SAĞLIK - 18 Nisan 2019 Perşembe 15:39

Aydın’da gıda güvenliği konuşuldu

A
A
A
Aydın’da gıda güvenliği konuşuldu

AYDIN (İHA) – Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Aydın Şubesi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Gıda Güvenliği” konulu panel düzenlendi.

AYDIN (İHA) – Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Aydın Şubesi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Gıda Güvenliği” konulu panel düzenlendi.


TÜMSİAD’ın faaliyetlerinin anlatıldığı tanıtım filminin izletilmesiyle başlayan panelin açılışında konuşan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, gıda güvenliğinin aynı zamanda ülke güvenliği anlamına da geldiğine işaret etti. Gıda güvenliğinin ekonomik değer açısından bir ülke için önemli olduğuna değinen Ülken, AYTO olarak böyle bir panele ev sahipliği yapmış olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.



TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan da, dernek olarak çok önemsedikleri gıda güvenliği konusunda 20 ilde paneller düzenleyeceklerini belirterek; “TÜMSİAD olarak gıda güvenliğiyle ilgili toplumumuzda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Gıda güvenliği en az ülkemizin savunması, ekonomisi kadar önemli bir konu. Olmazsa olmazımız, üretimimizi artırmak, ihracatımızı artırmak ve özellikle ileri teknoloji ürünlerinde ithalatı azaltmak. Gıda denetimini gerçekleştiren cihazların ülkemizde üretilmemesi üzücü bir konu. Toplumumuzun sağlığını ilgilendiren bir konuda inisiyatif tamamen elimizde olmalı. Bu konuları bu ciddiyetle tüm TÜMSİAD şubelerinde ele alacağız. Girişimcilerimizi bu konuyla ilgili duyarlı hale getireceğiz. TÜMSİAD ailesi içindeki paydaşlarımızla işbirliğine gideceğiz" diye konuştu.



“Gıda temininde kendimize yetmeliyiz”


Gıda temininde kendine yeten ve tüm süreci kontrol altında tutabilen bir ülke olmanın gerekliliğine vurgu yapan Vali Yavuz Selim Köşger ise, Aydın’ın birçok gıda ürününde Türkiye’nin başlıca üretim merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çekti. Gıda güvenliği bakımından da önemli bir konum noktası olan Aydın’da böyle bir panelin düzenleniyor olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Köşger, “Gıda temini, insan yaşamı için en stratejik alanlardan bir tanesidir. Her şeyi bir tarafa bırakın; hava ve su gibi gıdayı da yaşamdan ayıramazsınız. Gıda üretiminde kendi kaynaklarımızla, yerel üretime yönelmeliyiz. Tohumundan sofraya gelinceye kadar tüm süreci kontrol altında tutulması, insan sağlığı açışında büyük önem arz ediyor. İnsan sağlığına zarar verecek bir beslenme zinciri, topluma ve devlete de zarar verir. İnancımız gereği de bizler temiz yemeğe özen göstermeliyiz” şeklinde konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından panele, Adnan Menderes Üniversitesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanlarının gıda güvenliği konusundaki sunumlarıyla devam edildi.


AYTO’da düzenlenen panele Vali Yavuz Selim Köşger, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, TÜMSİAD Aydın Şube Başkanı Nurset Ünal, Aydın ve Nazilli Ticaret Borsası yetkilileriyle davetliler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklıklarının Marmara ve Kuzey Ege’de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise önceleri güneyli, öğle saatlerinden itibaren batı bölgelerden başlamak üzere zamanla kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu ile Doğu Akdeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney, güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 kilometre/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 25 İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kısa süreli, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 İzmir: Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yer yer çok bulutlu 25 Adana: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 25 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 Diyarbakır: Az bulutlu 30