EKONOMİ - 24 Ağustos 2017 Perşembe 12:27

Hava kirliliği kış hazırlıklarında sistemi değiştirdi

A
A
A
Hava kirliliği kış hazırlıklarında sistemi değiştirdi

AYDIN (İHA) – Orta Asya’dan bu yana kültürümüzde önemli bir yeri olan kurutma geleneği şehirlerin hava kalitesinin bozulması ile yerini derin donduruculara bıraktı.

AYDIN (İHA) – Orta Asya’dan bu yana kültürümüzde önemli bir yeri olan kurutma geleneği şehirlerin hava kalitesinin bozulması ile yerini derin donduruculara bıraktı.


Kış hazırlıkları için yapılan kurutmanın yerini daha sağlıklı alternatiflere bıraktığı belirtildi. Yapılan araştırmalar tüketicilerin özellikle gıda ve besinlerdeki aromanın kaybolmasını ve mikroorganizmaların oluşmasını engelleyen, hacmi de küçülen gıda ve besinlerin, hem uzun süre saklanabilir hem de kolaylıkla depolanabilir alternatifleri tercih ettiğini ortaya koyuyor. Ayrıca meyve ve sebzeleri geleneksel yöntemlerle ipe dizerek güneş ışığı altında kurutma gibi yöntemlerin hava kalitesinin bozulması nedeniyle günümüzde artık istenen sonuçları vermemeye başladığı da belirtildi.


Uzmanlar, hava kirliliği ve küresel ısınma sonucu değişen nem oranlarının, gıda ve sebzelerin eskiden olduğu gibi doğal bir şekilde kurutulmasına artık izin vermediğine değiniyor. Özellikle şehirlerde hava kalitesinin bozulması nedeniyle geleneksel yöntemlerle kurutulan gıdaların, insan sağlığına beklenen faydayı sağlayamaz hale geldiği bilgisi veriliyor. Kış hazırlıkları da teknolojiye ayak uydurarak daha çok derin dondurucularla yapılmaya başlandığı gözden kaçmıyor.


Bozulan hava kalitesi ve kadınların iş hayatına atılması derin dondurucuları elzem hale getirdi.


Kadının çalışma hayatındaki yerinin önem kazanması ve ekonomiye katkısı arttıkça gıda ve besinleri uzun süre boyunca ilk günkü tazeliklerini kaybetmeden depolamak için, artık daha modern ve pratik yöntemlerin tercih edilmeye başlandı. Türkiye’de sektörün öncü isimlerinden Uğur Soğutma yetkilileri, geleneksel kurutma yöntemlerinin derin dondurucularda saklama yöntemine döndüğünü belirterek bu yöntemin avantajlarını aktardı. Sebze ve meyvelerin kurutulmuşunun yerini taze sebze ve meyvelerin dondurularak saklanmasına bıraktığını belirten Uğur Soğutma yetkilileri. “Yazın pazarda bol ve ucuzken alınan gıdalar yapay iklim şartlarında yetiştirilen sebzelerden daha lezzetli ve daha ekonomik oluyor. Çünkü dondurucuda meyve ve sebzelerin lezzetinde bir değişiklik olmuyor. Dondurulan besinler çözüldükleri zaman, ilk günkü tat ve besin değerlerini muhafaza ediyor” diyerek “Yaz domatesi ve biberi ile kışın kahvaltıda menemen yemenin yerini hiçbir şey dolduramaz. Gelişen teknoloji ile A++ enerji sınıfı ürünlerle birlikte derin dondurucular güvenli, sağlıklı ve ekonomik bir depolama mekanı haline geldi. İnsanlarımız artık nerde yaşarsa yaşasın hava kirliliği veya nem oranı gibi olumsuz dış etkenleri bu teknoloji ile ortadan kaldırabiliyor” diyerek kurutma yöntemi ile yapılan geleneksel kış hazırlıklarının teknolojiye ayak uydurduğunu belirttiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.