GENEL - 20 Ekim 2020 Salı 13:06

Nazilli Belediye Başkanı Özcan muhtarlarla yemekte buluştu

A
A
A
Nazilli Belediye Başkanı Özcan muhtarlarla yemekte buluştu

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, 19 Ekim Muhtar Günü dolayısıyla mahalle muhtarları ile bir araya geldi.

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, 19 Ekim Muhtar Günü dolayısıyla mahalle muhtarları ile bir araya geldi.



18 aylık görev süresi boyunca ilçe genelinde yapılan hizmetleri muhtarlarla paylaşan ve önemli açıklamalarda bulunan Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “31 Mart 2019 tarihinde Nazilli halkına hizmet etmek için girdiğimiz yarışta birlikte seçildiğimiz değerli muhtarlarım hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bugün burada sizlerle beraber olmak, yarınlarda da birlikte olacak olmak benim için çok büyük mutluluk. Gönül ister ki bu projelerimizi inşallah gelecek yıl yayınladığımız gösteriminde daha fazlası olsun. Ancak ilk gün de söylemiştik; Nazillimizin ciddi sorunları var. Bu sorunlardan bir tanesi, öncelikle birlikte hareket edemeyişinden kaynaklanan kaybetmiş olduğu yıllar. Nazilli Belediyesi bir şey yapmak için yola çıktığında üzerine ciddi bir yük binmiş. Bunu da ilan ettik, 102 milyon lira borç yükü vardı. Şikayet etmek, dertlenmek için bunları konuşmuyorum. Ancak geldiğimiz noktada gösterdiğiniz sabırdan dolayı sizlere teşekkür etmek için buradayım” dedi.



"27 milyon lira borç ödedik"



Nazilli’nin borç yükünün 75 milyon liraya düştüğünü müjdeleyen Başkan Özcan, “Bugün itibariyle 27 milyon lira borç ödemişiz. Nazilli Belediyespor’un borcunu yarı yarıya indirdik. Toplamda 110 milyon liralık bir ödeme yaptık. Bu ödemenin içerisinde borçlardan eksiltebildiğimiz rakam 27 milyon lira. İller Bankası’ndan her ay yüzde 38 kesinti yapılıyor. Bizim her ay 3 milyon 800 bin lira maaş ödememiz var. Devletten gelen pay 2 milyon 200 bin lirada kaldığı zaman biz her ay 1 milyon 600 bin lira ekstra para bulmak zorunda kalıyoruz. Bu yatırımların az olmasının sebeplerinden bir tanesi. Çok şükür bu süreç içerisinde o ciddi kristal yapıyı çözdük. Yavaş yavaş da aşağı indireceğiz. Hizmetlerimiz de bundan sonra daha da güçlü bir şekilde artarak gidecek” diye konuştu.



"Kavga değil, hizmet sözü verdik"



Nazilli’nin içinde bulunduğu zorlu süreci birlik ve beraberlik içerisinde aştıklarını ifade eden Özcan, “Aradaki kavgaların hepsini bir tarafa bıraktık. Yereliyle geneliyle birlikte hareket ettik. Hepimiz bu millete hizmet sözü verdik, kavga sözü vermedik. Kavganın, çekişmenin tarafı değiliz. Siyaset yapacak olsaydım ilçe başkanı olarak kalmaya devam ederdim. Ama ben sizlerle beraber Nazilli’ye hizmet etmek istedim. Nazilli’ye kazandıracak çok fazla şey var. Verdiğimiz sözler var” diyerek Nazilli Belediyesi tarafından hayata geçirilen projelerle Nazilli’ye büyük katkı sunduklarını aktardı.



