GENEL - 21 Mayıs 2018 Pazartesi 13:12

Aydın’da “Dünya Süt Günü” etkinliği düzenlendi

A
A
A
Aydın’da “Dünya Süt Günü” etkinliği düzenlendi

Aydın Ticaret Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ‘Dünya Süt Günü’ etkinliği gerçekleştirildi.

Aydın Ticaret Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ‘Dünya Süt Günü’ etkinliği gerçekleştirildi.


Aydın Ticaret Odası İlkokulu’nda düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Protokol konuşmalarının ardından Aydın Ticaret Odası İlkokulu tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisi yapıldı. Daha sonra protokol tarafından öğrencilere süt dağıtılarak, okul içerisine getirilen buzağılar öğrenciler tarafından sütle beslendi.


Okul Müdürü Mehmet Korkmaz açılış konuşmasında bu etkinliğin kendi okullarında düzenlenmesinden dolayı protokole teşekkür ederek, sütün önemine değindi.


Aydın Ticaret Odası 3. Meslek Komitesi Başkanı Turgut Akyol, ‘Dünya Süt Günü’ nün 1941 yılından bu yana kutlandığını belirterek, sütün inan hayatındaki öneminden bahsetti. Akyol, “Gazlı içeceklerden kurtulup doğal içeceklere yönelmeliyiz. İleride sağlıklı insanlar olmak için süt ve süt ürünleri tüketmeliyiz” diye konuştu.


Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, bu etkinliği uygulamaya geçirdikleri için 3. Meslek Komitesi üyelerine teşekkür ederek, bu etkinliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Ülken, “Süt sağlıktır, hayattır. Ama süt her şeyden önce bir kere anne sütü ile başlayan bir insanın ilk doğduğu andan hayatının sonuna kadar suyla birlikte ihtiyacı olan en önemli sıvısıdır. Sağlıklı nesiller yetiştirebilmek adına bir düşünür derki, “Kaybolmuş nesilleri düzeltmektense yaşı belli bir kemale ermiş nesilleri düzeltmeye çalışmaktansa genç küçük nesilleri doğru yetiştirmek çok daha karlıdır” demiştir. Biz doğru nesiler sağlıklı nesiller aklı çalışan sorgulama kültürüne sahip nesiller yetiştirecek isek sütün önemini tüm ülkemizde bilinçli bir tüketim anlayışımızı en iyi şekilde anlatabilmemiz lazım” diye konuştu.


Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, süt içmenin çok önemli olduğunu çocuklara hatırlatarak, “Bu tür etkinlikleri yıllardır yapmaya çalışıp sivil toplum örgütlerine mal etmeye çalıştık. Bugünkü etkinliğin düzenlemesine ön ayak olan ticaret odasına çok teşekkür ediyorum” dedi.


İlkokul öğrencilerine seslenen Aktaş, “Hepimiz biliyoruz, sokak sütü diye bir kavram var. Bakanlığımız sokak sütünü yasakladı. Niye yasakladı, sizler için saklı olmadığı için yasaklandı. Evlerinize gittiğinizde sokak sütü almamanız için annenize babanıza baskın yapmanızı istiyorum. Daha çok paketli sütleri tüketmemiz, sağlığımız için daha önemlidir” dedi.


