YEREL HABERLER - 04 Nisan 2012 Çarşamba 09:21

BEŞPARMAK DAОLARI`NDA MADEN ARAMA TARTIŞMASI

A
A
A
BEŞPARMAK DAОLARI`NDA MADEN ARAMA TARTIŞMASI

Büyük bir bölümü Aydın sınırları içinde kalan, tarih öncesi dönemden günümüze kadar birçok uygarlıklara ev sahipliği yapan, eşsiz ve benzersiz doğal ve kültürel güzelliklerle dolu önemli doğa ve tarih alanı olan Beşparmak Dağları`nda maden arama için izin istenmesi tartışmaya neden oldu.
Maden arama izni konusunda duyumlar alan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) yetkilileri uyaran bir bildiri yayınlayarak, tepkilerini dile getirdi.
M.Ö. 6 bin yıl öncesine kadar insan yaşam izlerinin bulunduğu bölgede, doğal güzelliklerin yanı sıra kaya resimleri, kale, Zeus`a adanan kutsal bir tapınak, antik yol döşemeleri bulunuyor. Beşparmak Dağları`nın doğal halini binlerce yıldır koruyabilen ender yerleşim bölgesi olan Bağarcık Köyü ve çevresinde maden arama girişimleri olduğuna dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bu girişimlerin doğal ve tarihi bir felaket olduğunu söyledi. Bölgenin özelliklerini anlatan bir raporu Aydın Valiliği`ne gönderdiklerini ve söz konusu coğrafyanın koruma altına alınması gerektiğini kaydeden EKODOS Başkanı Bahattin Sürücü, " Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın izni ile Beşparmak Dağları`nı çevreleyen kayalarda bugüne kadar 172 adet tarih öncesine ait kaya resmi tespit etmiştir. Her tarafı kayalarla dolu olan bölgede daha kaç resim olduğu, yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda tespit edilebilecektir. Bağarcık köyü çevresinde geniş bir alana yayılan, Karialıların merkezi toplanma yerlerinden biri olan Bağarcık Kale bulunmaktadır. Kale, Herakleia`nın doğu topraklarını koruyan ve geçişi kontrol eden savunma amaçlı bir yerleşim yeri ve aynı zamanda Karia Kutsal Alanı olarak değerlendirilmiştir. Bağarcık`ta, Arşitravlarında tespit edilen yazıtlardan Zeus Akraios`a yani dağ zirvesindeki Zeus`a adanan kutsal bir tapınak bulunmaktadır. Dört antre direkten ikisinin hala ayakta olduğu tapınak, dağın zirvesine bakması, Antik döşeme yol üzerinde olması ve Bağarcık Kale`nin hemen altında bulunması bölgeyi ilgi çekici bir hale getirmektedir. Herakleia Antik Kenti`nden başlayarak, Stylos Manastırı`nı takiben devam eden ve Alinda`ya kadar uzanan binlerce yıllık Antik Döşeme Yol Bağarcık`tan geçmektedir. Bağarcık Köyü ve çevresinde yöre halkının en önemli geçim kaynağını oluşturan fıstık çamı ormanları, Aydın bölgesindeki en yoğun olduğu alanların başında gelmektedir. Bölge aynı zamanda, alternatif turizm etkinlikleri kapsamında yapılan doğa yürüyüşleri, yırtıcı kuş gözlemleri, bitki araştırmaları ve tarih tutkunları için, Türkiye`deki en ilginç mekanlara sahip bir alandadır`` dedi.
Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Böylesine güzel doğal ve kültürel kaynaklara sahip Bağarcık Köyü çevresinde, madencilik faaliyetlerinin yapılacağı duyumunu almış bulunmaktayız. Bir açık hava müzesi niteliğinde olan bu coğrafyada madencilik faaliyetlerinin yapılması, yukarıda belirtilen tüm değerlerin yok olmasına neden olacaktır. Hem doğal yapısı hem de kültürel özellikleriyle benzersiz olan bu bölgede madencilik faaliyetlerine izin verilmemelidir. Bu coğrafyanın benzersiz kaya yapıları, doğal peyzajı, 8000 yıllık Prehistorik Kaya Resimleri, başka yerde görülemeyecek ilginçlikteki Antik yerleşimleri ve tarihsel kültürünü günümüze taşıyan özelliklerinin mutlaka korunması gerekmektedir. Doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle, efsaneleri ve mitolojik öyküleriyle olağan üstü güzellikler ve özellikleri olan bu bölgede, madencilik faaliyetleri yerine Ekoturizm faaliyetlerini geliştirilerek tüm dünyaya tanıtılması, buradaki tüm doğal ve kültürel değerleri koruyabileceği gibi, aynı zamanda yöre insanının sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesine katkı yapacaktır. Bölgenin doğal ve kültürel kaynaklarını gösteren bir raporu fotoğraflarıyla birlikte Aydın Valiliği`ne gönderdik``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Gençlik Haftası Kayseri’de dolu dolu geçecek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çelenk koyma töreniyle Gençlik Haftası etkinlikleri başladı. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Gençlik Haftasının dolu dolu geçeceğini söyledi. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Talas Gençlik Merkezi folklör ekibi tarafından halk oyunları sergilenmesiyle başlayan törende Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı tarafından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı. Saygı duruşundan bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle program sonra erdi. “Gençlik Haftası dolu dolu geçecek” Tören sonrası konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, çelenk sunma töreniyle başlattıkları Gençlik Haftası’nın dolu dolu geçeceğini söyleyerek, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle 15 Mayıs itibariyle Gençlik Haftası başlamış bulunuyor. Anadolu’nun tekrardan yurt edinilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasındaki Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan süreci Gençlik Haftası olarak programlarımızı başlatıyoruz. Bugün itibariyle çelenk sunumumuz ile Gençlik Hafta’mızı başlattık. Haftamız çok yoğun bir şekilde gerçekleşiyor” dedi. Hafta içerisinde yaklaşık 80 adet gençlik ve spor faaliyetini gerçekleştireceklerini dile getiren Kabakcı, “19 Mayıs Pazar günüde bayram programı ile final yapmış olacağız. Bizim için en önemlisi gençlerimizle birlikte bu haftayı dolu dolu gerçekleştirmek. Bunun içeriğinde de hem tesislerimizde hem gençlik merkezlerimizde hem paydaş kurumlarımızın alanlarında bu etkinliklerimizi yapıyoruz. Spor müsabakaları var. Açık alanlarda basketbol, voleybol, tenis gibi faaliyetler yapacağız. Kapalı alanlarımızda birçok spor organizasyonlarımızı, yarışmaları Spor A.Ş.’miz ile birlikte yürütüyoruz. Bu haftayı dolu dolu gerçekleşen, gençlerimizin her türlü etkinliği her türlü faaliyeti yürüttüğü bir hafta olarak görüyoruz. Çünkü bu coşkuyu bu heyecanı hem hissettirmek hem yaşatmak hem de alanda gençlerimizle bayram haftasını dolu dolu kutlamak ve bu kutlamalara da tüm gençliğimizi davet etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa Yldırım orman parkları yaza hazır Yıldırım Belediyesi, hizmete açtığı Balaban ve Cumalıkızı Orman Parkı’nda tamir ve bakım hizmetlerini hızlandırarak yaza hazır hale getiriyor. Yıldırım Belediyesi, ilçede bulunan park ve yeşil alanlardaki çalışmalarını hızlandırırken orman parklarını da yaza hazır hale getirdi. Yıldırım’ın yeşil kimliğini canlandıracak çalışmalar çerçevesinde 5 yıl içerisinde ilçeye Cumalıkızık ve Balaban Orman Parkı’nı kazandıran, 33 adet yeni mahalle parkını hizmete açan ve 41 adet parkı sil baştan yenileyen Yıldırım Belediyesi, park ve yeşil alanlarda çalışmalarını hızlandırdı. Bursa nefes alıyor Vatandaşların doğayla buluştuğu başta orman parkları olmak üzere park ve bahçelerde bakım çalışmaları yapan ekipler, yeşil doğayı yaza hazır hale getirmeyi hedefliyor. Vatandaşların rahat nefes alabildikleri, çocukların oyun oynayabildiği park ve bahçelerin bakımlarını aksatmadan devam ettirdiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Parklardaki oyun grupları yenilendi, tamirat, yeşillendirme, çiçek dikimi, çim biçme, peyzaj, temizlik işleri yapıldı. Mevcut parklardaki mesaimiz sürerken, ilçeye kazandırdığımız Cumalıkızık Orman Parkı ve Balaban Orman Parkı’nda da bakım çalışmaları gerçekleştirdik. Hemşehrilerimiz için daha yaşanabilir daha yeşil ve daha geniş sosyal alanlara sahip bir Yıldırım inşa etmek için çalışıyoruz” diye konuştu.
