YEREL HABERLER - 24 Mart 2012 Cumartesi 12:10

SÖKE CHP ODA TEMSİLCİLERİNİ AОIRLADI

A
A
A
SÖKE CHP ODA TEMSİLCİLERİNİ AОIRLADI

CHP Söke İlçe Teşkilatı`nın toplumun her katmanının sorunlarını dinlemek ve çözüm önerileri üretmek için düzenlediği sohbet toplantıları sektörel oda temsilcileri ile devam etti.
Toplantıya CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar da katıldı. Bedesten Çarşı Yıldız Restaurant`ta gerçekleşen kahvaltılı sohbet toplantısına esnaf oda başkanları, Söke Ticaret Odası ve Borsası temsilcileri, Ziraat Odası, Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, İş Adamları Derneği temsilcileri yer aldı.
Toplantının açılışında konuşan Söke CHP İlçe Başkanı Osman Ünsal, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, ``Biliyoruz ki sizler, Ahilik geleneğinin içinde olmuş dürüst, çalışkan, helale haram katmayan, güler yüzüyle hizmet eden zanaatkarlarsınız, esnaflar ve iş adamlarısınız. Sorunlarınızın çoğunu biliyoruz, sizin sorunlarınız Söke`nin ve ülkenin temel sorunlarıdır`` dedi.
İlçe Başkanı Osman Ünsal, toplantıların amacının dinleyip, sorunları alarak çözüm üretmek olduğunu belirterek, toplantılardan elde edilecek raporların milletvekilleri aracılığı ile Genel Merkeze ulaştırılacağını ifade etti.
``YENİ TİCARET KANUNU GÜNDEMDE``
Toplantıda sektörel oda temsilcileri tek tek söz alarak temsil ettikleri sektörlerin sorunlarını dile getirdi. Toplantıda en öne çıkan konu yeni Türk Ticaret Kanunu oldu. Meclisten geçen yeni Türk Ticaret Kanunu`nun hızla ve yeterince tartışılmadan geçirildiğinin altı çizilirken; kanunda aksaklık veya eksikliklerin olduğu belirtildi. Söke`nin sektör temsilcileri yeni Türk Ticaret Kanunu`nun bazı noktalarının yeniden gözden geçirilmesini ve aksaklıkların düzeltilmesini istedi.
``KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR``
Toplantıda gündeme gelen bir diğer konu ise kalifiye ara eleman bulmakta yaşanılan sıkıntılar gündeme geldi. Esnaf oda başkanları başta olmak üzere; tarım kesimini temsil eden kuruluşların temsilcileri de ara eleman bulmakta zorlandıklarını; kalifiye eleman bulamamanın yanında mesleklerde çırak yetişmemesinin de sıkıntı yarattığını vurguladı.
``PAMUK YİNE EN BÜYÜK SIKINTI``
Yüzde 60 oranda Söke ekonomisinin pamuğa endeksli olduğunun altını çizen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; özellikle girdi maliyetlerinin pamuk üreticisini zorladığını söyledi. Söke Ovası`nın 3`de 1`inin hala sular altında olduğunu, geri kalan kısımda tarlaya girecek üreticilerin ne ekeceğini düşünür halde olduğunu dile getiren Kemal Kocabaş; bunun en büyük nedeninin desteklemelerdeki belirsizlik olduğunu söyledi. Söke Ticaret Borsası başkanı Bertan Balçık ise önümüzdeki dönemde pamuk tarımında büyük bir düşüş yaşanacağının şimdiden görüldüğünü ifade etti. Bertan Balçık Söke`nin yatımda işbirliği ve tanıtım eksikliği gibi sıkıntılarının da olduğunu dile getirdi.
Toplantıda Aydın`ın Büyükşehir olması ile ilgili gündeme gelecek değişiklikler ile ilgili belirsizlikler olduğu, Aydın ilinin teşvik kapsamına alınmaması, Sulama Birlikleri Kanunundaki değişiklikler, Söke Ovası`nın elektriğe kavuşamaması gibi sıkıntılar da gündeme getirildi.
