GENEL - 17 Mayıs 2019 Cuma 16:02

Germencik’te jeotermal enerji çalıştayı düzenlendi

A
A
A
Germencik’te jeotermal enerji çalıştayı düzenlendi

Jeotermal kaynakların etkilerini araştırmak için Aydın’a gelen çeşitli alanlardan uzmanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üreticiler, vatandaşlar ve kamu görevlileri ile çalıştayda bir araya geldi.

Jeotermal kaynakların etkilerini araştırmak için Aydın’a gelen çeşitli alanlardan uzmanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üreticiler, vatandaşlar ve kamu görevlileri ile çalıştayda bir araya geldi.


Çalıştaya Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay da katıldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ulusal ve uluslararası olmak üzere toplam 25 uzmandan teknik danışmanlık hizmeti alarak yürüttüğü "Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi" kapsamında Denizli’nin ardından, Aydın’da çalıştay düzenlendi. Jeotermalin başkenti olarak bilinen Germencik’in Türk Burcu Parkı’nda gerçekleştirilen çalıştaya proje uzmanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üreticiler, vatandaşlar ve kamu görevlileri katıldı.


Projenin koordinatörlüğünü yapan çevre yüksek mühendisi Gaye Devrim Şener, proje kapsamında çeşitli alanlardan 25 uzmanın bir araya geldiğini belirterek, "Uzmanlar olarak çeşitli toplantılarla Büyük Menderes ve Gediz Havzası’nda yer alan jeotermal kaynakların etkilerini değerlendireceğiz. Bu etkiler çevresel, sosyal, teknik ve diğer boyutlarda olabilir. 1 yıl boyunca yapacağımız değerlendirme sonrasında, bir rapor oluşturacağız. Raporun çıktılarını bakanlıkla ve ilgili kurumlarla paylaşacağız. Raporu dikkate alarak bankalar, yatırım yapmak için kendisinden kredi isteyen şirketlerden çevresel, sosyal ve diğer konularda çözüm ya da iyileştirme isteyebilir. Bakanlık veya hükümet jeotermal ihtiyaç duyulan bir nokta iyileştirme yapmak için adım atabilir" dedi.


Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, vatandaşlarla bir araya gelerek Jeotermal kaynaklarının etkileri hakkında sohbet etti. Jeotermal kaynaklarının bilinçsizce kullanılmasının insanlar ve çevre üzerindeki etkilerine değinerek sorunları vatandaşla beraber yetkililere aktardı.


Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay da, enerjiye değil, insanı, inciri, zeytini ve kestaneyi yok eden vahşi elektrik üretimine karşı olduklarını söyledi. Aydın’da üretimde 35 jeotermal enerji santralinin olduğuna işaret eden Atay, jeotermal firmalarına uyarıda bulunarak, "Biraz daha santral kurarsanız, biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Benim ilçe sınırlarım içerisinde kimseye tavsiye etmiyorum, sakın santral ruhsatı alınmasın. Bunun yapılmaması için her türlü çabayı gösterecek bir kamu görevlisiyim. Bunu bir tehdit olarak değil, yaşamak isteğimiz olarak algılayın. Biz, sağlıklı yaşamak istiyoruz. Uzman arkadaşlarımız, profesörler içinizden biriniz çıkıp da ’jeotermallerden çıkan gazlar insanlığa ve doğaya zarar vermiyor’ diyebiliyorsa sözlerimi geriye alıyorum. Eğer demiyorsa yaşam hakkımızı kimseye çiğnetmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "6 ilde düzenlenen ‘Mahzen-35’ operasyonlarında 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 ilde düzenlenen “Mahzen-35” operasyonları ile 6 ayrı suç örgütünün çökertildiğini, operasyonlarda elebaşlarının da aralarında bulunduğu 46 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, 6 ilde düzenlenen operasyonlar ile Antalya’da Engin Tatar, Balıkesir’de Mehmet Canbaz, Gaziantep’te Eyyüp Doğruer, Konya’da Recep Örnek, Mersin’de Okday Gün ve Uşak’ta Erkan Saltık’ın elebaşılığını yaptığı 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda elebaşlarının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 46 şüpheli yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Antalya, Balıkesir, Gaziantep, Konya, Mersin ve Uşak İl Emniyet Müdürlükleri, KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; kumar faaliyetleri kapsamında borç adı altında para vererek yüksek faizle geri istedikleri ve parayı ödeyemeyen kişilere yönelik silahlı saldırı eylemleri düzenledikleri, tefecilik faaliyetleri kapsamında yüksek faizle borçlandırdıkları kişilerin iş yerleri ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, rekabet ve alan kavgası içerisinde oldukları diğer suç gruplarının kumar oynattıkları yerlere silahlı saldırı düzenlendikleri, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira artışı ve kiralanan evin boşaltılması konularına müdahil olarak baskı, cebir ve şiddet yoluyla haksız kazanç elde ettikleri, kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, zorla ve tehditle el koymak istedikleri işletmelerde kavga çıkararak, iş yeri sahiplerinin üzerinde baskı kurdukları, eğlence mekanlarında bulunan örgüt üyesi kadınların aracılığıyla kişileri tuzağa düşürdükleri ve şantaj yaparak silah zoruyla bu kişilerden yüksek miktarda para aldıkları, uyuşturucu madde ve silah ticareti yaparak haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Operasyonlar sonucunda, 30 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet av tüfeği, otomatik silah, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve çok miktarda Türk Lirasına el konuldu.