GENEL - 17 Ekim 2017 Salı 10:19

Nazilli’de oyuluyor, dünyaya yayılıyor

A
A
A
Nazilli’de oyuluyor, dünyaya yayılıyor

Aydın’ın Nazilli İlçesinde 62 yıl önce Abdullah Gandak tarafından başlatılan patlıcan oymacılığı işi, bugün Gandak’ın torunlar tarafından dünyaya açıldı.

Aydın’ın Nazilli İlçesinde 62 yıl önce Abdullah Gandak tarafından başlatılan patlıcan oymacılığı işi, bugün Gandak’ın torunlar tarafından dünyaya açıldı. Patlıcanı yaş olarak satamayınca oyduktan sonra kurutup dünyaya satan aile mahallelinin de geçim kapısı oldu.


Nazilli Yıldıztepe Mahallesi’nde yediden yetmişe herkesin geçimlerini sağladığı bu işle yılda 250 ton yaş patlıcan işleyen Karaefe ailesinin 3. kuşak üyeleri Abdullah ve Turgay kardeşler, kuruttuğu ürünlerin yüzde 65’ini kutuplar hariç tüm dünya ülkelerine göndermeyi başardı.


“Amerika, Avustralya, Asya, Avrupa, Afrika. Dünyada Kuru patlıcan gönderemediğimiz sadece kutup bölgeleri kaldı” diyen Karaefe kardeşler, “Amerika’nın teknolojisi ile ünlü Silikon Vadisi varsa bizim de güneşten gelen doğal lezzeti ile ünlü patlıcan vadimiz var” sloganı ile hedef büyüterek dünyanın dört bir yanına, Yıldıztepe Mahallesinde keşfettikleri özel hava koridorunda kurutulan ürünleri yolluyorlar. Türkiye’de en verimli ve doğal patlıcan kurutma işinin, dünyada eşi benzeri görülmeyen özelliği nedeniyle sadece bu mahalledeki 3 kilometrelik hava koridorunda verimli halde gerçekleştirildiğini keşfeden aile, bu keşfini kazanca dönüştürmeyi başarmış.


İşi dedelerinden öğrendiler


Dedeleri Abdullah Gandak’ın taze olarak satmakta zorlanmasıyla keşfetmiş olduğu oymacılık ve kurutma işini babalarından sonra devralınca bir adım daha öne giden Abdullah ve Turgay kardeşler, önceleri Almanya’daki gurbetçilere sattıkları kuru patlıcanın patent ve tescilini aldıktan sonra ürün çeşitliliğini de artırarak Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika, Asya, Avustralya ve son olarak Amerika’ya gönderdiklerini belirttiler. “İşimizi dedemiz ve babamızdan öğrendik” diyen Turgay Karaefe, “Bamyadan, fasulyeye, sivri biberden dolmalık bibere, kabaktan domatese kadar çok çeşitli yaz sebzelerini güneşte kurutarak kışın aynı lezzeti ile sofralara sunuyoruz. 7 ay süren sezonda 2 bin - 2 bin 500 ton yaş patlıcanla sadece kendimizin değil mahalledeki yaklaşık 600 ailenin de geçim kapısı olduk. Kuruttuklarımızın yüzde 65’den fazlasını ihraç ediyoruz. Bölgemizdeki ürünlerin yanı sıra Akdeniz Bölgesinden Marmara Bölgesine kadar getirdiğimiz ürünleri de işleyerek ekonomiye kazandırıyoruz. Mahallemizdeki 7’den 70’e herkes oymacılıkla geçiniyor. Her sokakta, her evde, köşe başlarında patlıcan oyan, özel alanlar dışında evlerinin balkonlarından çatı katlarına kadar her yerde kurutma işlemi yapan mahalle halkımız hayatlarından da oldukça memnun. Patlıcanı oyup, kurutup dünyaya satarak hem Nazilli’yi hem de dünyayı ‘Güneşle gelen doğal lezzet’ sloganı ile kuru lezzetlerle doyurmaya devam ediyoruz” dedi.



“Amerika’nın ‘Silikon Vadisi’ varsa bizimde ‘Patlıcan Vadimiz’ var”


Turgay Karaefe; “Yıldıztepe Mahallesinde kurutmuş olduğumuz patlıcan kurusu, biber kurusu gibi ürünlerin lezzetini ve tadını kutuplar hariç bütün dünya almaya başladı. Amerika’da teknoloji ile alakalı silikon vadisi bilinir, tanınır. Fakat biz de Yıldıztepe Mahallesi olarak iddialıyız, Nazilli’yi ‘Amerika’nın Silikon Vadisi varsa Nazilli’nin de Patlıcan Vadisi vardır’ diye tanıtmaya hazırız” dedi.


