KÜLTÜR SANAT - 09 Ekim 2025 Perşembe 11:21

Tarihçi Anaç, Aytepe’nin bilinmeyen hikayesine dikkat çekti

A
A
A
Tarihçi Anaç, Aytepe’nin bilinmeyen hikayesine dikkat çekti

Yunan işgali sonrası harabeye dönen ve yeniden inşa süreciyle Aytepe adını alan bölgeye dikkat çeken Aydınlı tarihçi Hilmi Anaç, mahalle adının Gündoğan’a dönüşme sürecini ve unutulan geçmişi anlattı.



Tarihçi Hilmi Anaç, Efeler ilçesi Zafer Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Aytepe mevkiinin geçmişine ışık tutarak, Aytepe adını alma sürecini ve unutulan geçmişini anlattı. Bugün "Aytepe" olarak bilinen bölgenin kökleri, Rum Mahallesi olarak anılan ve Yunan işgalinden sonra yanmış halde kalan Kepezis (Kepez) Mahallesi’ne dayanıyor. İşgal sonrası yaklaşık 23 yıl boyunca harabe halde kalan mahalle, yeniden inşa faaliyetlerinin başlamasıyla "Aytepe" adını alırken, Cumhuriyet döneminde yaygınlaşan bu isim, 1945’ten sonra mahallenin adı bu kez "Gündoğan" olarak değiştirildi. Hilmi Anaç, bu değişimin sebebinin 1943-1948 yılları arasında Aydın Valiliği yapan Salim Gündoğan olduğunu belirterek "O dönemde yapılan çalışmaların ardından, valinin soyadı mahalleye ad olarak verilmiştir" dedi.



Ancak zamanla "Gündoğan" isminin unutulduğunu ve halk arasında "Aytepe" ve "Kepez" isimlerinin kullanılmaya devam ettiğini ifade eden Anaç; "Rum Mahallesi olarak bilinen ve Yunan işgalinden sonra yanmış bir halde kalan Kepezis yani Kepez Mahallesi, 23 yıl kadar o haliyle kaldı. Daha sonra Aytepe adını almasının nedeni yeniden inşa faaliyetleriydi. Cumhuriyet döneminde Aytepe ismi daha fazla kullanılmaya başlandı. 1945’ten sonra Aytepe Mahallesi’nin ismi bu sefer Gündoğan Mahallesi oldu. Bunun nedeni 1943-1948 yılları arasında Aydın Valisi olan Salim Gündoğan’dı. Onun döneminde yapılan çalışmalardan sonra Salim Gündoğan’ın soyismi mahalleye ad olarak kaldı. Fakat günümüzde Aytepe ismi kullanılmakla beraber Kepez ismi de zaman zaman halk arasında kullanılmaktadır. Ayrıca Aytepe, Zafer Mahallesi içerisinde Efeler’e bağlıdır. Fakat Gündoğan ismi pek hatırlanmamaktadır. Köşk Ilıdağ yakınlarında ve Koçarlı’da da birer Gündoğan yerleşimi vardır. Bu durum karışıklığa da neden olabileceği düşünülmüş olabilir? Kepez veya Aytepe isminin kullanımı tamamen halkın alışkanlığından kaynaklanmaktadır" dedi.



Tarihçi Anaç, Aytepe’nin bilinmeyen hikayesine dikkat çekti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da kar ve tipi nedeniyle kapanan 354 köy yolu ulaşıma açıldı Ağrı’da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan 423 köy yolundan 354’ü, İl Özel İdaresi ekiplerinin yoğun çalışmasıyla yeniden ulaşıma açıldı. Yoğun kar yağışıyla birlikte bazı bölgelerde kar kalınlığı yer yer bir metreyi aşarken, yüksek rakımlı ve merkeze uzak köylerde ulaşım tamamen durma noktasına geldi. Tipinin zaman zaman şiddetlenmesi görüş mesafesini düşürdü. İl Özel İdaresi’nin 115 personel, 95 iş makinesi ve 8 mobil ekip ile yürüttüğü çalışmalar büyük bir özveriyle sürdürüldü. Kapanan yolların açılmasıyla birlikte köylerde yaşayan vatandaşlar il ve ilçe merkezlerine yeniden ulaşım imkânı buldu. Özellikle sağlık, gıda ve temel ihtiyaçlara erişim açısından hayati önem taşıyan köy yollarının açılması, kırsalda yaşayan vatandaşlara rahat nefes aldırdı. Bazı güzergahlarda yoğun rüzgar ve tipi nedeniyle açılan yolların tekrar kapanması üzerine ekiplerin aynı noktalara yeniden müdahale ettiği öğrenildi. Buna rağmen çalışmalar aralıksız devam etti ve birçok yerleşim yerinde günlük hayat yeniden hareketlenmeye başladı. 354 köy yolu ulaşıma açılırken, ulaşıma kapalı bulunan 69 köy yolunda ise İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü, hava şartlarının el verdiği ölçüde yolların açılması için yoğun çaba gösterildiği belirtildi.
Ağrı Ağrı’da sağlık ekipleri, kar ve tipiye rağmen hastalara ulaştı Ağrı’nın Patnos ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi, hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken sağlık ekipleri zorlu şartlara rağmen hastalara ulaşmak için seferber oldu. Ulaşıma kapanan köy yollarında iş makinelerinin desteğiyle ilerleyen ekipler, aynı gün biri hamile, diğeri kronik rahatsızlıkları bulunan hastayı hastaneye ulaştırdı. Patnos ilçesine bağlı Sağrıca köyünde yaşayan hamile Sevda D., kar yağışı sonrası yolun kapanması nedeniyle evinde rahatsızlandı. Yakınlarının durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmesi üzerine harekete geçen İl Özel İdaresi ekipleri, köy yolunun kapalı olması nedeniyle iş makinesi desteği talep etti. Kepçe ile açılan yolda ilerleyen sağlık ekipleri, köye ulaşarak hamile kadına ilk müdahaleyi evinde yaptı. Düşük tehlikesi bulunduğu belirlenen kadın, ambulansla Patnos Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Aynı saatlerde Patnos ilçesine bağlı Tanyeli köyünün Huni Mezrası’nda yaşayan 72 yaşındaki İbrahim K. için de alarm verildi. Hipertansiyon ve diyabet öyküsü bulunan, anüri (idrar çıkışının durması) tanısı olan hasta, yoğun kar ve tipi nedeniyle sağlık kuruluşuna ulaştırılamıyordu. Bölgeye yönlendirilen İl Özel İdaresi ekipleri, yine güçlükle açılan yol sayesinde hastaya ulaştı. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan Kaya, ambulansla Patnos Devlet Hastanesi’ne teslim edildi. Her iki hasta kurtarma operasyonunun da Ağrı İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Esra Beşer’in bizzat koordinasyonunda gerçekleştirildiği öğrenildi. Doç. Dr. Beşer, sahadaki ekiplerle sürekli irtibat halinde kalarak çalışmalara destek verdi. Doç. Dr. Esra Beşer, yaptığı açıklamada, yoğun kar yağışı ve tipinin etkili olduğu bölgelerde sağlık hizmetlerinin kesintisiz sürdürüleceğini vurgulayarak, "Kış şartları ne kadar ağır olursa olsun, vatandaşlarımızı yalnız bırakmıyoruz. Köy ve mezralarda hasta kurtarma çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek" dedi. Ağrı’da zorlu kış şartlarına rağmen sağlık ekiplerinin fedakar mücadelesi, bir kez daha takdir topladı.