KÜLTÜR SANAT - 12 Ekim 2021 Salı 14:46

Latmos’ta tel ayakkabılarla küresel hareketliliğe dikkat çektiler

A
A
A
Latmos’ta tel ayakkabılarla küresel hareketliliğe dikkat çektiler

Binlerce yıllık uygarlıkların izini taşıyan Latmos’un tanıtımına katkı sağlamak ve küresel hareketliliğe dikkat çekmek için tel ayakkabılar ile farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

Binlerce yıllık uygarlıkların izini taşıyan Latmos’un tanıtımına katkı sağlamak ve küresel hareketliliğe dikkat çekmek için tel ayakkabılar ile farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.


Geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’da, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından, antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın güney eteklerinde yer alan ve Kapıkırı Mahallesi ile iç içe olan Herakleia Antik Kenti’nde farkındalık çalışması gerçekleştirildi. 2 gün devam eden etkinlikte yapılan sanatsal çalışmalar ile beraber Latmos bölgesinin tanıtılması ve farkındalık oluşturulması hedefleniyor.


Turistlerden büyük ilgi


Aydın ve Muğla İl Kültür Müdürlüklerinden alınan izinlerle gerçekleştirilen çalışmalara, Kapıkırı ve Herakleia’yı gezmeye gelen yerli yabancı turistler de büyük ilgi gösterdi. Turistler ilk kez böyle bir sanatsal yaklaşımla karşılaştıklarını ve bu çalışmaları kendi ülkelerinde de yaymak istediklerini, kendilerinin de telden birer ayakkabı yaparak gönderebileceklerini söylediler.


“Latmos, özgün bir yer”


Tel ayakkabılarla gerçekleştirilen sanatsal çalışmalar ile küresel hareketliliği anlattıklarını ifade eden Uluslararası Resim ve Enstalasyon sanatçısı Ahmet Dilek; “Küresel hareketliliğe dikkat çektiğimiz bu etkinliğimizde, dünyada şu an olan savaşlar, mülteci akınları, göçmenlerin denizlerden ya da nehirlerden geçip, orada boğulanlar, ya da kurtulmak için kayalıklara tırmananlar, kendi hayatlarını yeniden yeşertebilmek için böyle yüksek kayalara tırmanıp karaya ulaşmalarının çabasını anlatmaya ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. İlk mekan olarak Latmos bölgesini seçtik. Çünkü tarihte yine savaş olaylarından kaçan insanlar, bu bölgeye sığınmışlar. Buradaki arazi yapısı kaçan insanları saklanmalarına ve gizlenmelerine elverişli olanaklar sunmuş. Aynı zamanda Latmos’ta 8 bin yıl öncesinde çizilen resimlerin anlatmak istediği konular çok önemli. Resimlerde eşlerin birbirine olan sevgileri, düğün törenleri, ilkbahar şenlikleri gibi mutluluğu yansıtan çizimlerin olması, Latmos’u bu yönden dünyada özgün bir yer haline getiriyor. Biz de eskiyle günümüz dünyası arasında bir bağlantı kurmak istedik ve bu bölgenin tanıtılmasına katkımız olmasını arzuladık” dedi.


Tel ayakkabıların birçok ülkeden projeye destek veren kişiler tarafından yapıldığını belirten Dilek; “Yapılan her ayakkabıyı bir kişi kendi düşüncesi ve yeniliği ile üretiyor. Bu kişiler birbirini tanımayan ve farklı şehir ve ülkelerden projeye destek veren kişiler. Tel ayakkabıları dünyanın farklı ülkelerinde ve bienallerinde sergilemeyi düşünüyoruz. Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Songül Aslan Karakul ve EKODOSD işbirliğiyle çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.


