YEREL HABERLER - 29 Ekim 2014 Çarşamba 09:39

20 Milyon Öğrenciye Madde Bağımlılığı Eğitimi Verilecek

A
A
A
20 Milyon Öğrenciye Madde Bağımlılığı Eğitimi Verilecek

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğinde hayata geçirilen ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’ kapsamında Aydın’da da öğrencilere eğitim verilecek.
Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nı (TBM) ekim ayı sonuna kadar tüm Türkiye’ye yayacaklarını söyledi. Yılmaz, yaklaşık 20 milyon öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu eğitimleri verip ön ve son testleri yapıp, eğitimler sonucunda kişilerdeki bilgi düzeyini ölçmeyi hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokolün en önemli amacı programı müfredata dahil etmek” diye konuştu.
18 ayrı modülden oluşan TBM programıyla pilot il İstanbul’da 60 bin öğrenciye bağımlılıklarla ilgili eğitim verildi. Yılmaz, İstanbul Üniversitesi’nde Bağımlılık Enstitüsü kurduklarını, ileride doktora ve yüksek lisans programlarına da yer verileceğini sözlerine ekledi.
Yeşilay Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet A. Seylan ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “Uyuşturucu İle Mücadele Acil Eylem Planı’na Yeşilay’ın büyük katkıları olduğunu söyledi. Seylan, yüzde 2.7 olan uyuşturucu kullanımı ve tanışıklık oranını, kısa vadede yüzde 1-1.5 seviyelerine, uzun vadede ise bu oranı yüzde yarım seviyelerine çekmek istediklerini de sözlerine ekledi.
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’ kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirleyeceği program kapsamında Aydın genelindeki okullarda da öğrencilere madde bağımlılığı eğitimi verileceği kaydedildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yangınlara karşı ’Orman Benim’ kampanyası başlatıldı Samsun’da ’Orman Benim’ kampanyası çerçevesinde ormanda çöp toplama etkinliği gerçekleşti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ormanları korumak ve yangınlara karşı alınacak önemler konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ülke genelinde "Orman Benim" programı başlatıldı. Bu çerçevede Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası hemen yanında ormanlık alanda çöp toplama etkinliği düzenlendi. Samsun’daki kurum amirleri, öğrenciler, üniversite görevlileri ve öğrencileri orman içinde yürüyerek, doğaya zarar verebilecek tüm çöpleri topladı. Minik öğrenciler ellerinde poşetlerle çöp olan bir yer bırakmadı. Etkinlikle ilgili bilgi veren Atakum Kaymakamı Vali Yardımcısı Vekili Kemal Yıldız, "Orman Benim. Ateş Yakmam, Orman Yangın Önlerim’ kampanyası çerçevesinde tüm yurtta valilerimiz, kaymakamlarımız, il müdürlerimiz, üniversitemiz ve öğrencilerimizle hep birlikte bir farkındalık kampanyasını başlattık. Bugün tüm öğrencilerimizle ve vatandaşlarımızla ormanlarımızı temizliyoruz. Orman yangınlarına sebep olan insan atıklarını temizlemeye çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklıdır. Bunun önemli bir kısmı da insanların ormanlara bıraktıkları atıklardan kaynaklanıyor. Bu konuda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz" dedi. Öğrenciler ise ormanların insanlar için birer nefes olduğunu, doğayı korumanın herkesin görevi olduğunu söylediler. Etkinlik, öğrencilere yapılan çeşitli ikramlarla son buldu.
Elazığ Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Akbulut: "Ülkemizde her yıl ölen 460 bin kişinin yüzde 37’si kalp damar hastalığından hayatını kaybediyor " Dünyada her yıl 18 milyon insanın kalp damar hastalığından hayatını kaybettiğini belirten Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, "Ülkemizde her yıl ölen 460 bin kişinin yüzde 37’si kalp damar hastalığından hayatını kaybediyor" dedi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, Sağlık Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Kalp damar hastalıklarının kader olmadığını, bir tercih olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Akbulut, “Özellikle kalp damar hastalıkları dünyada ve ülkemizde ölüme, sakatlığa, yaşam kalitesinin bozulmasına ve büyük ekonomik harcamalara yol açan hastalıkların başında yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insan kalp damar hastalığından hayatını kaybediyor. 2030’lu yıllara geldiğimizde kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelecek ölümlerin sayısının katlanarak 30 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Yani Türkiye’nin yaklaşık üçte birine tekabül eden bir nüfusun her yıl bu hastalıktan dolayı hayattan kopacağı tahmin ediliyor. Maalesef bu ölümlerin yüzde 75’i gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde meydana gelecektir. Ülkemizde her yıl 460 bin civarı ölüm gerçekleşirken, bu ölümlerin yaklaşık yüzde 37’si kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Ve bu konuya ulusal çapta değinilmesi ve bu konu ile ilgili tedbirler alınması gerekiyor” diye konuştu. Kalp damar hastalıklarının en büyük formlarından birinin kalp krizi olduğunu belirten Prof. Dr. Akbulut, “Kalp krizi kalbin oksijen ihtiyacını taşıyan damarların tıkanması ile meydana geliyor. Bu damar tıkanıklıklarının sebebi de özellikle kolesterol denilen bazı yağ birikimlerinin damar civarında birikmesi ve zamanla darlık ve tıkanıklığa sebep olması ile ortaya çıkıyor. Bunun en büyük sebebi ise özellikle sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, kötü alışkanlıklar ve bazı metebolik hastalıklar olan diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklardan kaynaklıdır. Bu hastalıklarla mücadele etmek özellikle kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelecek ölümlerin önüne geçecek, insan en önemli ve verimli çağında yaşama tutunacaktır. Kalp damar hastalıklarına yönelik yapılacak olan tedbirlerin alınması durumunda yüzde 80 oranında ölümler azalacaktır” ifadelerini kullandı.