GENEL - 16 Eylül 2019 Pazartesi 11:19

Karacasu Gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapacak

A
A
A
Karacasu Gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapacak

Karacasu’da Ara Güler ve Prof.

Karacasu’da Ara Güler ve Prof. Dr. Kenan Erim’i Anma 1. Afrodisias Fotoğraf Kültür Sanat ve Turizm Festivali tanıtım toplantısı yapıldı. 15-19 Ekim tarihleri arasında 5 gün sürecek festivalde ilk kez gladyatör dövüşleri yapılacak.



Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley’in ev sahipliği yaptığı Ulusal ve yerel basın temsilcilerinin katıldığı toplantıda Belediye Başkanı Zeki İnal, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rahmi Şendalgıç, Müze Müdürü Baran Aydın, Esnaf Odasi Başkanı Sefa Töz, Ziraat Odası Başkan Yardımcısı İbrahim İren, Şoförler Odası Başkanı Adnan Tuncer, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Karacasu Vakfı Başkanı Mustafa Demir, Karacasulu iş adamları Muammer Gölcük, Ahmet Ayakdaş ve festivalin organizasyonunda görev alacak isimler yer aldı.


Sunumunu Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş’in yaptığı tanıtımda konuşan Kaymakam Ahmet Soley, dolu dolu bir festival planladıklarını ve bu festivalin ilçenin ve Afrodisias’ın tanıtımına büyük katkı yapacağını söyledi. Karacasu hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Zeki Inal da takdire şayan girişimlerle hayata geçirilen bu festivalin son derece önemli olduğunu dile getirdi. Yapılan sunumda festivalin detaylarından bahsedildi. Festival programının Ara Güler ve Kenan Erim’i etkinlikleri, Ara Güler fotoğraf sergisi, İbrahim Zaman, İzzet Keribar, Emre İkizler, Tahir Özgür’den fotoğraf söyleşileri, Tahsin Şimşek, Hüseyin Kuruüzüm, Hatice Olgun’dan oluşan Edebiyat söyleşileri, Mükerrem Kürüm, Yaşar Atan, Altan Türe’den Afrodisias ve mitoloji konferansları, doğa yürüyüşleri, çocuk şenlikleri, Karacasu Yerel kıyafetler defilesi, mahalle etkinlikleri, yurt içi ve dışından gelen ekiplerin gösterileri, gladyatör oyunlarının canlandırılması, Karacasu Afrodisias 13. Km uzun yol koşusu, Geyre-Afrodisias bin 500 metre koşusu, wushu-kungfu gösterileri, okçuluk gösterileri, Tuğrul Göğüş Keman ve Alexander Mekaev piyano resitali, Anatolia Horn Quartet, ADÜ Eğitim Fakültesi Klasik Müzik Orkestrası, ADÜ Eğitim Fakültesi Korosu, DJ performans, Zeynep Dizdar ve Tolga Çandar konserinden oluştuğu kaydedildi.