“Her şey birbirine bağlı”


Etkinliğin hem sanatsal hem de bilimsel olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Songül Aslan Karakul ise “Bu hem sanatsal hem bilimsel bir etkinliktir. Bilimsel yanını biz üstlendik. Etkinliğin küratörlüğünü yapıyorum. Burada sosyal bir deney, etkileşim deneyi yapmayı amaçladık. Birçok okulda ve Tübitak 4005 projesi olarak gerçekleştirdiğimiz etkinlikte katılımcıların yapmış oldukları ayakkabı iskeletlerini toplayarak, Türkiye’yi baz alıp, dünyadan da birçok parçayı toplayıp, aslında evrensel bir bütünü oluşturmayı hedefledik. Çünkü yaşam bir bütün ve her şey birbirine bağlı, biz de bütünün parçaları olarak ne kadar önemli bir işlevimiz olduğunun farkındalığını oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün de çalışmayı Latmos’ta başlattık. Latmos’ta bulunan 8 bin yıl öncesi mutluluk ve barış izlerini bugünle birleştirip geleceğe taşınmasını ve emanet olarak ulaşmasını istiyoruz” dedi.


Yapılan etkinliğe Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan Uluslararası Resim ve Enstalasyon sanatçısı Ahmet Dilek, ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Aslan Karakul, Görüntü Yönetmeni Ahmet Keskin, EKODOSD üyeleri Bahattin Sürücü ve Hakan Bahçecioğlu katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya’da halk otobüsü şoförü ile yolcu arasındaki ‘ücret’ tartışması kamerada Antalya’nın Alanya ilçesinde bir halk otobüsü şoförü ile emekli olduğunu söyleyen kadın yolcu arasında çıkan ücret tartışması otobüsün güvenlik kamerasına yansıdı. Kendisine hakaret edildiğini söyleyen şoför, "Ben parasında değilim. Kart basılıyor, in aşağı" diyerek elindeki kağıt paraları yere fırlattı. Gerginlik diğer yolcuların araya girmesiyle yatıştırıldı. Olay, 2 Mayıs’ta Oba Mahallesi’nde bir halk otobüsünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, halk otobüsü şoförü ile emekli olduğunu söyleyen yaşlı bir kadın yolcu arasında ulaşım ücreti konusunda tartışma çıktı. Otobüse binen yaşlı kadının emekli kartının işlem yapmaması üzerine şoför para talep etti. Kadın emekli olduğunu söyleyince şoför, "Tamam teyze geç arkaya otur, teyzeme yer verin" dedi. Kadın arka tarafa doğru yürürken iddiaya göre haraket içerikli sözler söyledi. Bunun üzerine sinirlenenerek kadından aşağı inmesini isteyen şoför, "Ben şerefi senden öğrenmeyeceğim. Burada yüz tane insan para veriyor. Kartın çekmiyorsa para vereceksin. Şerefsiz demek ne demek. Her gün bedava otobüse biniyorsunuz. Terbiyesizlik yapma" diyerek elindeki kağıt paraları fırlatıp, "İn aşağı" dedi. Dakikalarca süren tartışma otobüsteki diğer yolcuların araya girmesiyle sona erdi. Tartışma anı araçtaki bir yolcunun cep telefonu kamerası ve aracın güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde otobüse bindikten sonra şoför ile yaşlı kadın yolcu arasında sözlü tartışmanın yaşandığı anlar yer aldı.