“Dünya Süt Günü” etkinliğine Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz ve Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Başkan Akın belediyenin borcunu belgelerle açıkladı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, önceki dönemden devraldığı belediyenin 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 liralık borcu ile alakalı merak edilenleri belgeleriyle birlikte kamuoyuyla paylaştı. Bir televizyon programına konuk olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Türkiye gündemine düşen “15 milyar 428 milyon 985 bin 173 liralık” borç ile ilgili soruları cevapladı. Akın, "Borçların üç temel unsuru var. Birincisi belediyenin genel bütçe borçları, yani İller Bankası, diğer bankalar, yapılandırılmış vergi borçları, yapılandırılmış SGK borçları, iştiraklere olan borçlar, müteahhitlere ve firmalara olan borçlar. Yani bu altı kalemin toplamı 5 milyar 965 milyon 748 bin lira. Anapara bu. Bu borçların dört kalemine faiz işliyor. Faiz borcu da 4 milyar 800 milyon 336 bin lira. Anapara ve faiz olduğu zaman 10 milyar 766 milyon 85 bin 244 lira. Bu kayıtlara uygundu, mührünün basıldığı evraklardan bunları söylüyorum. İkincisi de BASKİ borçları. BASKİ borçları da 29 alt kalemde toplandı. Mülkiye başmüfettişi ve denetim birimleri tarafından kalem kalem incelendi. BASKİ borçları da 3 milyar 492 milyon 719 bin 924 lira. Üçüncüsü de şirketler. Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin 8 alt şirketiyle birlikte tam 12 tane şirketi var. Bu şirketlerin toplam borcu da 1 milyar 170 milyon 79 bin lira. Bu üç unsura baktığımız zaman miktar 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 lira çıkıyor. Sadece son 15 ayda doğrudan temin sayısı, açık ihale, pazarlık usulü yapılan ihalelerin sayısının 6 katı. 2023 yılında Sayıştay raporunda da doğrudan teminde yüzde 10 sınırının aşıldığı söylenmiş. Sayıştay defalarca dile getirmiş. Böyle büyük bir devasa borç. 12 milyarlık bir bütçemiz var, 15 milyarın üzerinde bir borcumuz var. Tüm borçlarımızdan bahsediyorum. ‘Büyük bir borcumuz var, hizmetlerden geri kalacağız’, asla böyle bir şey olmayacak. Altından kalkamayacağımız hiçbir iş yok. Hepsinin altından kalkacağız. Açık ve şeffaf bir yönetimle tasarrufumuzu edeceğiz, hizmetlerimize devam edeceğiz. Çalışmalarımız aksamayacak, vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Balıkesir iddia ediyorum Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak” diye konuştu.
Kahramanmaraş Veliler okulun kapatılıp çocukların başka okula gönderilmesine tepki gösterdi Kahramanmaraş’ta Şehir Evliya İlkokulu binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dönüştürüleceğini öne sürülen veliler, bu duruma tepki gösterdi. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yaklaşık 280 öğrencinin eğitim gördüğü 35 derslikli Şehit Evliya İlkokulu binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dönüştürüleceği iddiaları üzerine veliler okulda toplandı. Çocuklarının başka okula nakledilmesine karşı çıkan veliler, okul binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verilmesinin hem kendilerini hem de çocuklarını mağdur edeceğini savundu. Müdürlüğün kendilerini yönlendirdiği okulun çevresinin tehlikeli ve uygunsuz olduğunu ifade eden veliler, yetkililerin bu karardan bir an önce vazgeçmesini talep etti. Veli Öznur Özdemir, “Biz bu okulun tüm ihtiyaçlarıyla kendimiz ilgilendik, sadece 3 aylık için miydi? İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu okulu bizden almasını istemiyoruz. İlla bir yere gitmek istiyorlarsa Sergentepe İlköğretim Okulu ve Albayrak İlköğretim Okulu var. Albayrak İlköğretim Okulu’nun öğrencisi az. Bizleri yerimizden etmesinler. Kendileri istediği için, konumu güzel olduğu için burayı istiyorlar. Bizim çocuklarımızı yerinden oynatmasınlar, hiç öğrencisi olmayan Albayrak İlköğretim Okulu’na gidebilirler. Sırf orasının otoparkı olmadığı için orayı tercih etmemişler” dedi. Cevahir Kılınç adlı veli ise, “Evlatlarımızın düzenini lütfen bozmayın. Çocuklar kendilerine burada bir düzen kurdular, evlatlarımızın düzeninin bozulmasını istemiyoruz. Lütfen yetkililer bizim bu sesimizi duyun, evlatlarımıza merhamet edin. Neden çocuklarımızın elinden okulumuzu almak istiyorsunuz? Virüs oldu eğitim yarım kaldı, deprem oldu eğitimleri yarım kaldı. Tam bitti derken üçüncü depremi de kendileri yaşattı. Şu anda bizim ve çocuklarımızın psikolojileri altüst” diye konuştu. Okulda eğitim gören çocuklar da öğretmenlerinden ve okullarından ayrılmak istemediklerini ifade etti. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise binalarının yıkıldığını, bu nedenle okul binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binası yapılacağını bildirdi.