A Vitamini ve fosfor yönünden zengin olan patlıcanın beslenmede büyük önemi olduğunu da ifade ederek Karaefe; “Pirinçle patlıcanın buluşmasındaki en doğal lezzet kuru patlıcan dolmasıdır. Tamamen doğal yöntem olan güneşle kurutulan ürünlerimizden elde ettiğimiz kuru patlıcanla yapılan yemeklerin tadına doyum olmaz. Türkiye’de başka bir yerde olmayan bu özel ortamda kuruttuğumuz ürünlerin lezzetini Türkiye zaten öğrendi. Yıldıztepe Mahallemizde kuruttuğumuz bu ürünleri alıp bütün dünyaya tanıtmaya, sofralara koymaya başladık” dedi.


İşi, dördüncü kuşağa da devredeceğiz


Turgay Karaefe’nin babası Turgut Karaefe, 2. kuşak olarak kurutma işini devraldığını ifade ederek, “Babalarım 1955’de bu işe başladılar. Ben 75 senesinde devraldım. Çocuklarım büyüyünce 2000 yılında onlara devrettim. Şu anda çocuklarım devam ediyorlar. Onlar da Allah nasip ederse ilerde torunlarıma devretmeyi düşünüyorlar. Bu şekilde bu iş devam ediyor" diye konuştu.


