YEREL HABERLER - 23 Mart 2017 Perşembe 08:02

Kuşadası’nda “ Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi “ kurulacak

A
A
A
Kuşadası’nda “ Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi “ kurulacak

Kuşadası Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda, Camiatik Mahallesi’nde bulunan Çalıkuşu Evi’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne dönüştürülmesi için harekete geçen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret etti.

Kuşadası Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda, Camiatik Mahallesi’nde bulunan Çalıkuşu Evi’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne dönüştürülmesi için harekete geçen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret etti.


Kuşadası Belediyesi, ilçenin kültürel değerlerini korumak amacıyla başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Kuşadası Belediye Meclisi Mart ayı toplantısında Reşat Nuri Güntekin’in ünlü romanı Çalıkuşu’ndaki en önemli kahramanlardan Feride Öğretmen’in yaşadığı ev olarak bilinen Çalıkuşu Evi’nin “Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi”ne dönüştürülmesi yönünde alınan kararı yaşama geçirmek üzere hazırlıklar sürerken Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu’nun da eşlik ettiği ziyarette, Altındağ Belediyesi ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde geçtiğimiz yıl açılan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi hakkında bilgi alan Başkan Kayalı, Kuşadası’nın binlerce yıllık bir kültürel mirasa sahip olduğuna dikkat çekerek "İlçemizin tarihi ana aksı üzerinde yer alan tarihi Kuşadası evlerinden Çalıkuşu Evi’ni somut olmayan kültürel miras müzesine dönüştürmek için çalışmalara başladık. Belediyemiz tarafından kurulacak olan bu müze Ege Bölgesi’nde ilk, Türkiye’de ise dördüncü olacak" dedi.


SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS NEDİR?


Somut olmayan kültürel miras, UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanmaktadır. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.