GENEL - 17 Ağustos 2017 Perşembe 10:14

Topraktan sofraya

A
A
A
Topraktan sofraya

Devrin vebası kanser hastalığının her geçen gün artması vatandaşları içerisinde kimyasal karışımların bulunmadığı doğal ürünlere yöneltti.

Devrin vebası kanser hastalığının her geçen gün artması vatandaşları içerisinde kimyasal karışımların bulunmadığı doğal ürünlere yöneltti. Balıkesir’de Demirciler Caddesi üzerinde toprak mamulleri ürünleri satan İbrahim Kaçar, son yıllarda kanser hastalığının artması nedeniyle vatandaşların topraktan üretilen güveç ve testi gibi ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi.


Balıkesir’de toprak mamulleri ürünleri satan İbrahim Kaçar, son yıllarda kanser hastalıklarının artması ile birlikte özellikle testi ve güveç satışlarının arttığını belirtti. 15 yıldır bu işi yapan ve Balıkesir’de meslekteki son kişi olduğunu söyleyen Kaçar, "Bu işi 15 yıldır yapıyorum ve sanıyorum ki ben bu işin Balıkesir’de sonuncusuyum. Sanırım benden başka da yapan olmaz. Toprak mamulü ürünleri Balıkesir bölgesinde sadece İvrindi’nin Kayapa Mahallesi’nde yapılıyor. Orada da bunun üretimini yapan 6 kişi var hepsi de 65 yaşın üzerinde. Gençlerden bu işi yapacak yok. Bu da demek oluyor ki ilerleyen zamanlarda bu iş hiç olmayacak" dedi.


Toprak mamullerini vatandaşların artık daha çok tercih ettiğini fakat üretimin azaldığını söyleyen Kaçar, "Bugün su içmek için testiler ve bardaklar var, düğünlerde kırmak için testiler var, birikim için kullanılan ve son zamanlarda revaçta olan kumbaralar var. Sarma veya dolma üzerine konan sarma taşları var. Son zamanlarda da cezve ve çaydanlıklar tercih ediliyor. Doğal ortamda yapılan ve lezzeti değiştiren toprak mamulleri bunlar. Biliyorsunuz kanser hastalıkları son derece arttı. Toprak da en doğalı olduğu için tercih ediliyor" dedi.


Sattıkları ürünlerin eskiden sadece turistler tarafından tercih edilen ya da hediyelik eşya olarak görüldüğünü söyleyen Kaçar, "Toprak mamulleri eskiden turistik ve hediyelik eşya gibi gözüküyordu. Son zamanda artık sağlık açısından ihtiyaç olarak görülüyor. Güveçlerde yemek çok lezzetli olur. Saksılar ise çiçek ekmek için birebirdir. Plastiğe göre çok daha iyidir ve topraktan hava alır. Ayrıca bu toprak mamullerinin hediyelik eşya olarak kullanılan ürünleri de çok fazladır. Evde, iş yerinde kullanılan çeşitleri vardır" şeklinde konuştu.


Bazı testilere çeşme de taktıklarını söyleyen İbrahim Kaçar, toprak mamullerinde fiyatların uçuk olmadığını belirterek, "Yemek yapmak için bir güveç 10 lira 15 lira arasında, kumbaralar 5 lira 7 lira arasında ve testiler ise 10 liradan başlayıp, 25 liraya kadar devam ediyor. Testiler hem faydalı, hem de serin tutar. İçerisine soğuk su koyduğunuz zaman uzun süre durur, ısınmaz. Bizim dükkanda en yüksek fiyat küp. Bunun fiyatı 120 lira. Bunu su içmek için, pekmez koymak için ve bazıları da peynir koymak için kullanıyor. Mesela biz bunlara çeşme takıyoruz su içmek için oluyor o zaman. Toprak ürünlerini hem sağlığınız için, hem lezzet için kullanabilirsiniz" diye konuştu.


İş yerine testi almaya gelen bir müşteri ise, "Evimde plastik ürün kesinlikle kullanmıyorum. Testiler doğal oluyor. Ben bununla ayran çalkalıyorum. Onun doğal kokusu da bana yetiyor. Evimizde soba olduğu için güveçte yaparım yemeğimi. Her şeyi doğal tercih ediyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.