünlerde farklı bir heyecan yaşıyor. Artvin Valiliği ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından köprülerin UNESCO listesine alınması için girişimler başlatıldı.



“Çifte köprülerin UNESCO listesine alınması bölgemiz için oldukça önemli”


AK Parti Artvin Milletvekili Ertunç Erkan Balta köprüler üzerinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Balta açıklamasında “çifte köprüler bölgemizin ve Artvin’in en önemli tarihi varlıklarından birisidir dedi. Çiftte köprüler olarak tanınan estetik bakımından tarihi bakımından oldukça önemli olan çifte köprülerin dünya mirası listesine alınmasıyla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Valiliğimizce yürütülmekte olan bir çalışma var. Eğer bu nadide eserler dünya mirası listesine alınırsa dünyada bu eserlerin tanınması ve daha çok turist gelmesi diğer eserlerle ilgili yatırımlarda ekstra kaynak sağlanması acısından çok önemli gelişme olur.


Bu eserler mimarı bakımdan, estetik bakımından bambaşka bir yeri var. İki tane devasa köprünün bir iki vadinin birleştiği noktasında yer alıyor. İnşallah dünya mirası listesine de dahil olur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı Samsunspor’un 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada kazanılan penaltının başına geçen Taylan Antalyalı, topu ve kaleci Uğurcan’ı farklı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi. 1-0 17. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına kadar Marius Mouandilmadji’nin şutu üstten az farkla auta çıktı. 28. dakikada Benito’nun şutunda kaleciden dönen topu iyi takip eden Marius’un kafa vuruşu filelerle buluştu. 2-0 32. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta top doğrudan filelere gitti. 2-1 36. dakikada Zeki’nin kullandığı köşe vuruşunda ön direkte Fernandez, ters kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı kendi kalesine yolladı. 3-1 45. dakikada Bardhi’nin yaklaşık 30 metre uzaklıktan yaptığı vuruşta top direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç, Baba Raman, Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Tait, Schindler, Yunus, Muhammed, Osman, Muja, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez, Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş, Nicolas Pepe, Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet, Paul Onuachu Yedekler: Taha, Berat, Visca, Fountas, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif, Enis, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) (Trabzonspor) Sarı kart: Bennasser (Samsunspor)