YEREL HABERLER - 24 Nisan 2017 Pazartesi 16:01

Söke Belediyesi çocuklara bayram yaşattı

A
A
A
Söke Belediyesi çocuklara bayram yaşattı

Söke Belediyesi tarafından düzenlenen uçurtma şenliği çocukları doyasıya eğlendirdi.

Söke Belediyesi tarafından düzenlenen uçurtma şenliği çocukları doyasıya eğlendirdi.



Söke’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gerçekleştirilen etkinlilerle coşkulu geçti. Etkinliklere Söke Belediyesi Şehir Bandosu renk katarken; etkinlik alanında şişme oyun parkı, sahne gösterileri, el yapımı oyunca sergisi, interaktif oyunlar, yüz boyama balon katlama gibi aktiviteler yer aldı. ENFA okullarının konuğu olarak Söke’de bulunan Kosavalı öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi de etkinlikte bir gösteri sundu. Resim ve hikaye yarışmasının ödül töreni ve sergisinin de yapıldığı çocuk etkinliklerinde Uçurtmalar Söke’nin gökyüzünü 12. kez renklendirdi.


Söke Belediyesinin geleneksel etkinlikleri arasında yer alan Uçurtma Şenliği çerçevesinde etkinliğe katılan çocuklara ücretsiz uçurtma dağıtıldı. Uçurtma Şenliği ile daha da renklenen çocuk şenliğinde çocuklar kadar velileri de eğlendi.



Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran etkinlik alanında çocuklar başta olmak üzere Sökeli vatandaşlarla yakından ilgilendi. Çocukların Başkan Toyran’a yakın ilgisi dikkat çekerken, çocuklar Başkanlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi. Çocukların geleceğin teminatı olduğunu belirten Söke belediye Başkanı Süleyman Toyran; "23 Nisan Ulusal Egemenliğin ilan edildiği, TBMM’nin açıldığı günün yıldönümü ancak dünyada çocuklara hediye edilen tek bayram. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza hediyesi olan bu anlamlı güne coşku katarak, çocuklarımıza ve velilerimize bizde bayram tadında bir gün hediye ettik. Bu vesileyle yurttaşlarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bir kez daha kutluyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Depremlerde camilerin yıkılmasına yol açan minare yıkımlarının çözümü fiber Depremlerde camilerin yıkılmasına yol açan minare yıkımlarının çözümü fiber. Bu yıl 15.’si düzenlenen dünyanın ilk uluslararası Cami Yapı Ekipmanları fuarı dün kapılarını ziyaretçilerine açtı. Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcının yer aldığı fuar da en çok ilgiyi ise depremde minare yıkılmalarının önüne geçecek olan çelik konstrüksiyon ve fiber kaplamalı minare görüyor. Türkiye’de yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde birçok cami yıkıldı veya hasar aldı. Bunların birçoğunda minarelerin yıkılması ve camilere hasar vermesi sonucunda gerçekleşti. Ortalama 30 metre yüksekliğinde yapılan betonarme minarelerin ağırlığı takriben 150 ton civarında oluyor. Bu da yıkıldığı esnada hem camilere hem de yakının da bulunan ev ve insanlara zarar veriyor. Konu üzerine araştırma yapan bir firma minare yapımında artık çelik konstrüksiyon üzerine fiberglass kaplama tekniğini kullanıyor. Hem bu şekilde minarelerin muhtemel bir deprem anında yıkılmasının önüne geçiliyor hem de minare ağırlığını 150 tondan 8 tona indiriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan firmanın yetkilisi Salih Karadağ, “Biz yaklaşık 20 yıldır betonarme minare yapmaktayız. Son 2 yıldır beton görünümlü fiberglas sistemine geçtik. Depreme daha dayanıklı içinde ki çelik konstrüksiyonun dışında ki görseline varıncaya kadar bu sistemde devam etmekteyiz. Bu sistemin depreme dayanıklı olduğunu belirledik. Betonarme minare ve fiber minare arasında ki en büyük fark ikisi arasında ki ağırlık farkıdır. 30 metre yüksekliğinde bir minarenin ortalama ağırlığı 150 ton civarındayken fiber minare de bu ağırlık 8 ton civarında. Deprem de betonarme minarelerin yıkılmasıyla birlikte camiler yıkıldı veya bu minarelerin üzerlerine düşmesi sonucu insanlarımız da hayatını kaybetmişti. Fiber minaremiz de ise bu olay ortadan kalkmış oluyor. Minarelerimiz çelik olduğu için depremde yıkılmaz en kötü senaryoda üzerine bir şey dahi düşse yıkılmak yerine demiri eğilir. Aynı minare betonarme olarak yıkıldığında 150 ton ile yerde şiddetinde bir deprem etkisi oluştururken bunun kendi ağırlığı 8 ton olduğu için bir sıkıntı oluşturmayacak” açıklamasında bulundu. Hat sanatını ecdadımızın bıraktığı yerden devam ediyor Fuar’da ayrıca hat sanatı noktasında da sergilenen ürünler özellikle yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Hat sanatının camilerin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Müslüm Korkutata, “Hat sanatı camilerimizin vazgeçilmez unsuru ecdadımızın bıraktığı yerden bunu geliştirmeye devam ediyoruz. Bu kulvarda çok iyi sanatkarlar yetiştirdi ülkemiz. Hem ülke için de hem de ülke dışında bu konuda çok iddialı durumdayız. Medeniyet eski dönemler de camilerin mabetlerin ekseninde gelişiyordu. Osmanlı İslam’ın uzun süre sancaklığını yaptı bayrağını taşıdı. Camilerimiz bu işin sembolü halindeydi. Günümüzde de camilerimiz aynı fonksiyonda roller üstlenmiş durumda” dedi.