EKONOMİ - 23 Temmuz 2017 Pazar 10:48

(Özel Haber) Daha çok süt verimi için Anadolu mandası Murrah mandalar ile melezleştiriliyor

A
A
A
(Özel Haber) Daha çok süt verimi için Anadolu mandası Murrah mandalar ile melezleştiriliyor

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde süt verimi için Anadolu mandası ile Murrah mandaların melezleştirilmesi çalışmaları yürütülüyor.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde süt verimi için Anadolu mandası ile Murrah mandaların melezleştirilmesi çalışmaları yürütülüyor.


Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde manda ıslahı ve yerli Anadolu mandası ırkı üzerinde çalışmalar yürütüyor. 20 bin dekarlık alanda hizmet veren enstitünün yetkilileri kapılarını İHA’ya açarak, yeni hizmete giren Biyoteknoloji Merkezi ile birlikte yapılan çalışmaları anlattı. Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Biyometri Genetik Bölüm Başkanı Yalçın Yaman, nihai hedeflerinin bazı hastalıklara karşı ve üstün nitelikli damızlıkların spermalarını dondurup halka ulaştırmak olduğunu kaydederek, "Bunun için yedi farklı ırktan kan serumları ve örneklerini topladık. Bazı hastalıkların teşhisini elisa yöntemiyle yapıyoruz. Bu teşhisten sonra seropozitif hayvanları ayırıp bu hastalığa karşı muhtemelen direncin genetik altyapısını çalışacağız" dedi.


Enstitü Müdür Vekili Mehmet Akif Yüksel ise kurum bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Yüksel, "300 baş manda üzerinde özellikle süt verim temeline dayalı ırk çalışmalarımız devam etmekte. Özellikle yerli ırkımız olan Anadolu mandasının yetiştiriciye önemini duyurmak ve süt verim seviyesini arttırarak yetiştiricinin bu ırka ilgisini arttırmak temel amacımız. Anadolu mandasında 305 günlük sağım döneminde 800-1000 litre arasında süt verim kapasitesi var. Biz bu kapasiteyi yürüttüğümüz çalışmalarla dünyanın sütçü ırkı olarak bilinen Murrah mandaları getirtilerek, Anadolu mandasının bu ırkla melezlenmesi ve süt veriminin artmasına yönelik bir çalışma yürütmekteyiz. Şu anda elimizde 80 baş son seviyede melez hayvan bulunmakta. Süt verim seviyesi ise bizim de temel hedefimiz olan bin 800 litre seviyelerine yaklaşmış durumda. Bu projenin ırkı geliştirme açısından sonucuna yaklaştık. Fakat vatandaşın eline damızlık ulaştırma bakımından 300 baş yeterli olmayacağı için Kalkınma Bakanlığı kaynaklı yeni bir proje başlayacak. Bu proje ile damızlık sayısını 800-850 baş seviyelerine çıkartmayı hedefliyoruz. 5 yıl içerisinde ise elimizde ürettiğimiz tescilli damızlıkları halka ulaştırmayı planlıyoruz" diye konuştu.


Yüksel, kurum bünyesinde yürütülen bir başka proje olan "Anadolu mandasının halk elinde ıslahı" çalışmaları hakkında ise şunları söyledi:


