GÜNDEM - 09 Mayıs 2026 Cumartesi 09:28

Aydın’da Kurban Bayramı öncesi yol denetimleri artırıldı

A
A
A
Aydın’da Kurban Bayramı öncesi yol denetimleri artırıldı

Aydın’da Kurban Bayramı öncesinde artan hayvan hareketliliği nedeniyle yol kontrol ve denetimleri sıklaştırıldı.


Kurban Bayramı öncesinde artan hayvan hareketliliği nedeniyle Aydın genelinde yol kontrol ve denetimleri sıklaştırıldı. İl genelinde gerçekleştirilen uygulamalarda, hayvan ve hayvansal ürün taşıyan araçlar tek tek denetlenirken, sürücü ve yetiştiriciler de bilgilendirildi. Kurban Bayramı öncesi bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi, yetiştiricilerin mağduriyet yaşamaması ve halk sağlığının korunması amacıyla Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde denetimler artırıldı. Güvenlik güçleriyle iş birliği içerisinde yürütülen uygulamalarda, hayvan ve hayvansal ürün taşıyan araçların evrak kontrolleri gerçekleştirildi. Denetimlerde, kontrollü hayvan hareketlerinin önemine dikkat çekildi. Ekipler tarafından sürücü ve hayvan sahiplerine gerekli belgeler konusunda bilgi verildi. Yetkililer, iller arası hayvan nakillerinde Veteriner Sağlık Raporu, il içi sığır ve manda nakillerinde Hayvan Pasaportu, koyun ve keçi nakillerinde ise Nakil Belgesi veya Beyanname bulundurulmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Öte yandan vatandaşlara da kurbanlık hayvan alımlarını yalnızca izin verilen satış yerlerinden yapmaları çağrısında bulunuldu. Kulak küpesi ve pasaportu olmayan büyükbaş hayvanların satın alınmaması gerektiği belirtilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Tarım Cebimde" uygulaması üzerinden küpe numarası ile hayvan kayıt bilgilerinin sorgulanabileceği ifade edildi. "Sağlıklı hayvan, güvenli kurban, huzurlu bayram" hedefiyle denetimlerin Kurban Bayramı süresince kararlılıkla devam edeceği öğrenildi.



Aydın’da Kurban Bayramı öncesi yol denetimleri artırıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldak’ta ÇEDES yıl sonu final programı yapıldı Zonguldak Uzun Mehmet Camii’nde, "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) projesi kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik yıl sonu final programı gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğinde yürütülen programa; İl Müftüsü İbrahim Halil Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Uygar Keskin, İl Müftü Yardımcısı Zeynal Abidin Çınar, Gençlik Hizmetleri Müdürü Erhan Yavaş, din görevlileri, gençlik liderleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Program kapsamında öğrencilere Uzun Mehmet Camii’nin mimari yapısı ve bölümleri tanıtıldı. Etkinlikte Kur’an-ı Kerim tilaveti okunurken öğrenciler tarafından ilahiler seslendirildi. Programda konuşan İl Müftüsü İbrahim Halil Demir, ÇEDES projesinin milli ve manevi değerlerine bağlı nesiller yetiştirmeyi amaçladığını belirterek, "Sizler, bu toprakların merhametini yüreğinde taşıyan, doğayı koruyan, büyüğüne saygı duyup küçüğünü seven erdemli gençler olacaksınız. Bu cami sizin eviniz, bu değerler ise sizin en büyük hazinenizdir" dedi. Program sonunda manevi danışmanlar tarafından cami içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenirken, Gençlik ve Spor Bakanlığı gençlik liderleri tarafından da halat çekme, geleneksel oyunlar ve yarışmalar gerçekleştirildi. Öğrencilere çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Kastamonu Kış ve ilkbaharda dolmayan baraj gölünde hayvanlar otluyor Kastamonu’da kış mevsimi ve bahar yağmurlarına rağmen Karaçomak Barajı’nda su seviyesi yaklaşık 6 aylık ihtiyacı karşılayabilecek seviyeye ulaşabildi. Yüzde 28 doluluk oranına ulaşan baraj gölünde yeşeren alanlarda ise hayvanlar otluyor. Kastamonu’da içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Karaçomak Barajı’ndaki su seviyesi kış mevsimi ve ilkbaharda öngörülen seviyeye ulaşamadı. Kar yağışları ve bahar yağmurlarına rağmen Karaçomak Barajındaki su seviyesi yüzde 28 olarak ölçüldü. 23 milyon metreküplük kapasiteye sahip baraj gölünde 6 milyon metreküp su bulunduğu belirtildi. Daha önce suyla dolan baraj gölünün büyük bir kısmı adeta meraya dönüştü. Bölgede yaşayan vatandaşlar, baraj gölü içerisinde hayvanlarını otlatıyor. "5-6 aylık bir su seviyemiz var" Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Jeomorfoloji Perspektifinde Akarsu Havzası Yönetimi" çalıştayı için Kastamonu’ya gelen akademisyenlere barajla ilgili bilgi veren Kastamonu Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (KASKİ) Müdürü Ahmet Gölge, içme suyu için çeşitli önlemler alındığı belirterek, "Barajımız şu anda yüzde 28’lerde. Normalde bu mevsimde yüzde 50’nin üzerinde olması gereksiyor. Çok düşük, 6 milyon metreküp suyumuz var. Normalde barajımızın 23 milyon metreküp kapasitesi bulunuyor. Ama barajımız 6 milyon metreküplerde bir doluluk oranına sahip. Bu da çok düşük, 5-6 aylık bir su seviyemiz var. Bunun için bizler birkaç önlem aldık, sondaj çalışmasında bulunduk, kuyular açtık. Devlet Su İşlerinin (DSİ) acil eylem planı bulunuyordu. Bu acil eylem planı hayata geçirilirse barajdaki su sorunu çözülecek. Acil Eylem Planı altında DSİ, Kırık Barajı bölgesinden aldığı suyu Karaçomak Barajına aktararak beslenmesini sağlayacak. Bu proje hayata geçirilirse su sorunumuz en kısa sürede çözülür" dedi. "Balık tuttuğumuz yerlerde şu anda hayvanlar otluyor" Karaçomak Baraj Gölü’nün yanında bulunan Akçakese köyünde ikamet eden İsmail Bostan da, "Geçtiğimiz yıllarda bu görülen boş alanlar suyla doluydu. Bu mevsimde şimdi su yok, hayvanlar otluyor. Barajımız boş kaldı. Kar yok, yağmur yağmıyor. Şu anda hayvanların otlatıldığı yerde balık tutulurdu. Bizim tarlamızın dibine kadar sular gelirdi, şimdi su yok" şeklinde konuştu.