GÜNDEM - 19 Ocak 2026 Pazartesi 16:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’da milyarlarca liralık yatırımların açılışını yapacak

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’da milyarlarca liralık yatırımların açılışını yapacak

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ocak 2025 Cumartesi günü Aydın’da tamamlanan ve yapımı büyük ölçüde sona eren kamu yatırımlarının açılışını gerçekleştirecek. Toplu açılış töreni, saat 13.30’da Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda yapılacak.


AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem tarafından yapılan açıklamada, Aydın’ın sağlık, spor, sosyal hizmetler, güvenlik ve kamu altyapısına önemli katkı sağlayacak yatırımların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete alınacağı bildirildi. Açılışı gerçekleştirilecek projelerin başında Aydın Şehir Hastanesi yer alıyor. 4 Kasım 2020 tarihinde yapımına başlanan hastanenin proje bedelinin, 2025 yılı rakamlarıyla yaklaşık 65 milyar TL olduğu belirtildi. Bin 300 yatak kapasiteli Aydın Şehir Hastanesi’nde 4 bin 895 personelin görev yapacağı, hastanenin haftalık 18-20 bin, aylık ise yaklaşık 450 bin hastaya hizmet vereceği ifade edildi.


Sağlık yatırımları kapsamında Çine ve Didim ilçelerine kazandırılan devlet hastaneleri de açılış programında yer alıyor. 2025 yılı rakamlarıyla 1 milyar 88 milyon 757 bin TL maliyetle tamamlanan 75 yatak kapasiteli Çine Devlet Hastanesi hizmete kazandırıldı. Yaklaşık 2 milyar 800 milyon TL proje bedeline sahip, 75 yataklı Didim Devlet Hastanesi’nin de ilçenin sağlık altyapısına önemli katkı sunduğu kaydedildi.


Ayrıca Nazilli’de Sağlıklı Hayat Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi, 112 Acil Sağlık İstasyonu ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni bünyesinde barındıran sağlık kompleksi 128 milyon TL maliyetle tamamlandı.


Güvenlik ve adalet alanındaki yatırımlar arasında Aydın-Çine Cezaevi dikkat çekiyor. 2025 yılı rakamlarıyla 2 milyar 285 milyon TL maliyetle hayata geçirilen tesis, 273 bin 446 metrekare alan üzerine kuruldu. Cezaevi bünyesinde bin 322 kişi kapasiteli L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile 480 kişi kapasiteli Açık Ceza İnfaz Kurumu hizmet verecek.


Kamu hizmet binaları kapsamında Karpuzlu Hükümet Konağı’nın 120 milyon TL proje bedeliyle, Söke Hükümet Konağı’nın ise 165 milyon TL maliyetle tamamlandığı bildirildi.


Açılış kapsamında ayrıca yapımı tamamlanan ve son aşamaya gelen projelere ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Buna göre yaklaşık 186 milyon TL maliyetli Aydın Efeler Huzurevi’nin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 98’e ulaştı ve tesisin bir ay içinde açılması planlanıyor. 394 milyon TL maliyetli Söke Spor Kompleksi’nde bin kişilik spor salonu ile bin 500 kişilik stadyumun fiziki gerçekleşme oranı yüzde 99 olarak açıklandı. Efeler ilçesinde 118 milyon TL maliyetli 50 kişilik Çocuk Sevgi Evleri Sitesi’nin bir ay içinde hizmete gireceği, 75 milyon TL maliyetli 30 kişilik Çocuk Destek Eğitim Merkezi’nin fiziki gerçekleşme oranının yüzde 98 olduğu belirtildi. Köşk Engelsiz Yaşam Merkezi’nin ise 131 milyon TL maliyetle yüzde 98 fiziki gerçekleşmeye ulaştığı ifade edildi.


Devam eden projeler arasında yer alan Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası’nın 617 milyon TL maliyetle yüzde 44 oranında tamamlandığı, 225 milyon TL maliyetli Adnan Menderes Stadyumu’nda da fiziki gerçekleşmenin yüzde 44 seviyesinde olduğu kaydedildi.


AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem, Aydın’da hayata geçirilen ve hayata geçirilecek tüm projelerin şehre, hemşehrilere ve ülkeye hayırlı olmasını temenni ederek Aydın’a eser ve hizmet kazandırmaya kararlılıkla devam edeceklerini belirtti. Erdem, "Şehrimize kazandırılan ve kazandırılacak olan bu kıymetli yatırımların coşkusunu hep birlikte yaşamak üzere tüm hemşehrilerimizi, 24 Ocak Cumartesi günü saat 13.30’da Atatürk Kent Meydanı’na, ellerinde ay-yıldızlı bayraklarımızla davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’da milyarlarca liralık yatırımların açılışını yapacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Alaçam kar Festivali’ndeki aksaklıklarla ilgili Başkan Ferhat Erol’dan açıklama Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Alaçam Mahallesi’nde bu yıl ilk kez düzenlenen Alaçam Kar Festivali sonrası, etkinlik alanında yaşanan ulaşım aksaklıklarıyla ilgili Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol açıklamalarda bulundu. Başkan Erol, festival kararının hava şartları nedeniyle kısa sürede alındığını belirterek, organizasyonun planlama sürecinin oldukça hızlı ilerlediğini söyledi. Erol, normal şartlarda daha ileri bir tarihte yapılması planlanan etkinliğin, kar yağışı ihtimali nedeniyle çarşamba günü alınan kararla iki gün içerisinde hazırlandığını ifade etti. Festivalin, Bursa’nın dört bir yanından yoğun ilgi görmesiyle birlikte bazı olumsuzlukların yaşandığını dile getiren Erol, özellikle trafik yoğunluğu ve yürüme mesafelerinin bu durumun başlıca nedenleri olduğunu belirtti. Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, ilk kez düzenlenen bir organizasyon olması ve hızlı planlama sürecinin, bazı alanlarda eksikliklerin ortaya çıkmasına yol açtığını vurguladı. Tüm aksaklıkların tespit edildiğini kaydeden Başkan Erol, önümüzdeki yıllarda yapılacak festivaller için gerekli önlemlerin alınacağını ifade ederek şunları söyledi: "Buna göre, etkinlik alanına çıkan araç sayısı sınırlandırılacak, otopark alanları köy girişinde oluşturulacak ve hava şartlarına uygun ek düzenlemeler yapılacak. Alaçam Kar Festivali Uludağ’a alternatif bir kış turizmi alanı oluşturdu. Gelecek yıl organizasyonun daha kapsamlı, daha planlı ve mümkün olması halinde iki güne yayılacak şekilde düzenleyeceğiz"
Konya Rahim ağzı kanseri farkındalık ayında uzmanlardan kansere karşı uyarı Ocak ayı, rahim ağzı kanserine karşı farkındalığın artırılması ve koruyucu sağlık uygulamalarının hatırlatılması açısından önemli bir dönem olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, rahim ağzı kanserinin büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Medicana Konya Hastanesinde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte farkındalık oluşturmak amacıyla hastane çalışanları ve tedavi gören hastalar hastane önünde birlikte balon bıraktı. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. S. Nihal Gökmen, rahim ağzı kanserinin en büyük sebebinin, Human Papilloma Virüs (HPV) denilen bir DNA virüsü olduğunu belirterek, "200’den fazla alt tipi var ve oldukça yaygın görülen bir virüs. Öyle ki insanlar arasında belki de bu virüse yakalanmayan kişi yoktur da diyebiliriz aslında. Her tipi kanser yapmıyor; belli tipleri kansere yol açıp, çoğu tipi de siğil olarak gelip geçiyor. En büyük sıkıntı, bulgu vermemesi, erken evrede hasta kendinde bir hastalık olduğunu fark edemeyebilir. Bulgu verdiğinde de genelde ilerlemiş dönemde oluyor. Bu dönemdeki bulgulardan en sık karşılaştığımız, cinsel ilişki sonucu kanama, kaşıntı ağrısı, adet dönemlerinin uzaması ya da ara kanamalar ve kötü kokulu akıntı şeklinde" dedi. "Aşı yapıldıktan sonra bir daha tekrar doza gerek yok" Erken teşhisin önemine değinen Op. Dr. S. Nihal Gökmen, "Özellikle