BAYDAR; ``PRİMDEN VAZGEÇTİM, KDV VE ÖTV DÜŞÜRÜLSÜN``
Özellikle pamuk tarımında yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiğini, desteklemeler ve taşkın konularında soru önergeleri verdiğini dile getiren CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar; tarımda girdi maliyetlerinin çiftçileri sıkıntıya düşürdüğünü söyledi. ``Primden vazgeçtim. Hükümet KDV ve ÖTV`yi düşürsün`` diyen Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Hükümetin anlayışında bütçe planlamasında çiftçinin en son sırada yer aldığını sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bak, Anıtkabir’i ziyaret etti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor ile Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve beraberindeki heyet, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Beraberindeki heyet ile Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine gelen Bakan Bak, mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Bakan Bak ve beraberindeki heyet Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Gençlik ve Spor Bakanı Bak, deftere şunları yazdı: “Aziz Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılının ilk Gençlik Haftası’nda ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerle manevi huzurunuzdayız. Hiçbir gücün bozmayacağı sarsılmaz birlik ruhu ile Türkiye için çok daha ihtişamlı günleri gençlerimizle omuz omuza koruyoruz. Bu yolda en güçlü ilham kaynağımız Türk tarihine unutulmaz izler bırakan kahramanların milli mücadele ruhuyla hareket etme kabiliyetidir. Gururla ifade etmek isterim ki Türkiye’nin gençleri işaret ettiğiniz muhasır medeniyetler düzeyine erişmiş ülkemizde güçlü imkanlarla yarınlara hazırlanıyorlar. Sporda, bilimde, sanatta, dünyanın dört bir yanında şanlı bayrağımızı layıkıyla temsil ediyorlar. Bundan tam 100 yıl önce Paris 1924 Olimpiyatlarında temsil edilen küllerinden henüz doğmuş Türkiye Cumhuriyeti bugün Paris 2024’te yüzlerce sporcumuz tarafından yeniden temsil edilecek. Bir asır sonra aynı yerde, aynı ruhla ve çok güçlü imkanlarla ay yıldız için ter dökecek sporcularımızın tüm başarıları zatıalinize ve kahraman ecdadımıza armağanımızdır. Bu vesileyle sizi ve bu topraklar için mücadele etmiş tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.”
Manisa Dünya ülkeleri Manisa kirazını tercih ediyor Kuzey Yarımküre’de ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’da erkenci kirazların ardından tüccarlar tarafından bahçede 150-200 TL arasında alınan Napolyon ve Salihli kirazlarında da hasat başladı. Erkenci kirazları çoğunlukla Arap ülkelerine gönderen Manisa, Napolyon ve Salihli cinsi kirazları Rusya, Polonya, Balkan ülkeleri ve Avrupa’nın farklı noktalarına ihraç etmeye başladı. Kuzey Yarımküre’de ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesinde hasadı tamamlanan erkenci kirazların ardından tüm dünyanın tercih ettiği Napolyon ve Salihli cinsi kirazlarda hasat başladı. Rekolte geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 olmasına rağmen fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Kiraz bahçesinden 150-200 TL arasında ihracatçılar tarafından alınan kirazlar özenle paketlenerek hem iç piyasaya hem de yurtdışı pazarına gönderiliyor. Manisa’nın önemli tarımsal ihraç kalemlerinden biri olan kiraz, özellikle iriliği, etli yapısı ve tadıyla aranan bir lezzet olarak özellikle Avrupa ülkeleri tarafından büyük rağbet görüyor. Sancaklıbozköy Mahallesinde yıllardır kiraz üreticiliği yapan Hüseyin Çimen, “Sancaklıbozköy’de kiraz üreticisiyim. 