GENEL - 14 Temmuz 2019 Pazar 10:27

Şeftali bahçeleri kontrol altında tutuluyor

A
A
A
Şeftali bahçeleri kontrol altında tutuluyor

Aydın’da 25 bin 037 ton şeftali üretimi yapılırken, Şeftali Entegre Mücadele projesi kapsamında zararlılar ile mücadele devam ediyor.

Aydın’da 25 bin 037 ton şeftali üretimi yapılırken, Şeftali Entegre Mücadele projesi kapsamında zararlılar ile mücadele devam ediyor.


Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 2019 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programına göre 1200 dekarda planlanan Şeftali Entegre Mücadele proje çalışmaları, Kuşadası ilçesinde Davutlar Mahallesi’nde 21 üretici ile 63 bahçede 1216 dekarlık proje alanında yürütülüyor.


Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Entegre mücadele projelerinin amacı İl ve İlçe Müdürlüğündeki teknik elemanlar ile proje dâhilindeki üreticilerin koordineli olarak çalışmalarını sağlamak ve en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerini gerçekleştirmektir. Ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmeleri amaçlanmıştır. Proje süresince şeftali bahçelerinde görülen başta yaprak bitleri, doğu meyve güvesi, şeftali filiz güvesi, kabuklu bitler, yaprak kıvırcıklığı ve külleme hastalığı ile sezon süresince karşılaşabilecekleri diğer şeftali hastalık ve zararlıların kontrolleri yapılmaktadır. Böylece zararlıların mevsim içindeki ilk çıkışları ve mücadele sezonu boyunca oluşan populasyon yoğunlukları fenoloji ile uyumlu olacak şekilde izlenerek, üreticilere mücadeleye başlama, devam etme ve son verme zamanları konularında bilgiler verilmektedir. Ayrıca bahçelere asılan şeftali filiz güvesi ( Anarsia lineatella) ve doğu meyve güvesi ( Cydia molesta ) , Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata) zararlılarının monitör tuzakları da asılarak populasyon takip çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan uygulamalarda öncelikle kültürel önlemler, biyolojik ve biyoteknik mücadele önerilmekte olup son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmaktadır. Proje bahçeleri erkenci ve orta geçci eşitlerden kurulu olup fenoljik dönemleri farklı zamanlara geldiğinden yapılan gerek yetiştiricilik gerekse zirai mücadele çalışmaları farklı tarihleri kapsamaktadır. Erkenci çeşitlerden kurulu olan entegre bahçelerimizde ilk hasat 15 Mayıs 2018 tarihinde başlamış olup diğer çeşitlerde de hasat devam etmektedir. Genel olarak devam eden bahçe kontrollerine yetiştirme sezonu süresince devam edilecektir” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, MKE Ankaragücü maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizsepor, sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut açıklamalarda bulundu. İlk yarısını 2-0 önde tamamladıkları maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Palut, "İlk yarıda 2 gol bulduk. İlk yarıda telafisi zor bir farkla içeri girebilirdik. İkinci yarı ise rakibimizin değişikliklerini gördük. Riskler karşısında sağlam durmalıydık. Kazandığımız toplar ile maçı kendimize iyice yaklaştırabilirdik ama kazandığımız toplarda bir ciddiyetsizlik vardı. Zor top kazandık, kolay top kaybettik. Maalesef kötü bir gol yedik. Futbolda bunlar var. Bir golün biri takımı bu kadar panikletmesi düşündürücü, topu ayağımızda saniyelerce bile tutmadık, oyunu rakibe teslim ettik. Çok geri geldiğimiz için çıkış oyununda oyuncu bulmakta zorlandık. Ankaragücü’nün temposu 75. dakikaya kadar sürdü. Kötü bir ikinci yarı ama maçı bu şekilde bitirelim derken ters bir top, maçın son topunda golü yedik. Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık. İlk yarıdaki oyunumuz ile 3 puanı hak ederken,, ikinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete bile götürebilirdi” ifadelerini kullandı.