GENEL - 12 Haziran 2019 Çarşamba 23:18

Aydın İl Turizm Koordinasyon Toplantısı Vali Köşger başkanlığında yapıldı

A
A
A
Aydın İl Turizm Koordinasyon Toplantısı Vali Köşger başkanlığında yapıldı

Aydın İl Turizm Koordinasyon Toplantısı Vali Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında Kuşadası’nda yapıldı.

Aydın İl Turizm Koordinasyon Toplantısı Vali Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında Kuşadası’nda yapıldı.


Koordinasyon toplantısına, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra, ADÜ Rektörü Osman Selçuk Aldemir, Aydın Büyükşehir Başkan Vekili Evrim Karakoz, Kuşadası, Didim, Söke, Nazilli Kaymakamları, Belediye Başkanları, Aydın il ve ilçelerinin Emniyet Müdürleri, Jandarma Komutanları, İl ve İlçe Turizm Müdürleri, KUTO, KODER yöneticileri, TÜRSAB Kuşadası BTK Başkanı Eda Yurtcan ve üyeleri ile turizm paydaşları katıldı.



Toplantıda konuşan BTK Başkanı Eda Yurtcan, Vali Köşger’den 1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu’nun yürütülmesi, yönetmenlikler ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlar ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmenin yanı sıra bölge turizmi ve destinasyon tanıtımı ile ilgili olarak böyle bir toplantı düzenlemesini istediklerini belirtti. Yurtcan, söz konusu konular hakkında bilgi vererek yerel yönetimlerden ve İl Turizm Müdürlüğü’nden destek istediklerini ifade etti. Belediye Meclis Üyesi, TÜRSAB BTK Yönetim Kurulu Üyesi ve Peninsula Tour Genel Müdürü Fahrettin Çiçek de sektörün sıkıntılarından bahsetti. Ürün yelpazesinin genişletilmesi ve Aydın’ı çekim merkezi yapmak için çalıştıklarını, yeni pazar arayışları içinde Çin’in iyi bir pazar olduğunu söyleyen Çiçek, turizm paydaşları ile birlikte koordineli çalışarak kültür turizmi başta olmak üzere yeni sunumlar gerektiğini ifade etti.



Aydın Valisi Köşger, yaşanan sıkıntıları çözmek için KODER, TÜRSAB, ATRO, İl Turizm Müdürlüğü ve yerel yönetimlerin bir araya gelerek sıkıntılara ortak çözüm bulunmasını istedi. Turizmin hareketli olduğu yerlerde özellikle alt yapının önemli bir sorun olduğunu belirterek yaşadığı, gözlemlediği sıkıntıları dile getirdi. Valilik olarak destek verileceğine ancak yetki alanları içerisinde mevzuata aykırı hiçbir işe izin verilmeyeceğine dikkat ç eken Vali Köşger, alternatif turizm kollarına yönelmek gerektiğini ve turizmi 12 aya yaymak için çaba gösterilmesini beklediğini söyledi.



Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel de kısa bir süre önce göreve gelmelerine rağmen Kuşadası’nda turizme ivme kazandırmak için Aydın Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalışmayı sürdürdüklerini, sahillerde her türlü olumsuzluğa karşı önlem almaya ve turizme işlerlik kazandırmak için özel işletmeleri teşvik etmeye çalıştıklarını anlattı. Vali Köşger’den Kuşadası’nın gözbebeği olan Güzelçamlı Milliparkı’nın içindeki işletmelerin tekrar belediyeye geçmesi için destek olmalarını beklediklerini ifade eden Başkan Ömer Günel, yetki alanı içerisinde olmamasına rağmen turizm ve Kuşadası için Millipark içindeki temizlik işlerini belediye olarak yürüttüklerini söyledi.



Turizm paydaşları da işletmelerde üniversite öğrencilerinden daha çok faydalanmak istediklerini, bu konuda rektörlük ile birlikte ortak proje geliştirmek gerekliliği üzerinde durdular. Turizmin süreklilik kazanabilmesi, fikirlerin yürütülmesi için ortak toplantıların arttırılması gerektiğini söylediler. Belediye Başkanları da ilçelerindeki turizme kazandırılacak yerler konusunda destek istediler, ortak proje geliştirmenin önemli olduğunu söylediler.


