YEREL HABERLER - 21 Mart 2017 Salı 12:40

Egeli maden ihracatçıları alıcılarla buluşuyor

A
A
A
Egeli maden ihracatçıları alıcılarla buluşuyor

Dünya’nın en büyük doğaltaş fuarı olarak kabul edilen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda beklentilerinin üzerinde bir ilgi ile karşılaşan Türk doğaltaş sektörü, Xiamen moraliyle 22-25 Mart2 2017 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan dünyanın ikinci büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarı olan 23.

Dünya’nın en büyük doğaltaş fuarı olarak kabul edilen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda beklentilerinin üzerinde bir ilgi ile karşılaşan Türk doğaltaş sektörü, Xiamen moraliyle 22-25 Mart2 2017 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan dünyanın ikinci büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarı olan 23. Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na hazırlanıyor.



Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılarla çok verimli iş görüşmeleri yaptıklarını anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Çin’e 2016 yılında yapılan 730 milyon dolarlık doğaltaş ihracatının 2017 yılında yüzde 15-20 arasında artmasını beklediklerini kaydetti.



Türk doğaltaş sektörünün vitrini olan ve sektörde bayram coşkusu ile karşılanan Fuar İzmir’de İZFAŞ tarafından düzenlenen Marble Fuarı’nın daha verimli geçmesi için çaba gösterdiklerini anlatan Kaya, “Xiamen Fuarı’nda yaptığımız çekilişle 55 doğaltaş ithalatçısını Türk doğaltaş sektörünün gözbebeği Marble Fuarı’na getirmek üzere tespit ettik. Hindistan, Çin, Avustralya, İtalya, İsrail, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Azerbaycan ve Bulgaristan’dan ithalatçıları İzmir’de ağırlayacağız. Marble Fuarı’nın ikinci günü ithalatçılarla, ihracatçı firmalarımızı ikili iş görüşmelerinde buluşturacağız. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen yüzlerce çeşit ve desendeki Türk doğaltaşlarını alıcıların beğenisine sunacağız. Bu sayede hem ihracat pazarlarımız çeşitlenecek, hem de ihracatımız artacak” diye konuştu.



2017 ihracat hedefi 2 milyar doları aşmak


Türk doğaltaş sektörünün ihracatının 2016 yılında, 2015 yılına göre yüzde 5’lik azalışla 1 milyar 906 milyon dolardan, 1 milyar 805 milyon dolara gerilediği bilgisini paylaşan EMİB Başkanı Kaya sözlerini şöyle tamamladı; “Xiamen Fuarı’ndaki başarılı ikili iş görüşmeleri, İzmir Marble Fuarı’nda yapacağımız iş bağlantılarıyla 2017 yılında ihracatımızın artışla tamamlanmasını bekliyoruz. 2017 yılı sonunda 2 milyar doları aşacağımıza inanıyoruz.”


Türkiye, 2016 yılında 1 milyar 805 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı yaparken, Çin 730 milyon dolarlık tutarla ilk sıradaki yerini korudu. İkinci sırayı 288 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri alırken, Suudi Arabistan 119 milyon dolar ile üçüncü basamakta yer aldı. 2016 yılında, Doğaltaş sektörünün ihracat yaptığı ülke sayısı ile 174 oldu.



Marble Fuarı’nın İzmir kent ekonomisine katkısı 100 milyon doları aşıyor


Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, doğaltaş sektörünün ihracat bağlantılarına evsahipliği yaparken, İzmir’in kent ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Fuar döneminde İzmir’deki oteller, restoranlar, araç kiralama, taksi, tercümanlık hizmetleri başta olmak üzere hizmet sektörlerinde Marble Bayramı yaşanıyor. İzmir Marble ve Teknolojileri Fuarı’nın İzmir ekonomisine katkısı 100 milyon doları aşıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce İş başvurusunda istenen deneyim Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi’nin birlikte düzenlediği “İş Başvurusunda İstenen "Deneyim" ve Yeni Mezun Ben: Mezuniyet Sonrası Özel Bir Firmada Deneyim Kazanma Fırsatları-II” başlıklı program gerçekleştirildi. İstiklal Konferans Salonu’nda; Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Yazlık’ın yönetiminde gerçekleştirilen programda; özel bir firmanın Bitki Koruma Teknik Müdürü Can Akdeniz “Değişim Yönetimi Metodolojisi” başlıklı sunumu ile değişimin önemi, gerekliliği ve etkileri konusunda ayrıntılı bilgiler aktardı. Neyi, ne zaman, ne şekilde ve neden değiştirmemiz gerektiğini, değişimin günlük yaşama olan duygusal yansımalarının neler olduğunu vurgulayan Can Akdeniz, kişinin kendi değerini farkına varması, temel ve ince becerilere sahip olması, karşılıklı paylaşımlar ve sürekli gelişmeler ile kendini bir adım öteye taşımasının çok önemli olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda istenen başarının sağlanabilmesi için işverenler ile çalışanlar arasında dengenin sağlanmasında değişimin gücüne ve ekip çalışmasının önemine ayrıca vurgu yaptı. Can Akdeniz son olarak; firmada işe alım süreçleri ve stajyer seçim kriterleri hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktardı. Akadeniz’in paylaşımlarından sonra, firmanın pazarlama Müdürü Hüseyin Gül ve Satış Sorumlusu Salih Piker, Düzce Üniversitesi öğrencilerine kişisel deneyimlerini ve kendilerini geliştirmelerine yönelik neler yapabilecekleri konularında önerilerde bulundu. Program katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla son buldu.
Balıkesir Balıkesir’de Hıdırellez şenliği Burhaniye ilçesinde, Hıdırellez Kutlama geleneği devam ediyor. Karınca Deresi kenarına gelen vatandaşlar dilekler tutup dereye taş atarken, dilekler yerine gelir mi gelmez mi kimse bilmiyor ama bu gelenek asırlardır devam ediyor. Burhaniye’de Karınca deresi kenarına gelen vatandaşlar dilek tutup dereye taş attı. Herkesin bir dileği var, ancak dilekler yerine gelir mi gelmez mi kimse bilmiyor. Öğrenciler derslerinde başarı dilerken, ana babalarda ev araba ve iş diliyor. Öğrencilerden Muhammet Enes Malkoç, “Bu gün dereye taş atmaya geldim. Derslerimizin iyi olmasını bekliyorum. Çok güzel oldu. Yani bu konuda herkesin gelmesini diliyorum. Ablalar teyzeler geliyordu ben de geldim” dedi. Bilal Tonga da, “Derslerimde çok başarılıyım. Okula gidiyorum. Bu gün dilek tutmaya geldik. Taş atmaya geldik dereye” diye konuştu. Ayça Akbaş ise, “Burhaniye de Hıdırellez günü. Diğer insanlar gibi bende dereye taş atıp dilek diledim. Okulumda derslerimde başarılı olmayı diliyorum” dedi. Yetişkinlerden Yakup Kara da, “Yıllardan beri yaşatılan bir gelenek. Bizde işte geldik bugün burada dilek dilemeye. Hani bir ev yapacağız. Nasip olursa. Dileğimiz kabul olursa tabi. Ne bileyim herkes gibi bizde büyüklerimizden gördük. Aynı geleneği sürdürmeye devam ediyoruz bu şekilde” dedi. Zeynep Kara ise, “Geldik buraya işte yöreselimizi yerine getirmek için. İnşallah olur. Herkesin dileği kabul olur. Hıdırellez gününde bizde ev dileyeceğiz. İnşallah, bizimki de kabul olur” diye konuştu.