YEREL HABERLER - 06 Şubat 2014 Perşembe 16:05

Beşparmak Dağı'na "latmos Milli Park Olsun" Pankartı

A
A
A
Beşparmak Dağı'na "latmos Milli Park Olsun" Pankartı

Aydın ile Muğla’nın kesiştiği noktada bulunan Beşparmak Dağları, antik çağdaki ismi ile Latmos’un milli park olması için bir grup izci dağda pankart açtı.
Selçuk’ta faaliyet gösteren izci grubu tarafından yapılan açıklamada, “Büyük bir potansiyel barındıran Beşparmak Dağları maalesef milli park statüsünde değil. Tam aksine dev şirketlerin kurduğu taş ocakları Beşparmak Dağının bağrına hançer gibi saplanmaya devam ediyor. Her mevsim sayıları artarak yükselen misafirlerini büyüleyen bu dağ, başta dağcılar, kampçılar, kaya tırmanışçıları, safariciler, kuş gözlemcileri, bitki bilimcileri, fotoğrafçıları, arkeoloji meraklıları ve doğa severleri cezbeden bir mekan olmaya devam ediyor. Çeşitli dernek, kulüp ve sivil toplum örgütlerinin zaman zaman konuya dikkat çekmek için yaptıkları etkinlikler bilim çevrelerinin ve kamuoyunun ilgi ve desteğini görse de hükümet talepleri duymazdan gelmeye ve bu doğa kıyıma gözlerini yummaya devam ediyor” denildi.
Dağcılar adına açıklama yapan Zirve Dağcılık Selçuk Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Görür Latmos’un korunmasının ve milli park statüsüne alınmasının daha fazla geciktirilemeyeceğini söyledi. Görür, “Üyemiz Alp Ergül’ün girişimleri ve Bafa Belediye başkanımız Zehra Taşdöven’in çabaları ile bugün burada Söke şubemiz ve bölge dağcıları ile bir araya geldik. Bu vesile ile hükümetin, ilgili bakanlığın ve kamuoyunun dikkatini bir kez daha Latmos Dağına çekmek istiyoruz. Buradan sesleniyoruz, sonra değil, kısa süre sonra da değil, hemen çalışmalar başlamalı ve Latmos Milli Park olmalıdır. Bilinmelidir ki bölgedeki bütün doğa dernekleri kararlılıkla taleplerini sürdürecek ve Latmos Milli Park olana kadar her vesile ile konuya dikkat çekmeye devam edilecektir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.