YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 14:24

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN ZEHİRLENME UYARISI

A
A
A
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN ZEHİRLENME UYARISI

Aydın Sağlık İl Müdürlüğü, etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşları karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırancı, kış mevsiminin gelmesiyle soba, baca, ocak ve şöminelerden sızan karbon monoksit gazının birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu vurguladı. Tırpancı, bu zehirli gazın gazyağı, odun, kömür, ev içinde mangal yakılması ve şofben yanması sırasında açığa çıkabildiğine dikkat çekti.
Şofben yada sobaların iyi yanması durumunda dahi karbon monoksit çıkardığına işaret eden İl Sağlık Müdürü Tırpancı, soba ve şofben yakılan yerlerin geniş ve havalandırmasının iyi olması gerektiğini söyledi. Oksijeni az olan yerlerde yanmaların karbon monoksit oluşumunu kolaylaştırdığını belirten Tırpancı, “Halk arasında kömür çalığı olarak bilinen mangalda yanan kömüre bağlı zehirlenmelerde bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu zehirli madde, sobaya atılan kömürlerin tam olarak tutuşmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Gazın renksiz ve kokusuz olması fark edilmesini engellediği için ölüm çoğu zaman kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle yatmadan önce sobaya kömür atılmaması ve baca temizliğinin ihmal edilmemesi önemlidir” dedi.
Baca temizliğinin düzenli olarak yapılmaması ve soba yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi gerektiğine işaret eden Hüsnü Tırpancı, ekonomik nedenlerden ötürü kalitesiz kömür kullanımı ve fırtınalı havalarda ek önlemlerin alınmaması gibi faktörlerin zehirlenmelerde etkili olan faktörler olduğu kaydetti. Karbon monoksit zehirlenmelerinden özellikle kansızlık, kronik bronşit, kalp ve damar rahatsızlığı olan hastalar ile yeni doğanlar ve hamile kadınların daha çok etkilendiği ifade eden Tırpancı, bu gruplara dahil kişilerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiği ve karbon monoksitin kapalı alanlara 15-20 dakika içinde öldürücü seviyede zehirlenmeye yol açabildiğini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.