EKONOMİ - 27 Ocak 2020 Pazartesi 12:08

Aydın’da 43 projeye 95 milyon TL hibe destek

A
A
A
Aydın’da 43 projeye 95 milyon TL hibe destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Aydın İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, Aydın’da 43 projeye 95 milyon TL hibe destek verildiğini belirterek “Bu destekler sayesinde ilimiz Aydın’da 202,7 milyon TL yatırım yapılmıştır” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Aydın İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, Aydın’da 43 projeye 95 milyon TL hibe destek verildiğini belirterek “Bu destekler sayesinde ilimiz Aydın’da 202,7 milyon TL yatırım yapılmıştır” dedi.


Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan AB katılım öncesi mali yardım aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni olan IPARD programı ile Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınma alanında 42 ilde projeli yatırımlara destekler sağlandığını belirten TKDK Aydın İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, şu an yürütülmekte olan 2014-2020 yıllarını kapsayacak IPARD 2 programını değerlendirdi. Bu kapsamında Türkiye’de yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından toplam 1 Milyar 45 Milyon Avro destek sağlanacağını kaydeden Koordinatör Mustafa Bozkurt, “Aydın ilimizde IPARD programı kapsamında hibe desteği verilen konu başlıklarının çeşitliliğini düşündüğümüzde; süt ve et hayvancılığı, kanatlı eti ve yumurta tavukçuluğu, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve-sebzelerin ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve işleme, mantar ve misel yetiştiriciliği, Fide-fidan yetiştiriciliği, kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımları alanlarında 5.000 Avro dan 3 milyon avro ya kadar olan yatırımlara yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda TKDK hibe desteği verilmekte. Tüm bu desteklere ilaveten yatırımcılar KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gümrük vergisinden muaf tutulmaktadır. Bu her yönü ile muazzam bir destektir. 2019 yılı sonu itibariyle TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak faaliyetimize başladığımız 2012 yılından bugüne IPARD I ve IPARD II Programları kapsamında toplam 143 projeye 95 milyon TL hibe sağlanmıştır. Bu hibenin 69,5 milyon TL’si ödenmiş olup, 25,5 milyon TL ise devam eden yatırımların tamamlanmasına müteakiben ödenecektir. Bu destekler sayesinde Aydın ilimizde 202,7 milyon TL yatırım yapılmıştır” dedi.


Sözleşme imzalanarak yatırıma başlayan tesisleri hakkında da bilgi veren Bozkurt, Aydın’a 32 süt üretim tesisi, 7 besi çiftliği, 10 kanatlı et üretim tesisi, 13 süt işleme tesisi, 2 süt toplama merkezi, 1 kırmızı et işleme tesisi, 5 meyve-sebze işleme ve soğuk hava deposu, 3 bitkisel üretim işleme ve pazarlama projesi, 45 arıcılık projesi, 19 zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 4 kırsal turizm tesisi, 1 su ürünleri üretim tesisi, 1 yenilenebilir enerji tesisi kazandırıldığını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.