Isparta Başkan Başdeğirmen: “Birlik beraberlik içinde hizmete devam edeceğiz” AK Parti Yalvaç İlçe Başkanı, İl Genel Meclisi Üyeleri ve Yalvaç mahalle ve köy muhtarları ile bir araya gelen Başkan Başdeğirmen “Önceki 5 yılda olduğu gibi birlik beraberlik içerisinde hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, AK Parti Yalvaç İlçe Başkanı Gencer Kondal, İl Genel Meclisi Üyeleri Ali Ak, Huzeyfe Şahin ile Yalvaç mahalle ve köy muhtarlarını makamında ağırladı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen “Önceki 5 yılda olduğu gibi birlik beraberlik içerisinde hizmet etmeye devam edeceğiz. İl genel meclis üyemiz ‘Büyükşehir Belediyesi gibi çalışıyorsunuz’ derken bizler Isparta’nın tamamına hizmet edebilmek düşüncesiyle görevlere geldik. Bizler ‘devletimizin imkanlarını, devletimizin milletine hizmet etmek için kullanıyoruz’ dedik. İl özel idaremizin yetişemediği veya yaptıktan sonra kalan kısımlarında biz varız. Özel idaremizin yetkisine giremeyiz. Biliyorsunuz ki bugüne kadar il özel idaremizin yetkisi dışında kalıpta yetişemediği yerlere biz yetişmeye çalıştık. İlk göreve geldiğimizde şunu söyledik. ‘Isparta’mızın 44 tane mahallesi var. Bu 44 mahallesinden sonra merkez köylerimiz 45 Kayı, 46 Deregümü, 47 Aliköy’ derken, 248’in hepsini Isparta’nın mahallesi gibi gördüğümüzü söyleyerek göreve başladık. Rabbim nasip etti ve bu günlere geldik. Yetişebildiğimiz her yere yardımcı olmaya çalıştık. Bundan sonra da aynı şekilde sizlerle beraber bu hizmetlerle devam edeceğiz. Rabbim yardımcımız olsun. Buraya böyle birlik beraberlik içerisinde gelmeniz de çok değerli. Tek yumruk halinde gelinmesi bu hizmetin çok daha yükseklere çıkacağını gösteriyor. Onun için her şeyde her yerde, doğumdan ölüme kadar biz yanınızdayız. İl özel idare hizmetlerini il genel meclisi üyelerimiz sizlere ulaştıracaklar ancak yetişilemeyen yerde biz varız. Bu arkadaşlarımızın yardımcısıyız. Onların yardımcısı olarak hizmet edeceğiz ve gerekli hizmetleri de ulaştıracağız” açıklamalarında bulundu.
Muş Muş’ta "6. Lale Festivali" düzenlendi Muş’un Korkut ilçesinde gerçekleştirilen 6. Lale Festivalinde sahneye çıkan Japon sanatçı Yamada Tamaru, bestelediği Muş Lalesi türküsünü Japonca seslendirdi. Korkut ilçesinde düzenlenen 6. Lale Festivali, renkli ve coşkulu anlara sahne oldu. Festivalin en dikkat çeken anlarından biri, Japon sanatçı Yamada Tamaru’nun Muş Lalesi türküsünü Japonca seslendirmesiydi. Festival kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte sahneye çıkan Yamada Tamaru, Muş’un sembolü haline gelen laleleri temsil eden türküyü duygusal bir şekilde Japonca seslendirdi. Tamaru’nun performansı, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muş Valiliği, Korkut Belediyesi ve Korkut Kaymakamlığı işbirliğiyle kentte doğal olarak yetişen, endemik bir tür olan Muş Lalesine dikkat çekmek için Lale Meydanı’nda düzenlenen festivalde konuşan Muş Valisi Avni Çakır, “Buraya atanmadan önce ’Burası Muştur Yolu Yokuştur’ türküsü daha sonra da Muş Lalesi aklıma geldi. Korkut ilçesinde lale festivalini duyunca çok mutlu oldum. Değerli hemşehrilerim, sevgili kardeşlerim bu tür etkinlikler semboliktir ama anlamı ve çarpan etkisi çok büyüktür. Hem ilçedeki vatandaşları bir araya getirme, hem gurbetteki hemşehrilerimin memlekete gelmesi için güzel bir faaliyet. Unutmuş olduğumuz bazı değerleri hatırlama, kültürlerimizi, halk oyunlarımızı, folklorumuzu, türkülerimizi ve manileri bu tür etkinliklerde yaşatıyoruz. Bundan dolayı çarpan etkisi çok büyük. Bizde valilik olarak tüm başkanlarımızın her zaman yanındayız. Tüm kurum ve kuruluşlar olarak amacımız halkımıza hizmettir. ‘Halka hizmet Hakk’a hizmet’ düsturu olduğuna inanıyoruz ve bu uğurda da tüm ekiplerimizle beraber uyum içinde çalışıyoruz" dedi. Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık ise ilçede düzenledikleri 6. Lale Festivalinin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Lalenin bölgemizde ve ilimizde çok tarihi bir öneme haiz olduğunu belirtmek istiyorum. Lale, Osmanlı’da gönül birlikteliği, vefa ve ferahlık anlamına geliyor. İlçemizde bundan sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muş Valiliği, İlçe Kaymakamlığı ile festivali her yıl düzenleyeceğiz. Allah’ın izniyle elimden gelen bütün hizmetleri yapacağıma ilçe halkımın huzurunda söz veriyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Muş Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün folklor ekibi sahne alırken, vatandaşlar da halay çekerek günün tadını çıkardı. Festivalde sahne alan yerel sanatçılar, Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendirdikleri festivalde Muş’un Fotoğraf Sanatçısı Adem Kapan da bir sergi açtı. Türk Kızılay Muş Şubesi, festivale gelen vatandaşa çorba ve su ikramında bulundu.
İstanbul HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası finalinde Yalıkavak ile Konyaaltı Belediyesi eşleşti HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final’de rakiplerini eleyen Yalıkavak ile Konyaaltı Belediyesi finalde eşleşti. HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası’nın sahibini bulacağı final maçı ise 5 Mayıs Pazar günü saat 18.30’da başlayacak. Dörtlü Final’i bugün oynanan ilk yarı final maçında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni 35-24 yenen Yalıkavak, finale yükselen ilk takım oldu. Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu’nda oynanan maçın ilk yarısını da 15-14’lük skorla Yalıkavak, önde kapattı. Karşılaşmanın en skorer ismi İzmir BBSK’dan 10 golle Elif Sıla Aydın oldu. Hakemler: Halil Kılıç, Hamza Sükan Yalıkavakspor: Anca Mihela Rombescu, Buket Seven, Yasemin Özgür, Perihan Topaloğlu Acar, Yeliz Özel, Zehra Oğuz, Sude Karademir, Elaine Gomes Barbosa, Fatma Akgün, Tuana Akman, Ece Sözmen, Mouna Chebbah, Kübra Sarıkaya, Ümmügülsüm Bedel, İlke Yıldız, Edanur Burhan İzmir BBSK: Leopoldina Guerra Da Costa Cristovao, Sena Şentürk, Sude Naz Dağ, Berfin Havinsu Zengin, Juleidy Da Conceıçao Baptista Lourenco, Nehirnaz Poyraz, Esin Sağdıç, Sude Güngör, İrem Çelebi, Özge Yakar, Tuğba Diker, Zeynep Onur, Halime İslamoğlu, Elif Sıla Aydın Diğer finalist Konyaaltı Belediyesi oldu HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası’nda oynanan diğer yarı final maçında Konyaaltı Belediyesi, Kastamonu Belediyesi’ni 33-30’luk skorla mağlup ederek finale yükseldi. Karşılaşmanın ilk yarısını da 14-13 Konyaaltı Belediyesi önde kapatırken, maçın en skorer ismi Konyaaltı Belediyesi’nden Diğdem Hoşgör oldu. Hakemler: Gökhan Adıgüzel, İldeniz Kaygusuz Konyaaltı Belediyesi: Isabella Noelle Mben Bediang, Samara Da Silva Vieira, Ivana Gakidova, Ceylan Aydemir, Diğdem Hoşgör, Valeriia Baranık, Alena Ikhneva, Sevilay İmamoğlu Öcal, Edanur Çetin, Oleksandra Furmanets, Elena Gjorgjievska Kastamonu Belediyesi: Beyzanur Türkyılmaz, Cansu Akalın, Sinem Vatan Güney, Burcu Dindar, Nurceren Akgün Göktepe, Betül Yılmaz, Yaren Berfe Göker, Yasemin Şahin, Kevser Bektaş, Büşra Işıkhan, Merve Erbektaş, Emine Gökdemir