Etkinliğin koordinatörü ve uygulayıcısının Karacasu Kaymakamlığı olduğu ve düzenleyici komitenin Karacasu Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Geyre Vakfı, Karacasu Geliştirme ve Eğitim Vakfı, Karacasu Ziraat Odası Başkanlığı, Karacasu Esnaf Odası, Karacasu Şoförler Odası, Karacasu Turizm Derneği, Nazilli Fotoğraf ve Plastik Sanatlar Amatörleri Derneğinden oluştuğu bilgisi verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de Hıdırellez coşkusu İzmir’in Selçuk ve Menemen ilçelerinde, onlarca kişinin bir araya geldiği Hıdırellez etkinliklerinde renkli görüntüler yaşandı, Hıdırellez sevinci sokaklara taştı. Selçuk Belediyesi, baharın müjdecisi Hıdırellez nedeniyle İsabey Mahallesi’nde bir şenlik düzenledi. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in Roman bandosu eşliğinde alana girmesiyle başlayan program, onlarca kişiyi şenlikte buluşturdu. Başkan Sengel, Hıdırellez ateşinden atladı. İsabey Mahallesi gençlerinden oluşan Roman Ritim Grubu ve Roman Dans Grubu performanslarıyla beğeni topladı. Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, her iki gruba da teşekkür ederek, “Öncelikle şunu söylemek istiyorum; az önce iki ayrı grubun performanslarını izlediniz. Bunlardan bir tanesi ritim grubuydu. Artık Efes Selçuk Belediyesi bünyesinde İsabey Mahallesi’nin yetenekli gençlerinden kurduğumuz bize ait olan, bizim insanlarımızdan olan ritim grubumuz var. Yine Roman Halk Dansları Grubumuz var. Her iki grubumuzun performansları da efsaneydi" dedi. Hıdırellez’in baharın gelişini müjdelediği kadar bolluk ve bereketin sembolü olduğunu da belirten Başkan Ceritoğlu Sengel, "Her zaman şunu söylüyorum; bir arada yaşama kültürünü en güzel gerçekleştiren ilçelerden bir tanesiyiz. Baharın bereketi hepimizin üzerinde olsun. Huzur, barış, mutluluk içerisinde geçecek bir dönem olsun" dedi. Hıdırellez şenliği, daha sonra Ümmiye konseri ile devam etti. Menemen’de coşku sokaklara taştı Menemen’de baharın gelişi ve Hıdırellez sevinci sokağa taştı. Ahıhıdır Mahallesi’nde gerçekleştirilen Hıdırellez şenliği, ilçenin dört bir yanından Menemenliyi bir araya getirdi. Yoğurt içinde altın aramadan halat çekmeye, çuval yarışından sandalye kapmaya kadar birçok geleneksel oyunun oynandığı ve yeni nesillere aktarıldığı yarışmalarda, heyecan üst düzeydeydi. Menemenli Tayfun ve orkestrası ile başlayan programda Hıdırellez ateşi de yakıldı. Ateş etrafında toplanan vatandaşları Romantik Erhan ve Bayan Romantik şarkılarıyla eğlendirdi. Etkinliğe katılan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan da, Hıdırellez ve baharı kutladı. Başkan Pehlivan, “Bahar demek; umut demektir, bahar demek; yeniden bir başlangıç demektir, bahar demek; tazelenmek demektir. Bu güzel etkinlikte de hep birlikte yeni bir başlangıçla tazelenmek, geleceğe umutla bakmak, dostluk ve kardeşliğimizi pekiştirmek için bir aradayız. Balkanlardan Orta Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyada kutladığımız Hıdırellez, bereketli olsun. Bizi kaynaştıran Ruz-i Hızır olan Hıdırellez kutlu olsun. Hıdırellez alanımızda çok güzel görüntülere şahit olduk. Yoğurt içinde altın aramadan halat çekmeye, çuval yarışından sandalye kapmaya kadar bizim de çocukluğumuzdan beri oynadığımız oyunların bugüne taşınmasından ve bu kültürün yaşamasından inanın çok mutluyum” dedi.
Mersin Burada ciğer yemek için erken kalkmak gerekiyor: Sadece 2 saat açık kalıyor, kapış kapış gidiyor Mersin’de sabah erken saatlerde açılan ciğerci dükkanında ciğer yemek isteyen lezzet tutkunları, erkenden yola koyuluyor. Saat 07.30’da hizmete başlayan iş yeri yaklaşık 2 saat sonra ciğerlerin tükenmesiyle kepenklerini indiriyor. Mersin’de 40 yılı aşkın süredir ciğercilik yapan Ergün Uyanık, babası Sebahattin Uyanık’ı kaybetmesinin ardından devraldığı iş yerinde yine babasından miras kalan prensiplerini de sürdürüyor. Mersin’in yanı sıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ciğeri tatmak isteyen lezzet tutkunları ise sabah erken saatlerde Özgür Çocuk Parkı yanındaki yaklaşık 10 metrekarelik dükkanda soluğu alıyor. Son dönemde bazı fenomenlerin ve sosyal medya kullanıcılarının da uğrak noktası haline gelen iş yeri, yaklaşık 2 saat açık kalıyor. Sabah saat 07.30’da açılan iş yeri, ciğerlerin kısa sürede tükenmesinin ardından kepenklerini kapatıyor. Sadece 2 saat açık kalan iş yerinde ciğerler, kapış kapış gidiyor. İş yerinde sadece kuzu ciğeri servis ettiklerini belirten Ergün Uyanık, bu nedenle de rağbet gördüklerini söyledi. Babasından devraldığı iş yerinde kaliteyi bozmadan işlerine devam ettiklerini anlatan Uyanık, "Sabah 07.30 başlıyoruz, en geç 09.00 gibi de biter. Babadan oğula geçen mesleği Allah sağlık verdiği sürece devam edeceğiz" dedi. Daha önce kebap ve kuşbaşı da sattığını ancak yeniden sadece ciğer satmaya başladığını dile getiren Uyanık, meslekte 40 yılı geride bıraktığını vurgulayarak, sosyal medyada iş yerine gösterilen ilgiden de memnun olduğunu kaydetti. "Sabah erken gelmemiz gerekiyormuş" Müşterilerden Sude Leyla Ergün, annesinin isteği ve çevresindekilerin önermesi üzerine sabah erkenden kalkarak ciğer yemeye geldiklerini ifade etti. Ergün, "Herkesin çok konuştuğu bir yer. Bir Mersinli olarak buraya geç gelmenin hüznünü yaşıyoruz. Çünkü tahminimizden çok daha iyi lezzetti. Genelde sabahları popüler olan bir yer olduğu için sabah erken gelmemiz gerekiyormuş. Çünkü çevredeki esnaf burada sabah ciğer kültürüne sahip olduğu için erkenden tüketilen bir ürünmüş. Çok beğendik, çok memnun kaldık" diye konuştu.