GÜNDEM - 19 Mayıs 2026 Salı 08:55

Aydın’da 9 bin kilonun üzerinde ayçiçeği tohumu üreticiye dağıtıldı

A
A
A
Aydın’da 9 bin kilonun üzerinde ayçiçeği tohumu üreticiye dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projeleri kapsamında Aydın’ın Söke ilçesinde ayçiçeği tohumu teslim töreni gerçekleştirildi. Proje kapsamında Aydın genelinde toplam 9 bin 115 kilogram ayçiçeği tohumu üreticilere dağıtıldı.



Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen törende üreticilere Söke’de 3 bin 615 kilogram ayçiçeği tohumu teslim edilirken, TAKE projelerinin toplam bütçesinin 13 milyon 400 bin TL olduğu belirtildi. Projeyle Efeler’den Söke’ye, Kuyucak’tan Karacasu’ya kadar birçok ilçede tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasının hedeflendiği ifade edildi.



Törende konuşan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz, 2021 yılından bu yana sürdürülen TAKE projeleri kapsamında üreticilere önemli destekler sağlandığını belirtti. Temiz, geçtiğimiz aylarda "Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında 9 ilçede tohum dağıtımı yapıldığını hatırlatarak, önümüzdeki süreçte ise "Geçci Domates Üretimi" ve "Kışlık Sebze Yetiştiriciliği" projeleriyle üreticilere fide desteği verileceğini söyledi.



Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi’nin Aydın’da 3 yıldır sürdürüldüğünü kaydeden Temiz, bu yıl ile birlikte toplam yaklaşık 15 ton ayçiçeği tohumunun toprakla buluşturulacağını ifade etti. Proje kapsamında 325 üreticinin destekleneceğini belirten Temiz, üretimin artırılması ve atıl durumdaki tarım arazilerinin yeniden ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını dile getirdi.



Söke’de gerçekleştirilen programa Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz’in yanı sıra İl Müdür Yardımcıları Dr. Eray Yeşilçayır ve Cengiz Karabulak, Söke Belediye Başkan Vekili Şeref Başer, kurum müdürleri ve çok sayıda üretici katıldı.



