GENEL - 24 Nisan 2017 Pazartesi 09:42

Parkinson hastalığını nakış yaparak yendi

A
A
A
Parkinson hastalığını nakış yaparak yendi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, emekli öğretmen Güner Özgenlik, 7 yıl önce yakalandığı Parkinson hastalığını panc nakışı ile yendi.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, emekli öğretmen Güner Özgenlik, 7 yıl önce yakalandığı Parkinson hastalığını panc nakışı ile yendi. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün açtığı panc nakışı kursuna katılın 60 yaşındaki 3 çocuk anası Güner Özgenlik, arkadaşları ile uyum içinde çalıştığını ve Parkinson hastalığını beyninde yendiğini söyledi.


Burhaniye de emekli ilkokul öğretmeni Güner Özgenlik, hastalığı yenmek için panc nakışı yapmaya başladı. 4 yıldan bu yana Keziban Kiraz’ın öğretmenliğini yaptığı kursa katılan Özgenlik, birbirinden güzel eserler üretirken, hastalığı da büyük ölçüde yendi.


Yaşadığı bir kaygı nedeniyle hastalığa yakalandığını anlatan Güner Özgenlik,” 2010 yılında bu hastalıkla tanıştım. O zaman çocuklarım uzaktaydı. Kaygı yaşamıştım. Acaba ne olacak bu gün akşam ne haber alacağım diye. Ama, daha sonra hastalıkla savaşmanın yolunu buldum. Bu hastalığı yenmeye karar verdim. Beynimde bitirdim. Dedim ki ben bu hastalığı yenerim. Ben Parkinson ile savaşa girdikten sonra 4.yılında hücrelerim dopamin üreten hücrelerim yenilenmeye başladı. Bunu arkadaşlara borçluyum. Çünkü arkadaşlarımla birlikte olunca çok mutlu oluyorum. Dopamin benim kaybettiğim hücrelerim. Dopamin mutluluk hormonu biliyorsunuz. Hoca hanımla karşılaşınca dünyam değişti. Çünkü bu işi yapabileceğimi o söyledi bana . Ben arkadaşlarımla birlikteyken gerçekten çok mutlu oluyorum. Yapamayacağım hiçbir şey yok. Yapacağım ve Parkinson’u yeneceğim” dedi. Kurs Öğretmeni Keziban Kiraz d,”Arkadaşların buraya ilgisi büyük. Birbirleriyle çok iyi anlaşıyorlar. Uyum içinde bir kursumuz var. Üretiyorlar. Hocamızın Parkinson rahatsızlığı var. Ona çok iyi geliyor. Çok güzel işler yapıyor. Uyum içinde çalışıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.
Aydın Yeni ev kuracak çiftlerin halı tercihleri yön değiştirdi Bahar aylarının gelmesi ile düğün sezonu da açılırken, yeni ev kuracak çiftler hem daha ekonomik hem de pratikliği nedeniyle daha çok çamaşır makinesinde yıkanabilen halıları tercih etmeye başladı. Metresi 200 liradan başlayan ve kalitesine göre fiyatları değişiklik gösteren halılar, düğün yapacak çiftler arasında hızla yaygınlaşıyor. Düğün sezonunun gelmesiyle birlikte, evlenecek çiftleri yoğun bir şekilde evlerini düzenleme ve donatma telaşı başladı. Yeni ev kuracak çiftler arasında pratiklik ve ekonomiklik ön planda tutuluyor. Her yıl popülerliği daha da artan çamaşır makinelerinde yıkanabilen halılar; pratik ve ekonomik çözümler arayışında olan çiftlerin ilgisini çekiyor. Dedesi ve babası ile halıcılık mesleğini sürdüren Muhammet Şekerci artan halı yıkama maliyetleriyle birlikte çamaşır makinesinde yıkanabilen halıların, kullanıcılarına hem zaman hem de maliyet açısından avantaj sağladığını belirtti. Çiftlerin tercihleri arasında yer alan bu yeni halı modellerinin, düğün hazırlıklarında da önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Şekerci, "Pratikliği ve uygun fiyatıyla dikkat çeken bu halılar, evlilik yolculuğuna başlayacak çiftlerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Halı sektöründe yaşanan bu değişim, tüketicilerin ihtiyaçlarına daha uygun ve pratik çözümler sunma yolunda atılan önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor" dedi. Genellikle bu tarz halılarda gri ve tonlarının tercih edildiğini belirten Şekerci, "30 derecede, az deterjanla sıkma yapmadan, yumuşatıcı kullanmadan yıkanabilir. Polyester malzeme olduğu için güneşte kurutmak yerine gölgede kurutma tercih edilmelidir. Özel ölçülerde hazırlanabilme özelliği, evin durumuna göre halı seçimini kolaylaştırıyor. Kaydırmaz tabanlı modeller, 200 liradan başlıyor. Kaydırmaz, deri, örme taban gibi seçeneklerde fiyat değişiyor. Daha yüksek kalitedeki halılar ise 2 bin liraya kadar ulaşabiliyor" diye konuştu.