EKONOMİ - 23 Temmuz 2021 Cuma 13:00

Kızı için diktiği elbise hayatını değiştirdi, şimdi dünyaya ihraç ediyor

A
A
A
Kızı için diktiği elbise hayatını değiştirdi, şimdi dünyaya ihraç ediyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan bir çocuk annesi Sultan Gürsoy Macaroğlu’nun hayatı 8 yıl önce kızına diktiği elbiseyle değişti.

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan bir çocuk annesi Sultan Gürsoy Macaroğlu’nun hayatı 8 yıl önce kızına diktiği elbiseyle değişti. Diktiği elbise çevresinden beğeni toplayınca atölye açmaya karar veren Macaroğlu, şimdi ürünlerini birçok ülkeye ihraç ediyor.


Kızına aradığı kıyafeti bulamayınca kendi dikmeye karar veren bir çocuk annesi Sultan Gürsoy Macaroğlu, kızını mutlu etmek isterken adeta hayatını değiştirdi ve kızı için diktiği kıyafetlerle dünyaya açıldı. 8 yıl önce dünyaya gelen kızı Mila’nın ilk doğum gününde istediği kombin kıyafeti bulamayan 33 yaşındaki Macaroğlu, kendi kıyafetini dikmeye karar verdi. Kızı ve kendisi için diktiği elbise çevresindekilerin de beğenisini toplayınca genç kadın atölye açmaya karar verdi. Aldığı “Evde iş yapabilir” belgesinin ardından evinin bir bölümünü atölyeye çeviren Macaroğlu, kıyafet ve kostüm yapmaya başladı. Özel tasarım kıyafet ve kostümlerinin ilgi görmesi üzerine kendi işletmesini açarak seri üretime geçen Macaroğlu, ürettiği ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına ve birçok Avrupa ülkesine gönderiyor.



“Aslında tüm annelerin hayaliymiş”


Girişimcilik hikayesinin bir hayal ile başladığını ifade eden Sultan Gürsoy Macaroğlu, “Aslında 8 yıl önce kızımın bir yaş doğum gününde hayalini kurduğum elbiseyi bulamamakla başladı benim girişimcilik hikayem. Anne kız olarak bir örnek kıyafet giymek istedim, o zamanlar çok araştırdım, hatta sosyal medyada da çok araştırdım ama bir türlü istediğim kıyafeti bulamadım. Ben de evde kendi imkanlarımla aldığım bir takım malzemelerle bir örnek anne kız kıyafet tasarladım. Kıyafetle ilgili yakın çevremizden çok güzel tepkiler aldım ve ürünü nereden aldığımı merak edenler oldu. Kendim diktiğimi söylediğimde ise bunu bir işe çevirmem gerektiğinin sinyallerini almıştım orada. Sonrasında yakın çevreme de dikmeye başladım. Evimin bir odasına koyduğum küçük bir dikiş makinesi ile başladım. Dışarıdan aldığım küçük malzemeleri eve getirerek devam ettim. Hatta bunun her aşamasını kızım Mila ile birlikte yaparak büyüdük. Küçük bir şekilde evimin bir köşesinde bu işe başlamak beni daha da cesaretlendirdi. Çünkü gördüm ki benim kızım için kurduğum hayal tüm annelerin hayaliymiş. Evde yaptığım kıyafetleri sosyal medya aracılığıyla duyurdum ve kargolayarak satışlarını gerçekleştirdim. Çok araştırdım, çünkü bildiğim ve öncesinde yaptığım bir iş değildi bu. Farklı bir mezuniyetim var üniversiteden. Sonuç olarak bir hayal ile ortaya çıktı ve bir hayal ile büyüdü bu iş” dedi.



“Birçok ülkeye ihraç ediyor”


İnternet üzerinden aldığı ölçülerle kişiye özel tasarımlar yaptıklarını ifade eden Macaroğlu, “Anneler kendini nasıl mutlu hissediyorsa, çocuklarını nasıl görmek istiyorlarsa o şekilde üretim yapıyoruz. Tamamen kişiye özel çalışıyoruz. Onların istedikleri kumaşlarla, onların istediği modelleri üretiyoruz. Daha fazla büyümek ve daha fazla insana ulaşmak adına da 2016 yılında Aydın’a taşındım. Sadece evde yaptığımız iş bize yetmemeye başlayınca Aydın’a taşınma kararı aldık ve ilk mağazamızı Aydın’a açtık. Ürünlerimizi aslında birçok seçeneklerle yapıyoruz. Anne kız kıyafetler, tek çocuk kostümleri gibi. Özellikle yurt dışındaki fotoğrafçılara ürün gönderiyoruz. Çünkü fotoğrafçılarda kendi ailelerini mutlu görmek istiyor. Fransa, Amerika ve Almanya bizim çok fazla ürün gönderdiğimiz ülkeler ve bizim için Aydın’ın bir ilçesinden farksız. Bu şekilde insanların hayallerini gerçekleştirerek büyümeye devam edeceğiz” dedi.



“Yapamam demeyin”


İnterneti faydalı yönde kullanarak bir ihracatçı konumuna gelen Macaroğlu’nun azmi görenlerin takdirini kazanırken, girişimci olmak isteyen kadınları da cesaretlendiriyor. Kadınların her işi yapabileceğine dikkat çeken Macaroğlu, “Ben 8 yıl önce kızımın mutluluğu için çıktığım bu yolda bir cesaret örneği gösterdim. Beni cesaretlendirenlerin yanında uzaktan ölçü olmaz, sosyal medyadan olmaz gibi söylemlerle cesaretimi kırmaya çalışanlar da oldu. Bu sebeple girişimcilik örneği göstermek isteyip de cesaret edemeyen kadınlarımıza çağrım şu; sadece yapabilirsin diyenler olmayacak karşınızda, yani karşınıza birçok olumsuzluklar çıkacak ama pes etmeyin. Çünkü ben küçük evimin bir odasında başlayarak şu an birçok ülkeye ürün diken bir kadın olduysam bu yapamazsın diyenleri dinlememem sayesinde oldu. Sizler de yapamam demeyin, kadın isterse her şeyi yapar ve kadınların üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yok” diyerek tüm kadınlara çağrıda bulundu.


Annesinin diktiği kıyafetleri çok sevdiğini söyleyen 8 yaşındaki Mila ise, “Annemin diktiği kıyafetleri çok seviyorum ve severek giyiyorum. Her istediğimi diktiği için de çok mutluyum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.