Toplantıda karşılıklı fikir alışverişinin yararlı geçtiği ve Eylül veya Ekim ayında Didim’de toplanılması olumlu bulundu. Kurumlar arasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için ayrıca kendi aralarında toplantılar yapılması gündeme alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Baklava yapımını kolaylaştıran makineler talep görüyor Baklava üretiminin kalbi olan Gaziantep’te, baklavacı makinesi tamir ve satışı yapan usta Mehmet Cihan, baklava yapımını kolaylaştıran makinelerine olan ilginin son zamanlarda arttığını belirtti. Geleneksel tatlı baklavanın üretim sürecini hızlandıran ve daha az emek gerektiren bu makineler, hem ev kullanıcıları hem de profesyonel üreticiler tarafından tercih ediliyor. Usta Cihan, Makinelerin, baklava yapımında en zorlu adımlardan biri olan yufka açma işlemini otomatikleştirdiğini ve bu sayede, daha hızlı ve standart kalitede üretim yapmanın mümkün olduğunu ifade etti. Baklava sektöründe yaşanan bu teknolojik gelişme, Gaziantep’teki baklavacıların işlerini büyütme ve daha geniş pazarlara ulaşma şansını artırıyor. “Baklavacılar için büyük bir avantaj oldu” Baklava makinesi hakkında bilgi veren Cihan, “Çocukluğumdan beri tamir işlerine ilgim vardı. Önce baklavacı ustasıydım. Yanıma gelen baklava makinası yapan ustaların eline bakarak makine tamirciliği mesleğini çözdüm. Türkiye’nin yüzde 50’sine hizmet vermekteyiz. Sahada çalışanlarımız var. Baklavacılıkta makine tamircisi eksikliğini gördüm. En iyi şekilde makine tamirciliği yapmak istedim. Bu makineler tatlı ve baklava yapıyor. Baklavacılar için büyük bir avantaj oldu. Süre sıkıntısı yaşamadan baklavayı kısa sürede yapmayı kolaylaştırıyor. Ramazan öncesi ve ramazan sonrası baklava makinesine ilgi çok fazlaydı. Bu yoğunluk hala devam ediyor. Çünkü baklavacı ve tatlıcılar için büyük bir avantaj bu makineler” diye konuştu.
Ankara Palandöken: “Perakende yasası tüketiciyi enflasyondan korur” Enflasyonla mücadeleden randıman alabilmek için Perakende Yasası’nın zaman kaybedilmeden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende yasası tüketiciyi enflasyondan korur. Herkes kendi işini yaparsa rekabet edebilme şansı doğar” dedi. Herkesin kendi işini yaparak rekabet edebilme şansı olması gerektiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Tedbirin en başta alınması lazım. Yani göç yolda düzelir mantığı bu enflasyonun baskılanmasına, yapılan bu kadar çalışmanın heba olmasına mani olamıyor. Herkes kendi işini yapacak ve rekabet edebilme şansı olacak. Esnafı siz mağazanızda tezgâhtar, çiftçiyi tarlada işçi yaparsanız, enflasyonun önlenmesi ile ilgili tedbirleri yasal zorunluluk haline getirmezseniz her şey heba olur. Yazın deniz malzemesi, ilkbaharda badana, boya, hırdavat malzemesi, sonbaharda okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye malzemesi gibi 415 meslek dalını ilgilendiren tüm ürünler tek bir yerde satılırsa fiyatların düşmesini beklemek gerçekçi olmaz. Yapılacak şey belli. Anayasa’nın 173. Maddesinde belirtildiği gibi devletimiz esnaf ve sanatkarı koruyucu tedbirleri vakit kaybetmeden almalıdır” diye konuştu. “Mesleki eğitime önem verilmesi baba ocağında olur” Usta çırak ilişkisinin ve Ahilik kültürünün olmadığı sistemde enflasyonla mücadelenin mümkün olmadığını ifade eden Palandöken, “Esnafın çalıştığı alanlardaki tüm iş kollarında usta çırak ilişkisinin olmadığı yerlerde fiyatları aşağı çekmek mümkün değil. 