bununla ilgili tüm dünyada ve ülkemizde tarama testleri uygulanmakta. PAP smear ve HPV DNA testi bunlar. HPV DNA testi, bildiğiniz gibi çok fazla tipi var, bu serviks kanserine yol açan tipleri teşhis etmek üzerine geliştirilmiş. Pap smear testinde bir sürüntü alıyoruz bunu mikroskop altında inceliyoruz ve kanserin öncü lezyonları var mı, o inceleniyor. HPV aşısı da, serviks kanserine yol açan tiplere karşı geliştirilen bir aşı; koruyuculuk sağlıyor, yani kişi bu virüsle karşılaştığında bir nevi onu koruyor aslında. Bu yüzden çok önemli. Özellikle 9-45 yaş arası tüm kadınlara ve erkeklere yapılabilen bir aşı. Aşı yapıldıktan sonra da bir daha tekrar doza gerek yok; üç doz halinde yapılıyor. Aşı koruyuculuğu oldukça yüksek, o yüzden herkese tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu. "Aşı olanlar da taramalarını ihmal etmesinler" Op. Dr. S. Nihal Gökmen, "Aşı olanlar da tabii tarama yaptırmalı. Çünkü aşı, belli tiplere karşı geliştirilmiş bir aşı; ancak sup tiplerde de hücresel değişiklikler olabiliyor, o yüzden taramalarına devam etmeleri gerekir. Serviks kanseri, sonuçta erken teşhis edilebilen bir kanser ve tarama testleri olduğu için teşhis edildiğinde de erkenden tedavisi yapılabilen bir kanser. Aşılarıyla da insanlar taramalarını ihmal etmesinler" diye konuştu.
Kahramanmaraş Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde baca gazı filtrelerinde sona doğru Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde baca gazı filtre sistemlerine yönelik yürütülen çalışmalar kamuoyuyla paylaşıldı. Santral yönetimi, çevre ve hava kalitesini doğrudan ilgilendiren filtre yatırımlarında gelinen aşamayı ve takvimi ayrıntılı şekilde açıkladı. Yapılan değerlendirmelerde, filtre sistemlerinin her ünitede ayrı ayrı planlandığı ve kademeli olarak devreye alındığı vurgulandı. Afşin-Elbistan A Termik Santrali yönetimi tarafından yapılan açıklamada, baca gazı arıtma ve kül tutucu filtre sistemlerine ilişkin sürecin 2020 yılında başlatıldığı belirtildi. Teknik altyapı, montaj ve yatırım süreçlerinin uzun soluklu bir planlama gerektirdiği ifade edilirken, çevresel etkilerin azaltılmasının öncelik olarak ele alındığı kaydedildi. Açıklamaya göre 4. ünitedeki filtre sistemleri Aralık 2021’de tamamlandı ve yapılan kontrollerin ardından Aralık 2023 itibarıyla yeniden devreye alınarak aktif şekilde çalışmaya başladı. 3. ünitenin filtre sistemi Eylül 2024’te işletmeye alındı. 1. ünitede tüm çalışmaların tamamlandığı ve ateşleme aşamasına geçildiği, 2. ünitede ise çalışmaların sürdüğü ve mart ayı içerisinde devreye alınmasının planlandığı bildirildi. Tüm ünitelerdeki baca gazı filtre sistemlerinin Nisan 2026 itibarıyla tamamen tamamlanması hedefleniyor. Santral yetkilileri, yaşanan 6 Şubat depremlerinin tesislerde geçici duruşlara neden olduğunu ancak filtre sistemlerinin kurulumu açısından kalıcı bir engel oluşturmadığını vurguladı. Sürecin, çevre mevzuatı ve teknik standartlar doğrultusunda ilerlediği, yatırımların planlanan takvimle sürdürüldüğü ifade edildi. Santral çevresindeki yerleşim alanlarına yönelik çalışmaların da eş zamanlı yürütüldüğü ifade edilirken, filtre sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasının Afşin-Elbistan havzası açısından önemli bir eşik olacağı vurgulandı. Program, yapılan bilgilendirmelerin ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi. Toplantıya katılan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mevlüt Kurt ise yaptığı kısa değerlendirmede, çevre ve insan sağlığının tüm başlıkların üzerinde yer aldığını belirterek, filtre sistemlerinin devreye alınmasının zorunlu olduğunu ve sürecin yakından takip edildiğini dile getirdi. Kurt, verilen taahhütlerin sahada karşılık bulmasının esas olduğunu söyledi.