"Ata yadigarı yerler elimizde kalacak"



Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür eden Özcan, “Bizler alt ve üst yapısıyla şehri beraber değiştireceğiz demiştik. Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Nazilli’de yapılacak yatırımlarda ciddi manada destek veriyorlar. Alt yapıyı değiştirdiklerinde biz de üst yapıya başlıyoruz. Köylerimizde bir söz vermiştik. Hiçbir yerimizi satmayacağız ata yadigarı yerler elimizde kalacak demiştik. Satacak pek bir yer de bırakmamışlar. 3 yıl içerisinde 46 milyon liralık yer satmışlar. Ancak sattıkları bu yerlerin hiçbirisinden de artı bir yatırıma dönüşmemiş. Çünkü hesapsız bir harcama ve idare tarzı Nazilli’yi zorlu noktalara getirmiş. Biz hiçbir yeri satmadık, sattırmayacağız” sözlerini kaydetti.



Toplam 14 milyonluk yatırım



18 aylık süre boyunca pek çok zorluk yaşadıklarının altını çizen Başkan Özcan, “Kira gelirlerimizi artırdık. Yüzde 150 zamlı maaş alan personel vardı. Onların zam oranlarını düşürdük. Arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Ciddi fedakarlık gösterdiler. Toplam yaptığımız yol miktarı 45 kilometreyi geçti. Merkez mahalle ve köylerimizde yaptığımız yatırım miktarı 14 milyon lirayı aştı. Önceki dönemden kalan borçlar makul rakamlar olsaydı bugün yapmış olduğumuz yatırımın miktarı 45 milyon lirayı bulacaktı. Bu şehri adım adım dolaşıyorum. Geldiğimizden beri yangın, sel, deprem, salgın gibi hiç kimsenin yaşamadığı zorlukları yaşadık. Bunların hepsi güçlü olmayı ve acil müdahaleyi gerektiriyor. Hiçbir zorlukta sizleri yalnız bırakmadığımıza eminim. Ne zaman bir acil durum söz konusu olsa zamanında yanınızdaydık. Bundan sonra da her zaman yanınızda olacağız. Bir hizmet yarışı var. Bundan dolayı Sayın Valimize, Sayın Kaymakamımıza, milletvekilerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, değerli ekibine, meclis üyelerimize, başkan yardımcılarıma, değerli müdürlerimize ve personellerime, beni sabırla dinleyen değerli muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. İki varsınız” dedi.



Başkan Özcan’a teşekkür




Muhtarlar Derneği Başkanı Zeki Açık ise yaptığı konuşmada, “Demokrasimizin temel taşı olan muhtarlarımızın bu mutlu gününde belediyemizle iş birliği ile ve el ele hep birlikteyiz. Hepiniz hoş geldiniz. Bizleri bu özel günümüzde hiçbir zaman yalnız bırakmayan belediye başkanımıza, muhtar arkadaşlarımıza ve onur konuğumuza teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz pandemi sürecinde en zor şartlarda birlik ve beraberlik içinde Nazillimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Başkanımız bizleri unutmadı. Onurla, gururla, gönül gönüle bizimle birlikte her yerde birlikte olduğu için ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.