900 yıldır süregelen Ahilik felsefesinin temel amacında ben siftah ettim komşum etmedi deyip ona iş göndermek, alışveriş için yönlendirmek var. Eğer bunun gibi kaliteli ve vasıflı ticaret olmazsa tekelci zihniyetle fiyatlar her gün biraz daha artar. Çünkü tek bir tuşla tüm vilayetlerdeki fiyatları kontrol edebiliyorlar. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar var ancak mesleki eğitime önem verilmesi baba ocağında olur. Verilen hizmetin Ahilik kültürüne uygun bir şekilde, çırak-kalfa-usta yetişmesine katkı sağlaması hem kültürümüz açısından hem de enflasyonla mücadele açısından çok önemli” şeklinde konuştu.
Samsun Jandarma suç ve suçluya geçit vermedi Samsun’da İl Jandarma Komutanlığınca Nisan ayında yapılan uygulama ve denetimlerde çeşitli suçlardan aranan 741 şahıs yakalandı, 25 kayıp şahıs bulundu, 79 uyuşturucu ve kaçakçılık olayında 89 şahıs yakalandı, çok sayıda yasaklı madde ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığınca halkın huzuru ve güvenliği, kamu düzeninin sağlanması, suç ve suçlularla etkin mücadele kapsamında 01-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen uygulama ve denetimlerde aranan şahısların yakalanmasına yönelik 140 bin 662 şahıs ile 74 bin 445 araç sorgulandı, 741 çeşitli suçlardan aranan şüpheli ile 25 kayıp şahıs bulundu, 34 adet tabanca, 61 adet av tüfeği, 10 adet kurusıkı tabanca 300 adet mühimmat ele geçirildi. 79 uyuşturucu ve kaçakçılık olayı meydana gelirken, olaylarda 89 şahıs yakalandı, 16 bin 400 adet makaron, 710 gram kubar esrar, 352 adet sentetik ecza hapı, 41 kök kenevir, 41 gram skunk, 4 gram kenevir tohumu, 4 gram metamfetamin ele geçirildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce Nisan ayında 1’i FETÖ/PDY silahlı terör örgütü, 1’i DEAŞ silahlı terör örgütü, 1’i DHKP/C silahlı terör örgütü, 1’i PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 4 şahıs yakalanmış, 1 şahıs çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce aynı ayda 11 olaya müdahale edildi, 11 müşteki-mağdur ve 3 şüpheli tespit edildi, ayrıca 8 faili meçhul olay şüphelisinin tespitine yönelik çalışmalar devam ediyor. Terör örgütü propagandası yapmak suçundan 14, uyuşturucu veya uyarıcı maddeye özendirme suçundan 2, trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçundan 11 açık kaynak araştırma raporu düzenlendi. Trafik Şube Müdürlüğü emrinde görevli Trafik Jandarması Timlerince, 30 günlük sürede yapılan denetim ve kontrollerde 74 bin 687 araç kontrol edildi, 17 araç sürücüsünün sürücü belgesine el konuldu, 404 araç trafikten men edildi, 2 bin 624 araç ve sürücüsüne çeşitli kural ihlallerinden 6 milyon 242 bin 269 TL cezai işlem uygulandı. Bin 353 araç sürücüsüne hız sınırını aşmaktan (radar), 294 araç sürücüsü /yolcuya emniyet kemeri takmamaktan, 115 araç sürücüsüne sürücü belgesiz araç kullanmaktan, 70 araç sürücüsüne seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmaktan, 18 araç sürücüsüne alkol veya uyuşturucu maddenin etkisindeyken araç kullanmaktan, 774 araç sürücüsüne diğer maddelerden cezai işlem uygulandı.