EKONOMİ - 23 Mayıs 2024 Perşembe 10:33

Aydın’ın balı Macaristan sofralarını süslüyor

A
A
A
Aydın’ın balı Macaristan sofralarını süslüyor

Türkiye’de kovan varlığı en fazla olan illerin arasında yer alan Aydın’da üretilen balların ihracat yolculuğu devam ederken, Macaristan’a gönderilen 21 ton bal da kontrollerin yapılmasının ardından yola çıktı.



Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde hayvansal ürün ihracat kontrolleri aralıksız devam ediyor. Tarım ürünlerinin yanı sıra hayvansal ürünleriyle de ihracata önemli katkı sağlayan Aydın’da üretilen balların ihracat yolculuğu başladı. Bu çerçevede Efeler ilçesinde hazırlanan 21 bin 425 kilogram süzme çam balı, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan kontrollerin ardından bugün Macaristan’a doğru yola çıktı. 18 saatlik yolculuğun ardından hedefine ulaşacak olan Aydın’ın balları, Macaristan sofralarını süsleyecek.



Özellikle büyükbaş hayvan sayısı ve arılı kovan sayısıyla çiğ süt, balık ve bal üretimi ile tarımsal ekonomiye büyük katkı sağlayan iller arasında olan Aydın’da 2023 yılında gerçekleştirilen 41 bin 125 ton çeşitli hayvansal ürün ihracatıyla yaklaşık 248 milyon dolar ülke ekonomisine girdi sağlandı.



Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlimiz Efeler ilçesi Umurlu Mahallesi’nden 23 Mayıs 2024 tarihinde Macaristan’a 21 bin 425 kilogram süzme çam balı ihracatı gerçekleştirilmiştir. İhracat kontrollerine Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Hamit Eray Yeşilçayır ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ahmet Gezman katılım sağlamıştır. İlimiz özellikle büyükbaş hayvan sayısı, arılı kovan sayısı ile çiğ süt, balık ve bal üretimi ile tarımsal ekonomiye katkısı büyük olan iller arasında yer almakta olup, bu katkıyı hayvansal ürün ihracatı ile de desteklemektedir. 2023 yılında İlimizden 41 bin 125 ton miktarında çeşitli hayvansal ürün ihracatı ile ülkemize yaklaşık 248 milyon dolar girdi sağlanmıştır. İlimizde üretilen tarımsal ürünlerin ihracat yoluyla pazarlanabilmesi için üreticilere olan destek devam edecektir” ifadesi yer aldı.



Aydın’ın balı Macaristan sofralarını süslüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başarılı akademisyenler ödüllendirildi Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ar-Ge Koordinatörlüğünün başlattığı uygulama ile ayın en başarılı akademisyenlerine özel düzenlenen başarı belgeleri takdim edildi. Türkiye’deki 23 araştırma üniversitesi arasında yer alan ve bu listede üst sıralara çıkabilmek için çalışmalarını sürdüren BUÜ, yürüttükleri projelerle üniversiteye katkı sağlayan akademisyenler için gerçekleştirilen belge takdim töreni bu ay da devam etti. Programa katılan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz tarafından öğretim üyelerine üniversiteye sağladıkları katkılardan dolayı belgeleri takdim edildi. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, "Ana hatlarıyla bir araştırma üniversitesinin araştırmaya dönük Ar-Ge Koordinatörlüğünü ve onun altına doğru yayılan kurumsal organizasyonu şekillendirmiş bulunmaktayız. Şimdi geriye potansiyelimizi aktive etmemiz kalıyor. Bunun için de siz akademisyenlerin çabaları çok kıymetli. Bilimsel gücümüzü ve sizlerin deneyimini en iyi şekilde ortaya çıkarmak istiyoruz. Hepinize, üniversitemizin araştırma üniversitesi misyonu çerçevesindeki destekleriniz dolayısıyla kalpten teşekkür ediyorum. Başarılı akademisyen sayımızın artmış olduğunu görmenin üniversitemiz adına da gurur verici olduğunu belirtmek istiyorum. Sayının her ay artmasını temenni ediyor, hepinizi tebrik ediyorum" şeklinde konuştu. Bir araştırma üniversitesi olarak zamanla çok daha dinamik bir altyapıya sahip olunacağı vurgulayan BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, "Bilindiği üzere araştırma bir ekosistemdir. Dolayısıyla ekosistemde değişik branşların olması ve öğretim üyelerinin veya araştırmacıların birbirleriyle daha sıkı ortamda karşılaşmaları gerekiyor. Bu bir takdir edilme toplantısı olmasının yanı sıra, belli bir kapasiteye sahip değişik branşlardaki araştırmacıların bir araya gelmesi açısından da önemli. Bu nedenle akademisyenlerin birbirleriyle olan irtibatı, üniversitemizin akademik alanda gelişmesine gerçekten ciddi katkı sağlayacaktır. Ben de hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyor, başarılarınızın devamı diliyorum" ifadelerini kullandı. Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Esra Karaca ise, "Ar-Ge Koordinatörlüğü olarak 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren her ay böyle bir etkinlik düzenlemeyi planladık. Bu da ikinci etkinliğimiz. Q1 yayını olan, projesi onaylanan, stratejiden bütçesi açılan ve patenti tescil edilen hocalarımızı buraya davet ediyoruz. Proje yürütücülerimizi, makaledeki tüm hocalarımızı, personel olan hocalarımızı ve yine patentte yer alan tüm personel olan hocalarımızı çağırıyoruz. Verileri düzenli olarak biz takip ediyoruz ve Strateji Daire Başkanlığından, TTO’dan ve WoS üzerinden çekiyoruz. Sayının giderek artması da çok mutluluk verici. Bütün hocalarımızı tebrik ediyorum" dedi. Toplantı, Şubat ayındaki Q1 yayınları ve proje çalışmalarıyla ön plana çıkan akademisyenlere başarı belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Gaziantep Dev fuarın hazırlıkları sürüyor Gaziantep, gıda sektörünün en önemli buluşma noktalarından birisi olacak olan Orta Doğu Gıda Fuarı’na ev sahipliği yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor. 7-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenecek olan Orta Doğu’nun en büyük gıda fuarı "MFF Orta Doğu Gıda Fuarı", yerel ve global sektör temsilcilerini bir araya getirerek yeni iş birliklerine ve ticari fırsatlara kapı aralayacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde Gaziantep Sanayi Odası iş birliğinde, Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Gaziantep Ticaret Borsası’nın (GTB) destekleriyle düzenlenen organizasyon, bölgenin gıda sanayisindeki gücünü ve yenilikçi ürünlerini uluslararası arenaya taşımayı hedefliyor. Gıda, gıda makineleri ve ambalaj sektörlerinin bir arada yer alacağı fuara Irak, İran, Suudi Arabistan, Mısır, Libya, Rusya, Türk Cumhuriyetler ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere toplam 24 ülkeden 350 nitelikli alıcı firma ve BM alım heyeti katılım sağlayacak. B2B şeklinde ikili iş görüşmelerinin planlandığı fuar, bölgenin zengin tarım ve gastronomi mirasını dünya ile buluşturacak olup, kurulacak ticari bağlarla firmaların yeni pazarlara açılmasına, sektörde yaşanan gelişmeler ve yeniliklerin takip edilmesine fırsatlar sunacak. Küresel ısınma, iklim değişikliği, savaş ve krizlerle gıdanın kritik ve stratejik hale geldiği bir dönemde düzenlenecek fuarın, ülkeler arasında ticari bağların güçlenmesi ve firmalar arası ikili ticaretin artmasına önemli katkılar sunması bekleniyor.