2024 kiraz hasadımız devam ediyor. Erkenci kirazlarımızı bitirdik. Şimdi ihracat bölümüne geçtik. Salihli ve Napolyon cinsi kirazların hasadı başladı. Üretime devam ediyoruz. Bu sene rekoltemiz düşük ama kalitemiz bol, hava şartları da iyi gidiyor. Fiyatlarımız da iyi gidiyor. Şu an gayet memnunuz. Erkenci kirazda 15 günlük hasadımız vardı onlar bitti. Uçak kargolarla gönderildi. Şimdi normal ihracatımıza geçtik. Maliyetler yüksek ama fiyatlar bu şekilde giderse herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Geçen sene topladığımızın 3’te biri işçi maliyetine gidiyordu şimdi 5’te bire düştü. Fiyat yüksek olsa da ihracat rakamlarımız iyi gittiği için gayet memnunuz.” dedi. Kirazın nabzının attığı ve çok sayıda tüccarın faaliyet gösterdiği Sancaklıbozköy Kiraz Pazarında başta kiraz olmak üzere bölgede yetişen meyve alımların yapan ve ihracat eden Tüccar Birol Aydoğdu, “Burada iç piyasa ve ihracat ağırlıklı olarak bulunan tüccarlarımız günlük hasat edilen kirazları almakta. Salihli ve Napolyon cinsi kirazlarımız başta olmak üzere bu bölgede kiraz hasadı devam ediyor. Genellikle Almanya, Rusya ve Polonya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihracatımız devam ediyor. Şu anda fiyatlarımız 150-200 TL arasında üreticiden kirazı alıyoruz. Hem ilk kiraz hasadının yapıldığı yer olması, hem de kirazın etli ve dolgun olması, kalibresinin büyük olması nedeniyle bu bölgenin kirazı rağbet görüyor.” diye konuştu. (SC-
İzmir İzmir Ekonomi zirveye çıktı İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü, başarılarına bir yenisini daha ekleyerek, Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kurulundan (ENTAK) 5 yıl süreyle tam akreditasyon aldı. Öğrencilerine sağladığı fiziki imkanlardan güncel eğitim uygulamalarına kadar birçok kriterde eksiksiz görülen İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında tam akreditasyon alan tek bölüm oldu. Türkiye genelinde endüstriyel tasarım eğitiminin kalitesini artırmak hedefiyle değerlendirmelerde bulunan Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kurulu (ENTAK); İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümünün; öğretim kadrosu ve planı, yönetim yapısı, eğitim altyapısı ve fiziki imkanları hakkında detaylı incelemeler yaptı. Yapılan araştırma sonucu İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında tam akreditasyon alan tek bölüm oldu. 2005 yılından beri Dünya Tasarım Organizasyonu (WDO) üyesi olan, şimdiye kadar sektörde ön plana çıkan yüzlerce genci ülkemize kazandıran İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, elde ettiği ‘akreditasyon’ başarısıyla eğitim kalitesini de tescillemiş oldu. Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan, öğrencileri en iyi şekilde geleceğe hazırlamak için çalışmaya, kendilerini sürekli yenileyerek geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. İEÜ diplomasının ne kadar değerli olduğunun bir kez daha görüldüğünü ifade eden Özcan, “Ülkemiz genelinde 3 üniversite, 5 yıl süreyle tam akreditasyon aldı. Biz, bu 3 üniversitenin arasına adımızı yazdırırken, vakıf üniversiteleri arasında tam akreditasyon alan tek bölüm olduk. Bölümümüzde; tasarım problemine farklı metodlarla çözüm geliştirebilen, üretim süreçlerinin tümüne hakim, tasarımı etkileyen sosyal ve çevresel yapıyı anlayıp yorumlayabilen, bilgisayar destekli tasarım ve üretim teknolojilerini kullanabilen, donanımlı gençler yetiştiriyoruz. Bunun için müfredatı güncelliyor, teknolojik yenilikleri takip ediyor, eğitim altyapımızı ve teknolojik imkanlarımızı sürekli geliştiriyoruz. Tüm bunlar; bize başarıyı, akreditasyonu getirdi. Bu başarıda büyük emeği olan, birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğum tüm akademisyenlerimizi kutluyorum. Bu akreditasyonu, mezunlarımıza ve bundan sonra mezun olacak öğrencilerimize armağan ediyoruz” diye konuştu.