GENEL - 19 Eylül 2018 Çarşamba 09:25

Okullar açıldı Aydın’da trafik kilitlendi

A
A
A
Okullar açıldı Aydın’da trafik kilitlendi

Aydın’da okulların açılması ile birlikte şehrin en büyük problemlerinden biri haline gelen trafik yoğunluğu mesai günlerinde çekilmez boyuta ulaştı.

Aydın’da okulların açılması ile birlikte şehrin en büyük problemlerinden biri haline gelen trafik yoğunluğu mesai günlerinde çekilmez boyuta ulaştı. Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Aydın’da sabah, öğlen ve akşam saatlerinde ciddi sıkıntıya neden olan trafik yoğunluğunun ilk, orta ve lise öğrencilerinin giriş ve çıkış saatlerinde 30’ar dakika aralama sistemi ile önlenebileceğini belirtti.


Türkiye’de kişi başına düşen araç sayısının en fazla olduğu illerin başında gelen Aydın’da trafik yoğunluğu şehrin en önemli sorunlarından biri haline geldi. Özellikle okulların açık olduğu dönemlerde sabah mesai başlangıcı, öğlen ve akşam saatlerindeki okul dağılımında şehirdeki tüm ana arterlerin tıkandığını belirten Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, basit bir sistem değişikliği ile yoğunluğun önlenebileceğini belirtti. Bu konu ile ilgili olarak Şoförler Odası Yönetimi ile fizibilite çalışmaları yaptıklarını kaydeden Başkan Özmeriç, “Aydın ilimizde okulların başlaması ile birlikte esnaf ve memurun yanında her gün sabah yaklaşık 180 bin öğrenci ile 15 bin öğretmen ve idarecinin daha her sabah yola çıkmaya başladı. Aynı anda bu kadar daha insanın yola çıkması trafikte tıkanmaya neden oluyor. Bu sorunu çözmek için bizim önerimiz sabah liseliler ders başı yaptıktan yaklaşık 30 dakika sonra ortaokul öğrencileri yarım saat sonra da ilkokul öğrencileri ders başı yapar ise şehirde trafik sıkıntısı otomatikmen çözülür” diyerek uygulamanın sivil araçların yanında toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşları da rahatlatacağını söyledi.


Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk özel araç kullanımını arttırıyor


Okul giriş saatlerinin aynı olması nedeniyle Aydın’da özellikle sabahları toplu taşıma ve servis araçlarını kullanmak vatandaşların ciddi sıkıntı yaşadığını kaydeden Başkan Özmeriç, “Vatandaşımız veya öğrencilerimiz gidecekleri yere toplu taşıma aracı ile ulaşmak istiyor. Ancak araçlardaki yoğunluk nedeniyle ya bir sonraki aracı beklemek zorunda kalıyor ya da çok sıkışık bir ortamda yolculuk yapıyor. Okul girişlerine 30 dakika ayarlaması yapılırsa bu sıkıntı da kendiliğinden çözülecektir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Türk Dünyası PAÜ’de buluştu Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) Uluslararası Türk Dünyasında Değerler ve Kültür Aktarımı Sempozyumu gerçekleştirildi. PAÜ Altay Toplulukları Dil ve Kültürleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALTAY DİLMER), Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) ile paydaşlığını Almatı Eğitim Ataşeliği, El-Farabi Kazak Millî Üniversitesi, Türk Tarih ve Kültür Vakfının (TÜRKTAV) ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin üstlendiği Pamukkale Üniversitesi Hierapolis Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyumda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray, çocukların milli ve kültürel değerlere sahip çizgi filmler ve dizi filmlerin rolü, kültür aktarımının önemine değindikten sonra sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkürlerini sundu. Almatı Başkonsolosu Evren Müderrisoğlu, Türk Dünyasındaki kültür politikaları ve kültürel değerlerin Türk topluluklarının bütünleşmesindeki önemi üzerinde durdu. Kazakistan Cumhuriyeti Denizli Fahri Konsolosu Okan Oğuz konuşmasında, Türk dünyasının ortak mirasının gelecek kuşaklara taşınmasında kültür aktarımının önemini vurguladı. Kazakistan Almatı Eğitim Ateşesi Ayhan Korkmaz, Türk Dünyasının ortak mirasının önemli değerleri olan Dede Korkut ve Oğuz Kağan gibi şahsiyetlerin çizgi filmler aracılığıyla Türk çocuklarına ve tüm dünya çocuklarına tanıtılması gerektiğini belirtti. PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın ise konuşmasında Pamukkale Üniversitesi olarak bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onu duyduklarını ve küreselleşen dünyada kültür politikalarının belirlenmesi açısından bu tür sempozyumların önemini ifade etti. Sempozyum, açış oturumundan sonra bilimsel oturumlarla devam etti. Bilimsel oturumlarda Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve ülkemizden bilim insanları ve animasyon, çizgi film, reklamcılık ve eğitim, radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki uzmanlar tarafından kültür aktarımı konusunu sinema, çizgi film, dizi film, dil, edebiyat, tarih ve turizm gibi çeşitli alanlarda ele alan çalışmaları sunuldu. Sempozyumda yüz yüze 4, çevrim içi 7 olmak üzere, iki gün süresince 11 oturum, 65 katılımcı ile toplamda 56 bildiri sunuldu. Sempozyumda Türk kültür ve değerler aktarımı konusunda yapılması gerekenlere ışık tutmak ve farkındalık oluşturmak, yol gösterici olabilecek kültür aktarım araçlarına (yazılı, sözlü, taşınabilir, somut olan ve olmayan vd.) ve ögelerine vurgu yapmak, bu ögelerin doğru kullanımı ve yaygınlaşmasını sağlamak hedeflendi.