Aydın’da 9 bin kilonun üzerinde ayçiçeği tohumu üreticiye dağıtıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’deki kutlamalarda gösteriler büyük beğeni topladı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 107. yıl dönümü dolayısıyla Aydının Didim ilçesinde kutlamalar düzenlendi. Kutlamalarda kapsamında Atatürk anıtına çelenk koyuldu; ardından stadyumda tören düzenlendi. İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Ali Yaşar Kol tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Tören saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal marşının okunmasıyla sona erdi. Kent Meydanındaki törenin ardından kutlamalar Atatürk stadyumunda devam etti. Stadyumdaki törene Didim Kaymakamı Mesut Çoban, CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Didim Garnizon Komutanı Erkut Arslan, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal marşının okunması ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Ali Yaşar Kol yaptı. Kol konuşmasında "Bugün burada yalnızca bir bayramı kutlamak için değil, bir milletin geleceğini değiştiren o büyük adımı, o ilk cesareti, o sarsılmaz inancı yeniden hissetmek için bir aradayız. 19 Mayıs 1919 sadece bir tarih değildir. Bir milletin umudunun yeniden ayağa kalktığı, karanlığın içinden bir ışığın doğduğu gündür" ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından günün anlamına uygun şarkılar seslendirildi. Ardında Kurtuluş savaşını anlatan müzikli oratorya sahnelendi. Kurtuluş savaşında görev alan kadın kahramanların isimlerinin tek tek okunduğu oratorya büyük beğeni topladı. 19 Mayıs kutlamaları kapsamında öğrencilerin aileleri ve kendi yaşıtlarıyla yaptığı dans gösterisi ise büyük alkış aldı. Didim İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde açılan branşlarda eğitim alan sporcular gösterilerini sergiledi. Kutlamalar halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile sona erdi.
İstanbul İlhan Mansız, UEFA Avrupa Ligi kupasını Beşiktaş Meydanı’na getirdi Eski milli futbolcu İlhan Mansız, Freiburg ile Aston Villa arasında yarın Beşiktaş Park’ta oynanacak UEFA Avrupa Ligi finali öncesinde kupayı Beşiktaş Meydanı’nda bulunan taraftar alanına getirdi. UEFA Avrupa Ligi finalinde yarın Alman ekibi Freiburg ile İngiliz temsilcisi Aston Villa, Beşiktaş Park’ta karşı karşıya gelecek. Müsabaka öncesinde Beşiktaş Meydanı’nda UEFA tarafından taraftar alanı kuruldu. Taraftar alanı bugün futbolseverlere kapılarını açarken, eski milli futbolcu İlhan Mansız da kupayı alana getirdi. Burada açıklamalarda bulunan Mansız, her iki takımın da güçlü olduğunu belirterek zorlu bir maç izleyeceklerini söyledi. Mansız, küçük bir farkla Aston Villa’yı favori gördüğünü dile getirdi. İstanbul’un çok güzel bir ev sahipliği yaptığını sözlerine ekleyen İlhan Mansız, daha büyük organizasyonlara da ev sahipliği yapmak istediklerini belirtti. 2032 Avrupa Şampiyonası için UEFA ve Türkiye’nin çok önemli bir iş birliğine imza attığını aktaran Mansız, yarın akşamki maçın da çok önemli olduğunu vurguladı. Futbolseverlerden UEFA taraftar alanına yoğun ilgi Beşiktaş Meydanı’nda kurulan UEFA taraftar alanına futbolseverler yoğun ilgi gösterdi. Freiburg ve Aston Villa taraftarları başta olmak üzere Türk futbolseverler de alana gelerek çeşitli etkinlikleri deneyimledi. UEFA Avrupa Ligi kupasıyla fotoğraf çektiren taraftarlar, Galatasaray, Fenebahçe, Beşiktaş ve Başakşehir’in küçük yaş guruplarıyla yaptığı gösteri maçlarını da izledi.
Erzurum Oltu’da 19 Mayıs coşkusu Erzurum’un Oltu ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen törenlerle kutlandı. Hava şartları nedeniyle program ilçe spor salonunda gerçekleştirildi. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Tuncay Yıldırım tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. İlçe spor salonunda devam eden programda, Ayşenur Yiğit yönetiminde törene katılanlar saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Oltu KYK yurt öğrencisi Zeynep Çakmak yaptı. Programda Ceylan Yılmaz "Samsun’a Vuran" adlı şiiri okurken, Oltu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Spor Kulübü Antrenörü Nuh Tufan Polat ve öğrencileri geleneksel okçuluk gösterisi sundu. Güreş Antrenörü Mert Yıldırım ile öğrencileri güreş ve jimnastik gösterileri gerçekleştirirken, KYK öğrencisi Özlem Ergün "O Geliyor" adlı şiiri seslendirdi. Tekvando Antrenörü Sıtkı Toksoy ve öğrencileri de tekvando gösterileriyle izleyenlerden alkış aldı. Kutlamalarda Oltu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü müzik atölyesi öğrencilerinden oluşan koro çeşitli türküler seslendirdi. Ortaöğretim okulları arasında düzenlenen "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" konulu kültür ve sanat yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Oltulu İş insanı Hasan Oğuz’a ilçedeki sportif faaliyetlere destek verdiği için Oltu Kaymakamı Mustafa Çelik plaket verdi Ayrıca kulüp ve okul sporlarında il, bölge ve Türkiye dereceleri elde eden sporcular da ödüllendirildi. Program, okulların tören geçişiyle sona erdi. Kutlamaların ardından ilçe gençlik merkezinde açılan 19 Mayıs temalı resim sergisi protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından gezildi.