Muğla Muğla’da geleneksel "Cami Engelli Buluşması" gerçekleştirildi Muğla İl Müftülüğü ‘nün öncülüğünde düzenlenen ve geleneksel hale gelen "Cami Engelli Buluşması", bu yıl Tarihi Kurşunlu Camii’nde gerçekleştirildi. Etkinlik, Engelli Koordinatörleri Gülsüm Toraman ve Oktay Aksoy’un organizasyonu ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Muğla Şubesi’nin katkılarıyla düzenlendi. Etkinlik, Hafız Burak Şekercioğlu’nun okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Devamında engelli bireyler tarafından ilahiler söylendi, salavatlar ve tekbirler getirildi. Müftü Çapçı da söylenen ilahiler ve dualara eşlik etti. Muğla İl Müftüsü Çapçı, konuşmasında, geleneksel hale gelen Cami Engelli Buluşması’nı tarihi Kurşunlu Camii’nde icra etmekten ve engelli bireyleri ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, sadece Engelliler Haftası dolayısıyla değil, yılın diğer zamanlarında da vatandaşlarla bir araya gelecek programlar yapmak istediklerini belirtti. Konuşmaların ardından katılımcılara yemek ikram edildi ve toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi. Programa, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, Muğla Engelliler Derneği üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri Melek Yalçındağ, İkbal Güven Arslan, Tuncay Kırbaş, Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü, Beyazay Derneği Muğla Şube Başkanı Pınar Boyacı, engelliler ve aileleri ile TDV gönüllüleri katıldı.
Niğde Niğde’de ’Aile istikbalimizdir’ yürüyüşü gerçekleştirildi Niğde’de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde ’Aile istikbalimizdir’ sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi. 15-21 Mayıs Aile Haftası etkinlikleri çerçevesinde Niğde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüşe Niğde Valisi Cahit Çelik, eşi Nermin Çelik ile birlikte kurum amirleri, şehir aileleri, engelli dernekleri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı. “Aile istikbalimizdir” sloganıyla Dışarı Cami önünden başlayan yürüyüş Niğde Valiliği önünde son buldu. Yürüyüşe katılanlar “Aile istikbalimizdir”, “Güçlü birey, güçlü aile”, ‘’Ailemle birlikte güçlüyüm’’ pankartlarıyla yürüyüşü tamamladı. Yürüyüş ile ilgili açıklama yapan Niğde Valisi Cahit Çelik ailenin toplumun temeli olduğunu söylerken aile mutlu olursa toplum da huzurlu olur diye konuştu. Vali Çelik;’’ Bugün Uluslararası Aile Günü. Şehit ve engelli ailelerimiz ve kurum amirlerimizle yürüyüş yaptık. Etkinliğe iştirak eden herkese teşekkür ediyorum. Bugün Resmi Gazetede Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla ailenin korumasıyla ilgili bir genelge de çıktı. Bu genelge çerçevesinde de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımızın başkanlığında bir komite oluşturuluyor. Yine ilde de ailenin korunması ile ilgili bir kurum oluşacak. Aile toplumun temeli, eğer aile güçlü olursa toplum da güçlü olur. Özellikle milli ve manevi değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda aile çok önemli bir köprü. O anlamda bizler de aileyi bu anlamda çok önemli bir kurum olarak veriyoruz. Ailede huzur olursa toplumumuzda huzur olur" ifadelerini kullandı.
Niğde Niğde’de Belediye Personeline “Diksiyon Ve Etkili İletişim” Semineri Niğde Belediyesi tarafından personele yönelik “Diksiyon ve Etkili İletişim Semineri” verildi. Personelin vatandaşlarla daha etkin iletişim kurmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen seminerde katılımcılara hitabet, beden dili ve diyafram gibi konularda bilgiler verildi. Niğde Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte organize ettiği seminere birim müdürleri ve belediye personeli tam kadro katıldı. Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Diksiyon Eğitmeni Seçil Gün, yoğun katılımla gerçekleştirilen seminerde beden dili, mimiklerin doğru zamanda ve doğru şekilde kullanımı, diksiyon, hitabet ve empati gibi konulara değindi. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, seminerin düzenlenmesine katkıda bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ve personelin etkili iletişim becerilerinin artırılmasına yönelik teknik bilgileri örnekler vererek uygulamalı bir şekilde aktaran Diksiyon Eğitmeni Seçil Gün’e teşekkür etti. Niğde Belediyesi’nin vatandaşlara, her alanda en iyi hizmeti sunmaya özen gösterdiğine işaret eden Başkan Özdemir, “Vatandaş ile çalışma arkadaşlarımız arasındaki memnuniyetin en üst seviyeye çıkarılması amacıyla eğitim faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu noktada İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’müzün, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’müzün katkılarıyla organize ettiği seminerde, mesai arkadaşlarımızın hem günlük hayatlarında hem de vatandaşlarımızla etkili iletişim kurmalarına yönelik olarak aldıkları eğitimin hizmet kalitesinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacağını umut ediyorum” dedi. Başkan Özdemir, belediye personelinin her anlamda daha etkin ve verimli hizmet sunmasına imkan sağlayacak olan bu tür etkinliklerin artarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.