Satamayınca kuruttu


Patlıcan kurutma işlemini ilk başlatan 96 yaşındaki asırlık çınar Abdullah Gandak, ilk başlarda üretmiş olduğu taze patlıcanları satamayınca oyarak kurutmaya başladığını ifade ederek, “1955 senesinde bu patlıcanı tarlaya ekmeye başladım. Yaş patlıcan satılmayınca oydurarak kurutmaya başladık. İşi daha sonra torunlara teslim ettim. Kendim yapmaz oldum. Bizim patlıcanımız güneşte kuruduğundan çok lezzetli oluyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul GSYİAD Yılın Sporcusu ödül töreni yapıldı Galatasaraylı Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GSYİAD) tarafından her yıl gerçekleşen ’Galatasaray’da Yılın Sporcusu’ ödül töreni yapıldı. Erkekler kategorisinde futbol takımından Dries Mertens ile Barış Alper Yılmaz, kadınlar kategorisinde de voleybol takımından İlkin Aydın ödüle layık görüldü. Futbol Takımı Kaptanı Fernando Muslera’ya da onur ödülü verildi. Galatasaraylı Yönetici ve İş İnsanları Derneği tarafından gelenekselleşen ’Galatasaray’da Yılın Sporcusu’ ödül töreni, Ali Sami Yen Spor Kompleksi RAMS Park’ta bulunan Özhan Canaydın Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur, yönetim kurulu üyeleri, GSYİAD Başkanı İbrahim Hatipoğlu ve dernek üyeleri, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Fernando Muslera, Barış Alper Yılmaz, Dries Mertens ve İlkin Aydın katıldı. Erkek kategorisinde futbol takımından Barış Alper Yılmaz ile Dries Mertens, kadınlar kategorisinde de voleybol takımından İlkin Aydın ödüle layık görüldü. Galatasaray Futbol Takımı Kaptanı Fernando Muslera’ya da onur ödülü verildi. İbrahim Hatipoğlu: "Övündüğümüz ve onur duyduğumuz bir aktivitemiz" Törende ilk sözü alan GSYİAD Başkanı İbrahim Hatipoğlu, yılın sporcusu ödülünü uzun yıllardır devam ettirdiklerini belirterek, "Son derece övündüğümüz ve onur duyduğumuz bir aktivitemiz. Ne mutlu ki Galatasaraylıyız. Seçimlerimiz yaparken son yıllarda zorlanıyoruz. Üyelerimizle birlikte güzel bu güzel performanslardan etkilenerek içlerinden birilerini bu ödüle layık görmek için seçmeye çalıştık. 2 yıldır iki kategoride yapmaya başladık. Galatasaray Futbol A Takımı son iki yıldır tüm Galatasaraylıların göğsünü kabartan performansını hepimiz alkışlayarak izledik. Okan Buruk hocamıza da ayrı bir teşekkür etmek istiyorum. Dursun Özbek, Erden Timur, Metin Öztürk, tüm yönetim kuruluna, tüm teknik ekibe, tüm oyuncularımıza bizi başı dik yürüttüğü için teşekkür ediyoruz. Onlarla gurur duyuyoruz" diye konuştu. Dursun Özbek: "Futbolda hep saha içinde kalmaya çalıştık, bu duruşumuz devam edecek" GSYİAD’ın Galatasaray’ın önemli bir kurulu olduğunu ifade eden Dursun Özbek, "Her zaman Galatasaray’ın yanında olmuş her zaman Galatasaray’ın dertleriyle dertlenmiş bir kurum. Yaptıkları bu aktiviteler de Galatasaray’ın birlik ve beraberliğine katkı veren aktiviteler. Her sene sportif manada başarılı olan sporcularımıza ödüllere veriyorlar. Bunlar camialar için çok önemli. Onun için GSYİAD’a bu organizasyon için, bugüne kadar Galatasaray’a yaptıkları için teşekkür ediyorum. Galatasaray’ın başarısı demek Galatasaray için formasını terleten sporcularımızın emeğinin ne kadar yüksek olduğunu anlamak demek. Galatasaray başarılıysa büyük pay oyuncuların ve teknik heyetin. Yönetimler de bu sevgiye yol açmak için elinden geleni yapmak zorundadır. Yaklaşık 2 seneyi bulan bir yönetim kuruluyuz. 25 Mayıs’ta seçimimiz var. Yeni bir yönetim iş başında olacak. Bugüne kadar oyuncularımızın önünü açmak için her şeyi yaptığımızı düşünüyorum. Büyük bir teşekkürü de amatör sporcularımıza teşekkür ederim. Çok zor bir sezonu sonlandırmak üzereyiz. Yaklaşık 1 ayımız var. Bazı gruplarda bazı spor dallarında ligler bitti. En önemlisi şimdi futbol. Futbolda hep saha içinde kalmaya çalıştık. Bu duruşumuz aynen devam edecek. GSYİAD ve yönetimine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Okan Buruk: "İnşallah tekrar bir şampiyonluğu bu statta hep beraber kutlarız" Okan Buruk da, Galatasaray’ın bütün sporcularının değerli olduğunu söyleyerek, "Biz hafta sonu sahada konuşacağız ama burada birkaç kelime etmek isterim tabii. Galatasaray’ın bütün sporlarında bütün oyuncular değerli. Galatasaray formasıyla önemli bir başarı sergiliyorlar. GSYİAD’a teşekkür ederim. Hepimiz için çok önemli, değerli bir forma. Bence Galatasaray’ın her ferdinin bir ödül alması gerekiyor. Saha içi, saha dışında Galatasaray için her kim ne yapıyorsa bunun karşılığını manevi olarak alıyor. Hepsi bu ödüle layık. Bu stadı dolduran herkes aynı şekilde ödüle layık. İnşallah tekrar bir şampiyonluğu bu statta hep beraber kutlarız" ifadelerini kullandı. Yaptıkları işlerin ödüllendirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Fernando Muslera, "Benim ve ailemin bu kulübün zengin tarihinin bir parçası olmak çok gurur verici. 500 maç, 17 şampiyonluk olacak inşallah. Burada 14 yılımı verdim, birçok rekor kırdım. Bunlar tabii beklenmedikti ama çok da mutluluk vericiydi" dedi. İlkin Aydın: "Umarım uzun yıllar boyunca başarılarla dolu, güzel anılar biriktiririm" Kendisinin ilk bireysel ödülü aldığını açıklayan İlkin Aydın, "Umarım kulübümle beraber geçireceğim uzun yıllar boyunca başarılarla dolu, güzel anılar biriktiririm. Kaptanı örnek alarak umarım ben de bir gün onur ödülüne layık görülürüm. Beni bu ödüle layık gördüğünüz için teşekkür ederim" değerlendirmesinde bulundu. Barış Alper Yılmaz: "Biz bir takımız, bu ödülü takım için alıyorum" Çok özel duygular yaşadığını belirten Barış Alper Yılmaz, "Bu stadyumda oynamak ve kupa almaktan dolayı çok mutlu oluyorum. Beni layık gördüğünüz için teşekkür ediyorum. Biz bir takımız. Bu ödülü takım için alıyorum. Hepinize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Dries Mertens’e doğum günü sürprizi Dries Mertens ise ödül için teşekkür ederek, "Ben ve ailem burada çok mutluyuz. Aslında 1 sene için gelmiştim, 2. senemi tamamladım ve kalıp, kalmayacağımı da bilmiyorum. Bana burada evimde gibi hissettirdiniz" diye konuştu. Ödül töreninde ayrıca 6 Mayıs’ta doğum günü olan Mertens için sürpriz doğum günü kutlaması yapıldı ve pasta kesildi. Ödül töreni toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.