YEREL HABERLER - 31 Ocak 2017 Salı 13:29

Besiciliğin Geliştirilmesi Projesi kapanış toplantısı yapıldı

A
A
A
Besiciliğin Geliştirilmesi Projesi kapanış toplantısı yapıldı

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde "Besiciliğin Geliştirilmesi” projesinin kapanış toplantısı, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İncir Toplantı Salonu’nda yapılan basın toplantısı ile gerçekleştirildi.
Toplantıya Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür yardımcısı Yılmaz Bozkır, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın Kırmızı Et Üreticileri Biriliği Başkanı Altan Bilgen ve davetliler katıldı.
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen “Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi“ projesinin 31 Ekim 2016 tarihinde yürütülmeye başlandığını belirtti.
Güngör “Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak başvuru sahibi olduğumuz projemiz, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığı ve Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği iştirakçiliği ile yürütülmüştür. Aydın ili hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak için, ilin besicilik potansiyelinin ortaya çıkarılması ve besi faaliyetlerinin artırılması hususunda farkındalık oluşturarak, büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sığır bakım besleme konusunda bilinçlendirilmesi ile besiciliğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Aydın’daki damızlık sığır yetiştiricilerinin süt sektöründeki deneyimleri öncülüğünde, Aydın’ın besi materyalleri üretimi için uygun iklim yapısı ile kaliteli damızlık materyalleri hususlarındaki önemli potansiyeli ortaya çıkarılarak, ildeki besicilik faaliyetlerinin canlandırılması hedeflenmiştir” dedi.
Projenin 31 Ocak 2017 tarihi itibariyle sona erdiğini söyleyen ADSYB Başkanı Güngör, “Proje kapsamında, besiciliğin geliştirilmesi ve besicilik sektörünün öneminin farkına varılması için bir dizi faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, besi sığırı bakım beslemesi konusunda damızlık sığır yetiştiricileri ve besicilerin bilinçlendirilmesi için Aydın ili işletme sayıları ve hayvan varlığının en fazla olduğu ve Bozdoğan, Çine, Efeler, Germencik, Nazilli, Kuyucak, Söke ve Yenipazar’da 12- 22 Aralık 2016 tarihleri arasında ’Yetiştirici Bilgilendirme Seminerleri’ düzenlendi. Yetiştirici Bilgilendirme Seminerleri Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol tarafından verildi. Seminerlere toplamda yaklaşık 500 kişi katıldı. Eğitimlere asıl hedef kitle olan büyükbaş hayvan yetiştiricileri ile, veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, sektör temsilcileri ve Efeler’de yapılan eğitimin Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde gerçekleşmesi sebebiyle akademisyenler ve öğrenciler katıldılar. Böylece proje planında beklenenden daha geniş katılım ile eğitimler tamamlandı" diyerek projenin amaç ve hedefine ulaştığına inandığını söyledi.
Proje kapsamındaki bir diğer faaliyetin de Aydın ili besicilik faaliyetlerinin mevcut durumu incelenerek, besiciliğin canlandırılması için çözüm önerileri ile stratejilerin geliştirilmesi olduğunu kaydeden Güngör, bu kapsamda 11 Ocak 2017 tarihinde “Aydın İli Besicilik Çalıştayı” gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Çalıştayın, proje ortakları temsilcileri, hayvancılık örgütleri temsilcileri, akademisyenler, yetiştiriciler ve sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirildiğini ifade eden Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Günör açıklamasının devamında; "Aydın ili besicilik faaliyetlerinin sorunlarının daha sistemli bir şekilde analiz edilebilmesi için çalıştay grup çalışmaları; organizasyon ve işbirliği, pazarlama, yatırım olanakları olmak üzere 3 konu başlığı altında gerçekleştirildi. Bu konu başlıkları altında Aydın ili besicilik mevcut durumu analiz edilmiş, sorunlar belirlenmiş ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Proje sonucunda Aydın’ın besicilikteki mevcut durumu, yatırım potansiyeli ve tüm bu faaliyetlerin sonuçlarını içeren ‘Aydın İli Besicilik Raporu’ hazırlandı. Bu raporu, başta ulusal ve yerel karar alıcılar, sektör temsilcileri, yatırımcılar ve yetiştiriciler olmak üzere tüm Aydın kamuoyu ile paylaşarak hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlayacağımızı ümit etmekteyiz. Bu temennilerle, projemizin uygulanmasında ve raporumuzun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürü borç bilir ve projemizin ülkemiz için hayırlı sonuçlar getirmesini dileriz” ifadelerine yer verdi.
Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen de projeyi kurumu adına çok önemsediğini ve projenin Aydın’a hayırlı olmasını diledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.