YEREL HABERLER - 10 Mart 2014 Pazartesi 09:05

Yüzlerce Güvercin Ve Kanarya Festivalde Görücüye Çıktı

A
A
A
Yüzlerce Güvercin Ve Kanarya Festivalde Görücüye Çıktı

GÜVERCİN VE KANARYA SEVERLER FESTİVALDE BULUŞTU
5 BİN TL’LİK GÜVERCİNLERİN GÜZELLİĞİ KADAR HİKAYELERİ DE İLGİ ÇEKTİ
(FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)
HABER : ÜMİT ÖZMEN
KAMERA : ÜMİT ÖZMEN
Nazilli'de ilk kez düzenlenen Güvercin ve Kanarya Festivali'nde Ege ve Marmara Bölgesinden çok sayıda meraklı ilçede buluştu.
Nazilli Mimar Ahmet Şensan Kültür Merkezinde Denizli başta olmak üzere Ege ve Marmara'nın birçok ilinden gelen güvercin ve kanarya meraklılarının yanı sıra değişik türden kuş meraklıları da festivale renk kattı. 5 saat süren festivalde yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiği festivale Belediye Başkanı Haluk Alıcık, CHP Nazilli Belediye Başkan Adayı Dr. Ferda Çağlar Erkut da katıldı. Birbirinden değerli renk renk ötücü kanaryaların, Avustralya'dan getirilen Gökkuşağı İspinozu olarak da bilinen Gouldian Finch türü renk kuşları ise büyük ilgi gördü. Çocukların baba ve annelerine kuş almaları için yaptıkları ilginç diyaloglar ise tebessüm ettirdi.
Aydın bölgesinde Güvercin ve Kanarya Festivalinin ilk kez yapıldığını ifade eden Nazilli Güvercin Yetiştirme, Üretme ve Tanıtma Derneği Başkanı Murat Şimşek ise; “Beklentimizin üzerinde olan katılım bizleri önümüzdeki yıllar için umutlandırdı. Bundan sonra Allah nasip ederse her yıl gerçekleştirmek istiyoruz. Festivalimizde güvercin ve kanarya severleri bir araya toplayıp birbirlerini tanımaları, ellerinde olan hayvanların tanıtılmasıdır. Yaklaşık 350-400 Güvercin, yavrulama dönemi olmasına rağmen 50’ye yakın kanarya katıldı. Şuanda Ege ve Marmara bölgesinden tüm güvercin ve kanarya severler Nazilli’ye geldi. Festivalimiz ayrıca sezonun son festivali olma özelliğine de sahip. Katılımın iyi olmasından dolayı mutluyuz. Yavrulama ve yumurtlama dönemi olduğu için şuan fiyatlar 2 ve 3 katına çıkmış durumda. 50 TL’den tutunda 300 TL, Bin TL ve 3 Bin TL’ye kadar güvercinler bulunuyor” ifadelerini kullandı.
5 BİN TL’YE GÜVERCİN
35 yaşındaki Ömer Bardakçı isimli güvercin yetiştiricisi ise festivalin en değerli kuşları olan Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma Padişahların sarayda besledikleri 'Hünkari' cinsi güvercinler de büyük ilgi gördü. Ömer Bardakçı, çocukluğundan bu yana Hünkari beslediğini ve bölgenin en güzel ve fiyatları 5 bin liraya kadar ulaşan güvercinleri olduğunu ifade ederek, "Nazilli’de düzenlenen 1. Güvercin festivalinin düzenlenmesinden dolayı çok mutluyuz. Gerçekten hem üreticiler, hem besleyenler hem de ilgi duyanlar için güzel bir etkinlik oldu. Elimizdeki kuşlar bizim için çok değerlidir. Hünkari isimli kuşlarımızın fiyatları 2 bin 500 ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Amacımız Türkiye genelinde bu kuşların yaşamını sürdürmesidir. Güvercin demek bizim için bir aşk gibi, bir sevgi gibi bir şeydir. Anlatılabilecek bir söz yok aslında, amacımız hayatımızın sonuna kadar yürütebilmek, sürdürebilmek” dedi.
HÜNKARİ CİNSİ KUŞLAR DİKKAT ÇEKTİ
Festivalin en pahalı kuşlarına sahip Nazillili güvercin besleyici ve üreticisi Mehmet Savran, Hünkari isimli güvercinlerin Osmanlı zamanında Hollanda’ya gittiğini daha sonra ise tekrar ülkemize geldiğini söyledi. Hünkari kuşlarının kökeninin Osmanlı dönemine ait olmasından dolayı fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden Savran ‘sarı ozan’ türü kuşların da çok değerli olduğunu ifade ederek; “Bunlar kendi yavrum. Kendi emeğimiz olduğu için çok değerli ve cinsleri bakımından gerçekten de önemlidir” şeklinde konuştu.
TOMBALA ÇEKİLDİ, MEZAT YAPILDI
Festival kapsamında açık artırma ile mezatta yapılırken 500 TL'ye bir çift kuşu açık artırmada kazanan CHP Nazilli Belediye Başkan Adayı Dr. Ferda Çağlar Erkut, aldığı bir çift kuşu derneğe bağışladı. Festival kapsamında yapılan tombala çekilişlerinde ise güvercin severlerin en beğendikleri güvercinler talihlilere çekilişle verildi. Tombala sonucu güvercin kazanan Mesut Sağıroğlu ise; “Derneğimizin yaptığı bu etkinliği destekliyoruz. Zaten düzenli olarak mezatlara katılarak gerek güvercin alımı gerekse alan arkadaşlara takviye yaparak destekler veriyoruz. Uzun yıllardır tombalaya katılırım ama hiç kazanamazdım. İlk kez düzenlenen Festivalde çıkması ayrı bir mutluluk oldu. Bu kuşları da özenle besleyeceğim” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir