ÇEVRE - 04 Ağustos 2020 Salı 17:20

Kuşadası Körfezi’nde 2 caretta caretta ve 1 yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu

A
A
A
Kuşadası Körfezi’nde 2 caretta caretta ve 1 yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu

Kuşadası Körfezi’nde iki adet caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağası ile bir adet chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağası ölü olarak bulundu.

Kuşadası Körfezi’nde iki adet caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağası ile bir adet chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağası ölü olarak bulundu.


Edinilen bilgiye göre, ilk olarak Mustafa Irkaş isimli bir dalgıç tarafından bulunan caretta caretta, 22 metreden boğulmuş olarak denizden çıkarıldı. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) uzmanları tarafından yapılan incelemede, sağ yüzgecinin olmadığı tespit edildi. Uzmanlar, söz konusu caretta carettaya muhtemelen yıllar önce bir paragat misinanın dolandığını ve kurtulmak için mücadele ederken, misinanın yüzgecini keserek kopardığını ve diğer üç uzvuyla yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını söyledi. Kuşadası Körfezi’ndeki diğer caretta caretta vakası da dalgıç Selçuk Arı’nın haber vermesi üzerine deniz yüzeyinde bulundu. Kaplumbağada yapılan incelemede, herhangi bir kesi ya da darp izine rastlanmazken, uzmanlar ölümün boğulma ya da plastik yutmasından dolayı olabileceğini vurguladı. EKODOSD yönetimine iletilen üçüncü vaka ise Dilek Yarımadası Milli Parkı koyunda meydana geldi. İzmir’den tatil için Kuşadası’na gelen Salih Muhtar Özkan isimli bir tatilci Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda yüzerken gördüğü ve kıyıya aldığı yeşil deniz kaplumbağası daha sonra EKODOSD uzmanlarına teslim edildi.


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Yaptığımız bilinçlendirme çalışmaları ve kurduğumuz ağ sayesinde hemen her gün gerek canlı bazen de ölü olarak ihbarlar almaktayız. Ne yazık ki aldığımız ihbarlarda bazen üzücü durumlarla da karşılaşmaktayız. Kuşadası kıyılarında, yeşil deniz kaplumbağalarının ölümlerinde nadir olarak erişkin bireyler görülse de, genelde juvenil olanları yoğun olarak görmekteyiz. 3 Kaplumbağadan da doku örnekleri aldık. DNA çalışması için ADÜ Biyoloji bölümüne göndereceğiz. Kaplumbağaları ise mikroplastik çalışmaları için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) göndereceğiz “ dedi.


Vatandaşlara uyarıda bulunan Sürücü, “ Deniz ekosistemi için önemli olan bu nadir canlıların nesillerini sürdürmesi açısından, denizlerimizin temiz olması çok önemlidir. Özelikle denize atılan plastik malzemeleri, naylon torbaları denizanası sanarak yutan Carettalar yaşamını kaybetmektedir. Denizde görülen plastik malzemelerin toplanması bir canlının hayatta kalmasını sağlayacaktır. Siz de suyun altında ve denizin yüzeyinde gördüğünüz plastik malzemeleri toplayıp, bu tür canlılara olan tehdidin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor’u 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Balotelli’nin uzun pasında ceza sahası içine hareketlenen Mendoza’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 53. dakikada Maestro’nun ceza yayı üzerinde kontrol edemediği topu alan Hakim Ziyech’in yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-1 62. dakikada Kerem Demirbay’ın ters dokunuşunda kaleciyle karşı karşıya kalan Mendoza’nın vuruşunu kaleci Muslera kalesini terk ederek uzaklaştırdı. 63. dakikada topla ilerleyen Mendoza’nın pasında ceza sahası içine hareketlenen Yusuf Barasi’nin şutunda kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 64. dakikada ceza sahası içinde sağ tarafta topla buluşan Kerem Demirbay’ın çizgiye inip uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-2 90+1. dakikada Dries Mertens’in pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Maurı Icardi düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y. Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut (Tayfun Aydoğan dk. 66), Maestro, Yusuf Barasi (Alioui dk. 66), Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli (Aimbetov dk. 85) Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Dorukhan Toköz, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan (Aurier dk. 82), Abdülkerim Bardakcı, Victor Nelsson (Davinson Sanchez dk. 88), Derrick Köhn, Lucas Torreira (Berkan Kutlu dk. 82), Kerem Demirbay, Hakim Ziyech (Kerem Aktürkoğlu dk.71), Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Tete dk. 82), Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira, Ndombele, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Hakim Ziyech (dk. 53), Kerem Demirbay (dk. 64), Mauro Icardi (dk. 90+1) (Galatasaray) Sarı kartlar: Mendoza, Gravillon (Y.Adana Demirspor)
Hatay Hatay’da ‘kuduz hastalığı’ alarmı Hatay’ın Defne ilçesinde büyükbaş hayvanlara saldıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesinin ardından 2 mahalleye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Defne ilçesi Meydancık Mahallesi’nde sahipsiz bir köpek, 22 Nisan tarihinde büyükbaş hayvanlara saldırması üzerine çiftlik işletmecisi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ihbarda bulundu. İhbar üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Defne Belediyesi harekete geçti. Defne Belediyesi ekipleri tarafından saldırgan köpek yakalanarak müşahede altına alındı. Saldırgan köpek karantina altındayken 23 Nisan tarihinde öldü. Hayvanın ölüm sebebi kuduz şüphesiyle kayıt altına alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından saldırgan köpekten alınan numune, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek analiz edildi. Adana’da yapılan analiz sonucunda saldırgan köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili yönetmelikler ve kararlar kararları doğrultusunda tüm kurumlarca koordineli olarak işlemlere başlandı. Bu çerçevede kuduz hastalığının merkezi olan Merkezi Meydancık Mahallesi ve bitişik olan Güneysöğüt Mahallesi’ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın görüldüğü bölgelerde başıboş kedi ve köpekler ile vahşi hayvanların Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın kuduz şüpheli bölge başta olmak üzere tüm Defne ilçesi genelinde toplanmasına, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmaları kararı alındı. Hasta hayvan tarafından ısırılan insanlar var ise sağlık teşkilatı ile irtibata geçmelerinin sağlanmasına ve konunun Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine, risk alanı içerisinde olası gelişebilecek ısırık vakalarının da aynı hassasiyetle takip edilmesine karar verilerek konu ile ilgili tüm tedbirler alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde başlatılan kuduz hastalığıyla mücadele çalışması titizlikle devam ediyor.