YEREL HABERLER - 29 Ocak 2014 Çarşamba 10:08

Beşparmak Dağları’ndaki Antik Yerleşim İçin Tescil Başvurusu

A
A
A
Beşparmak Dağları’ndaki Antik Yerleşim İçin Tescil Başvurusu

Beşparmak Dağları’nda bulunan doğal ve kültürel varlıkların korunması için doğa sevenler mücadele ediyor. Aydın, Beşparmak Dağları’nda, doğal ve kültürel varlıkların korunması için çalışmalar devam ediyor. Çeşitli bakanlıklarla Latmos’un korunması için temaslarını, dağdaki antik dönem yerleşimlerden biri olan Ören Asar’ın tescil edilerek korunması için Milas Müze Müdürlüğü’ne müracaatta bulundu.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada; “Doğal kaynaklar ile kültürel kaynakların korunması için ilgili kurumlarla işbirliği yaparak Latmos’un zenginliklerinin korunmasına destek olmaktayız. Bugüne kadar bilinmeyen birçok buluntu ve farklı yerleşim izleriyle karşılaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi de, kayıt altına alınarak tescil edilmesi ve korunması için Milas Müze Müdürlüğü’ne başvurduğumuz Ören Asarı’dır” dedi.
DEFİNECİLER DELİK DEŞİK ETTİ
Son bir yıl içinde bölgede büyük bir talanın yaşandığını bildiren EKODOSD Başkanı Sürücü, definecilerin dağı delik deşik ettiğini belirterek “Açılan çukurların, sökülen antik taşların, parçalanan eserlerin sayısında ciddi bir artış var. Çöp sorununun da acilen çözülmesi gerekiyor. Önemli ve acil çözüm bekleyen sorun ise maden ocakları. Dağın altındaki maden zenginlikleri çıkarılabilir. Fakat bunun sonucu olarak dağın üstündeki milyonlarca yılda oluşan benzersiz jeolojik oluşumlar, eşsiz bitki örtüsü, hala bakirliğini koruyan yaban hayatı, 8 bin yıldır süregelen insanlık tarihinin mirasları bir daha geri dönülmez bir biçimde tahribata uğrar ve Latmos’un çocuklarının geleceği olan bu önemli zenginlikler kaybedilmiş olur. Oysa bu zenginlikleri yarınlara taşımak bir insanlık borcudur" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma Belediyesi’nin kreşinde 4 yaşındaki çocuğa şiddet iddiası Bandırma Belediyesi’nin Türkan Saylan Gündüz Bakım Evi’nde, öğretmenin, 4 yaşındaki öğrenciyi tırnaklarını geçirerek yaraladığı ileri sürüldü. Bandırma Belediyesi’nin 600 Evler Mahallesi’nde bulunan Türkan Saylan Gündüz Bakım Evi’nde 4 yaşındaki K.Ö.’ye şiddet uygulandığı iddia edildi. Durumu K.Ö.’nün babaannesi fark etti. Babaanne, K.Ö.’nün avcunun içindeki tırnak batığı ve kan izlerini gördü. K.Ö. yaşananları önce babaannesine sonra anne ve babasına anlattı. K.Ö. oyun oynarken yaramazlık yaptığı için öğretmeni C.U.’nun kendisini hırpalayıp tırnaklarını avcuna batırarak kanattığını söyledi. Bunun üzerine K.Ö.’nün annesi D.Ö. sosyal medya üzerinden C.U. ile iletişime geçip oğlunun avcunun içindeki yaranın sebebini sordu. C.U. kreşteki başka bir çocuğun bu yaralanmaya sebep olduğunu anlattı. Aile darp raporu aldı Çocuğun avuç içerisinde 12 ve 6 milimetrelik iki tırnak yarası olduğu darp raporunda belirlendi. K.Ö. gündüz bakım evinde yaşadığı kabus dakikalarını ailesiyle paylaştıktan sonra Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek çocuğu için darp raporu alan baba C.Ö., ardından olayı daha iyi anlayabilmek için gündüz bakım evininin yolunu tuttu. C.Ö.’nün güvenlik kamerası kayıtlarını izlemek istemesi üzerine gerçek ortaya çıktı. Öğretmen C.U.’nun minik çocuğu hırpalayarak bir kenara çekip şiddet uyguladığı anlaşıldı. Daha sonra Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giden C.Ö. suç duyurusunda bulunarak öğretmen C.U.’dan şikayetçi oldu. Yaşanan olayın ardından, Bandırma Belediyesi tarafından C.U.’nun açığa alındığı ve hakkında hukuki sürecin başlatıldığı öğrenildi.