"Yine süt ürünlerinin geliştirilmesine yönelik bir proje ama melezleme çalışması yok. Sadece yüksek verimli hayvanların halk elinde damızlık olarak tutulmasına dayalı, çok daha uzun süreli planlanmış, ırkın kendi içerisinde damızlık vasfı yüksek hayvanlarla domine edilerek süt veriminin arttırılmasına yönelik bir projedir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara HİZMET-İŞ Sendikası’ndan Mamak Belediyesi önünde eylem HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı HİZMET-İŞ Sendikası, Mamak Belediyesi’nden çıkarılan 71 işçi için belediye binası önünde eylem yaptı. HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı HİZMET-İŞ Sendikası, 31 Mart Mahalli İdareler yerel seçimlerinin ardından AK Parti’den CHP’ye geçen ve 71 işçinin haksız şekilde işten çıkarıldığı iddia edilen Mamak Belediyesi önünde eylem yaptı. HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İdris Ersoy’un basın açıklaması yaptığı eylemde, işten çıkarılan işçilerin bir kısmı da yer aldı. Ersoy burada yaptığı açıklamada, 31 Mart yerel seçimleri sonucu yönetimi el değiştiren Mamak Belediyesi’nde, iş akdinin feshedilmesini gerektiren haklı bir neden olmadığını söyleyerek, “Keyfi kararlarla insanlar işinden ediliyor. Arkadaşlarımız bir haftadır üçer, beşer işten çıkarılıyor. Seçimin üzerinden henüz 2 ay bile geçmeden, hem de 1 Mayıs İşçi Bayramına yakın 71 arkadaşımızın iş akitleri hiçbir açıklama yapılmadan, haksız ve hukuksuz bir şekilde feshedilmiştir. Bugün, yarın kaç işçi arkadaşımızın daha işine son verilecek o da bilinmiyor. Sendikamız üyesi emekçiler kimsesiz değildir. Türkiye’nin en büyük, en güçlü ve en etkin sendikası HİZMET-İŞ, Mamak Belediyesi emekçilerinin sonuna kadar yanındadır. Tüm üyelerimiz mücadelede kararlıdır. Türkiye’nin dört bir tarafında işine son verilen işçiler bunu yapan zihniyet ve işverenleri asla unutmayacaktır” ifadelerini kullandı. “Üyelerimizi korumak için tüm hukuki işlemleri başlatmış bulunuyoruz” Tüm hukuki ve demokratik yolları kullanarak, işçilerin işlerini geri alana kadar mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Ersoy, “Üyelerimizi korumak için tüm hukuki işlemleri başlatmış bulunuyoruz. Her türlü yasal girişim ve eylemi yerine getirmekten çekinmeyeceğiz. Emekçi arkadaşlarımızı işten çıkaranların karşısında dimdik duracağız. İşten çıkarılan üyelerimiz işlerine iade edilinceye kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Mamak Belediyesi emekçilerinin hak ve hukukuna sahip çıkacağız. Tüm emekçiler olarak kararlıyız, Haklıyız, kazanacağız” şeklinde konuştu.
Konya Başkan Kılca: “Öğrencilerimiz için imkanlarımızı seferber ediyoruz” Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan, Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi’nin ziyaret etti. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan; ilçe mülki erkanı ile Karatay Belediyesi meclis üyeleriyle birlikte Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi’ni ziyaret etti. İlk olarak Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Başkan Hasan Kılca ve Kaymakam Cengiz Ayhan, okuldaki uygulama alanlarında incelemelerde bulundu. Kılca ve Ayhan, birçok uygulamalı tarım ile hayvancılık projelerinin yürütüldüğü bölümler hakkında okul yönetimi ile öğrencilerden bilgi aldı. “Öğrencilerimizin nitelik kazanmasına katkı sağlıyoruz” Karatay Belediyesi olarak eğitime çok önem verdiklerini belirten Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, her zaman eğitimcilerin ve öğrencilerin yanında olduklarına vurgu yaptı. Karatay’daki tüm öğrenciler için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyleyen Başkan Hasan Kılca, geçtiğimiz yıllarda Karatay Kaymakamlığı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile imzaladıkları “Öğrencilerimizi Modern Tarım Teknikleriyle Buluşturuyoruz” protokolü ile Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin okuldaki uygulama alanlarında hem pratik yapma hem de para kazanma imkanına kavuştuğunu hatırlattı. Başkan Kılca, proje kapsamında tarım bölümünde okuyan öğrencilerin mantar yetiştiriciliği, kesme çiçek, sebze yetiştiriciliği ve hayvancılık ve yumurta tavukçuluğu yaptığını kaydederek, “Okullarımızdaki teorik eğitime pratiği katarak öğrencilerimizin nitelik kazanmasına katkı sunuyoruz. Öğrencilerimiz böylelikle okulda teorik eğitimlerinin yanında proje sayesinde hem uygulamalı eğitim almış oluyor hem de üretilen ürünlerin satışından elde edilen paradan pay da alıyor” dedi. “Özel yetenekli öğrenciler Karatay’da yetişiyor” Başkan Hasan Kılca, Kaymakam Cengiz Ayhan ve ilçe protokol üyeleri Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ardından ise Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi’nde öğrencilerle de bir araya geldi. Öğrencilerin antrenmanlarına katılan ve hocalarından bilgi alan Başkan Kılca, “Yarınlarımızı emanet edeceğimiz öğrencilerimizin eğitim hizmetlerine en güzel şekilde ulaşmaları ve kendileri yetiştirmeleri için de imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Öğrencilerimizin derslerine en güzel şekilde odaklanmaları için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizle, kurum ve kuruluşlarımızla koordineli çalışarak her türlü talebi eksiksiz yerine getiriyoruz. Spor lisemiz de bunlardan biri özel yetenekli öğrencilerimiz burada kendilerini daha da çok geliştiriyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.