Konuşmaların ardından Nazilli genelinde hayata geçirilen projelerin anlatıldığı film gösterimi yapıldı. Türk halk müziği eşliğinde akşam yemeği yiyen davetliler, gecenin sonunda Aydın zeybeği oynayarak gönüllerince vakit geçirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Kemerhisar’da evin temelinde tarihi eser niteliğinde mimari parçalar çıktı Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar Beldesi’ndeki bir evin temelinde tarihi taşlar bulundu. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Hititler döneminde Tuwanuwa, Roma’da ise Tyana olarak tanınan Kemerhisar’da 2000 yılından bu yana sürdürülen bilimsel kazılarla birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarılmış, belde halkının da desteği ile tarihi eser niteliği taşıyan mimari parçalar toplanarak bir araya getirilmiş. Antik Tyana kentine Bahçeli Kasabası’nda bulunan Roma Havuzu’ndan M.S. II-III. yüzyılda su taşınmasına yönelik oluşturulan kemerlerin büyük bir kısmı günümüze korunarak gelmiş olsa da yapının kayıp olan parçalarının bir araya getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Yüzde 30’luk kısmının hala kayıp yada toprağın altında olduğu değerlendirilen mimari parçaların geçmişte evlerin temelinde kullanıldığı görüldü. Kemerhisar’da bulunan bir evin temelinde tarihi taşların kullanıldığı evin saman karışımı çamurdan yapılan sıvasının zamanla dökülmesi ile gün yüzüne çıktı. Sit alanı olan Cami Mahallesi Sırıklar Sokak’ta bulunan ve uzun süredir kimsenin yaşamadığı öğrenilen bir evin temelinde kullanılan taşın oyma motifleri görenleri büyüledi. Mahalle sakini tarihçi Ali Uzun, belde halkının duyarlılığı sayesinde kayıp olan parçaların önemli bir bölümünün toplandığını söyleyerek, "Bu bölge 1998’de sit alanı olarak ilan edildi. Daha önce İtalya’dan bir ekip, 10 yıldır da Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Doğanay tarafından titizlikle arkeolojik çalışmalar sürdürülüyor. Sadece kaza alanları değil burada örneğini gördüğümüz gibi bağda, bahçede ve genellikle ev temellerinde temel taşları, köşe taşları kullanılmış. Kabartmalı olanlar var. Hocamızın liderliğinde bu taşlar toplanıyor, beldemizin iki yerinde bu taşlardan sergileniyor. İnsanlar artık daha bilinçli ve vatandaş tarafından ilgili kurumlara bildirilip bunların toplatılmasında çaba gösteriyor. Bir tarihçi ve belde sakini olarak tarihi eser niteliği taşıyan eserleri bu şekilde görmek üzüyor. Buradaki taşlar özenle seçilip kayıt altına alınıyor. Kayıp olan yüzde 70’lik kısma ulaşıldı. Yüzde 30’u evlerin temellerinde, bahçe duvarlarında olsa da yer altında da kalmıştır, kalan kısma da zamanla ulaşılacağını düşünüyorum. Belde sakini ve tarihçi olarak bu eserleri böyle görmek üzüyor" ifadelerini kullandı.
Ankara Bakan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’nun mayıs ayı içinde ödemelerinin gerçekleşeceğini duyurdu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Gençlerimizin aile kurmalarını desteklemek ve onları her türlü sosyal riske karşı korumak için Aile ve Gençlik Fonunu kurduk. Bu fonla genç çiftlerimize faizsiz kredi desteği sağlıyoruz. Bu vesileyle Mayıs ayı içerisinde başvuruları kabul edilen gençlerimizle ödemeleri yapacağımızın müjdesini de paylaşmak istiyorum” Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara’da bir otelde düzenlenen ‘Türkiye ile Macaristan’ın Aile Yapısının Güçlendirilmesine Yönelik Özgün Yaklaşımlar Paneli’ne katıldı. Programa ayrıca, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Janos Csak katıldı. Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin bir asrı aşan köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu belirten Bakan Göktaş,iki ülke arasındaki dostluğun en kıymetli simgesi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Gül Baba olduğunu dile getirerek, “Gül Baba hayatıyla, insanlar arasındaki huzur ve barışın saygı, anlayış, dostluk ve muhabbetten geçtiğini göstererek bizlere örnek olmuştur. Türkiye ile Macaristan arasındaki dostane ilişkilerin güçlenmesi ve iş birliklerinin artmasının temelinde bu anlayış vardır. Bu anlayışla her iki ülke arasındaki ilişkiler geçtiğimiz yıl aralık ayında ‘Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık’ düzeyine çıkarılmıştır. Yine 2024 yılı ‘Macar-Türk Kültür Yılı’ olarak ilan edilmiştir. Bu tarihte gerçekleştirilen Cumhurbaşkanımızın Macaristan ziyareti sırasında Kültür ve İnovasyon Bakanlığı ile sosyal hizmetler alanında iş birliği anlaşması imzaladık. İki ülke arasındaki birlikteliğin ve dostluğun pekişmesi, bizleri gururlandırıyor, mutlu ediyor. Bu birlikteliğin güzel bir yansıması da bugün bir araya gelmemize vesile olan bu toplantıdır” ifadelerini kullandı. Her iki ülke için toplumun temeli olan ailenin hiçbir şekilde alternatifi olmayan bir kurum olduğunu aktaran Bakan Göktaş, “Aile, geçmişten bugüne kurulan önemli bir köprüdür. Zengin bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip olan ülkelerimiz, geleneksel aile değerlerine ve nesiller arası bağlara büyük önem vermektedir. Bu anlamda aile, yeni kuşaklara kültürel kimliğin ve değerlerin kazandırılmasında önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Bu sebeple, her iki ülke de güçlü ve dirençli aileleri teşvik etme konusunda büyük bir kararlılığa sahiptir” dedi. Bakanlık olarak geliştirilen politikaların güçlü bir uygulaması olan Aile Sosyal Destek Programı ile ihtiyaçları sahada tespit ettiklerini ve bu çerçevede 7,4 milyon haneye ulaştıklarını aktaran Bakan Göktaş, “Aile içi iletişimi geliştirmek amacıyla ‘Aile Eğitim Programımızla’ 4,2 milyon kişiye, ‘Evlilik Öncesi Eğitim Programımızla’ 1,8 milyon gencimize eğitim verdik. Geleceğin Türkiye’sini inşa edecek nesilleri yetiştirecek yegâne kurumun aile olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda gençlerimizin aile kurmalarını desteklemek ve onları her türlü sosyal riske karşı korumak için Aile ve Gençlik Fonunu kurduk. Bu fonla genç çiftlerimize faizsiz kredi desteği sağlıyoruz. Bu vesileyle Mayıs ayı içerisinde başvuruları kabul edilen gençlerimizle ödemeleri yapacağımızın müjdesini de paylaşmak istiyorum. Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda başlattığımız bu çalışmayı Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin doğal kaynaklarından elde edilen gelirleri ülkemiz gençlerinin geleceği için sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Sivas Çiftçilere uzmanından kene uyarısı Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, çiftçilere kene uyarısında bulundu. Bakır, “Keneler sadece evcil hayvanlarda olmuyor. Tarımsal alanlara giderken kişinin dikkat etmesi gerekiyor” dedi. İlkbaharın gelmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşandı. Kırsal alanlarda yaşamını sürdüren ve tutunduğu kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü bulaştıran kenelere ilişkin uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, tarımsal alanlarda çalışanlara yönelik çeşitli uyarılarda bulundu. 2003 yılından bu yana kene sorunu ile karşılaşıldığını ifade eden Prof. Dr. Bakır, “İlkbaharın gelmesi ile birlikte hem kene aktivitesinde artış hem de insanların doğadaki aktivitelerinde artış meydana geliyor. Bu nedenle kene temas riski artıyor ve kene tutunması ile gelen olgu sayısı artıyor. Buna çok yönlü bakma gerekiyor. Doğada, tarımsal alanlarda yapılması gerekenler var, hayvancılıkla uğraşan kişilerin yapması gerekenler var. Bir de kene tutulmasının ardından alınması gereken önlemler var. Bizim yöremizde çiftçilik ve hayvancılık birlikte yapılır. Çiftçilikle uğraşan kişiler kırsala gittiğinde bilmeyerek kene temasları yaşayabiliyorlar. Keneler sadece evcil hayvanlarda olmuyor. Tarımsal alanlara giderken kişinin dikkat etmesi gerekiyor” dedi. Çiftçilere açık renkli kıyafet öneriliyor Arazide çalışan veya piknik yapan vatandaşları uyaran Prof. Dr. Mehmet Bakır, “Kişilerin giyimine dikkat etmesi gerekiyor. Vücudunda açık yer bırakmaması gerekiyor. Kollar, bacaklar ve karın bölgesinin kapalı olması gerekiyor. Mümkünse çizme giyilmesini öneriyoruz. Keneler çalılık ve otluk alanlardan yürüyerek vücuda tutunur. Kapalı giyildiğinde bunun önüne geçilmiş oluyor. Açık renkli giyişiler giyilmesini öneriyoruz. Kene, açık renkli kıyafetler üzerinde kolay fark ediliyor. Görevi gereği veya piknik yapmak için araziye çıkanların döndükten sonra kene taraması yapması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.