YEREL HABERLER - 03 Ocak 2012 Salı 14:15

AYVALIK’TA CUMHURİYET MEYDANI YENİ YÜZÜNE KAVUŞUYOR

A
A
A
AYVALIK’TA CUMHURİYET MEYDANI YENİ YÜZÜNE KAVUŞUYOR

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Belediye tarafından sahil şeridinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan bölümde yapılan yeni otobüs durakları, yeşil alan, yayalar için daha ferah yürüyüş bandı ve meydan genişletilmesi çalışmalarının ardından bu kez Cumhuriyet Meydanı’ndaki İş Bankası’nın 7 metre geriye çekilerek, açılacak alanda yapılacak yeni düzenlemeler projelendirilmesi tamamlandı.
Ayvalık Belediyesi tarafından yapılan proje kapsamında, banka binasının yıkılarak, 7 metre geride yeniden inşa edilmesi çalışmalarının sona ermesiyle birlikte daha da genişleyecek meydanda yapılacak düzenlemelerle halkın yaşam alanı olarak kullanabileceği park ve peyzaj düzenlemelerinin yanı sıra şık bir taksi durağına kavuşması öngörülüyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, yapılan çalışmanın ‘Hiç Kimsenin Hayal Bile Edemeyeceği Bir Ayvalık’ projesinin sadece küçük bir parçası olduğunu kaydederek, hazırladıkları projenin Bursa Anıtlar Kurulu’na gönderildiğini onaylanması halinde çalışmaların başlatılacağını belirtti.
Hazırladıkları projeyle Cumhuriyet Meydanının genişletilmesi çalışmalarını araç trafiğinin bulunduğu yol ve İş Bankasının önü ile taksi duraklarının olduğu kısımlarla bütünleştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Türközen, “Bu çalışma aynı zamanda bizim Kent Estetiği Projesiyle birleştirdiğimiz, Bahçeşehir Üniversitesi’ne bağlı kısa adı UYGAR olan Ulaştırma Uygulama ve Araştırma Merkezinin hazırladığı ilçe merkezimizdeki araç trafiğinin bilimsel olarak çözümlenmesi projesinin de en önemli parçasıdır” dedi.
Kent Estetiği ile UYGAR Trafik Projesi kapsamında başlatılan çalışmaların; Ayvalık Devlet Hastanesi önünden, belediyeye ait araç parkının bulunduğu mesafe ile Diasa kavşağından, Sanayi sitesi kavşağına kadar uzandığını hatırlatan Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Söz konusu iki projenin eksik olan bölümleriyle, kavşaklardaki sinyalizasyon çalışmalarını sürdürerek önümüzdeki turizm sezonu öncesine kadar tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
“KIRLANGIÇ TESİSLERİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR TÜRKİYE’NİN SANAYİ TESİSLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ ÜZERİNE HAZIRLANAN EN BÜYÜK PROJEDİR”
Bursa Anıtlar Kurulu’na gönderdikleri projenin Şubat ayına kadar onaylanmasını beklediklerini kaydeden Türközen, PTT arkasında bulunan ve aralarında Kaymakamlık binasının da bulunduğu Sokak Sağlıklaştırma Projesinin de Anıtlar Kurulunca yenilenmesi çalışmalarının da tamamlandığını bu projenin de onaylanmasını beklediklerini kaydetti.
2012 yılında kent ve atık su arıtmalarının yanı sıra belediyeye ait Kırlangıç tesisini Kuzey Ege’nin ve Türkiye’nin en büyük cazibe merkezi olmasının önünü açacak olan ‘Sanayi Fabrikalarının Dönüşüm Projesi’ kapsamında değerlendirmek için düğmeye bastıklarını anlatan Hasan Bülent Türközen, “Bu kapsamda Kırlangıç’ın bulunduğu alana butik oteller, kafeteryalar, yeşil alanlar ve çok amaçlı müze halinde bir dizi yapılandırmaları hayata geçireceğiz. Bu proje Türkiye’de sanayi tesislerinin dönüşümü üzerine hazırlanan en büyük projedir. Bu kapsamda, beş ayrı parselden oluşan alanın proje hazırlama çalışmaları halen daha sürüyor. Meclisten, ‘tevhid-i birleştirme’ projesi çıktı. Çıkan bu kararı ilgili kurumlara gönderdik. 8900 metrekarelik kapalı, 22 bin metrekarelik alana sahip eski Kırlangıç tesislerinin bulunduğu alanda çalışmalarımızın başlaması için Anıtlar Kurulundan gelecek onayı bekliyoruz. Projemizin onaylanmasıyla birlikte, bu alanda nerelere hangi fonksiyonları vereceğimize dair çalışmaların yanı sıra belediyemiz bünyesinde yapacağımız çalışmaları tespit ettikten sonra irtifak hakkı devriyle, belirleyeceğimiz yerleri restore et-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkaracağız” diye konuştu.
“AYVALIK POPÜLER TURİZME DEĞİL, KÜLTÜR TURİZMİNE TALİP”
Ayvalık’ın turizmden hak ettiği payı alabilmesi için 12 ay sürecek bir turizme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Türközen, “Amaçladığımız 12 ay sürecek Kültürel Turizm, lafla olabilecek bir şey değildir. Bunu ortaya koymak lazımdır. Biz Ayvalık Belediyesi olarak, kültürel turizmi ilçemize katkı koyacak şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Düşündüğümüz şey Türkiye’deki kültürel turizme çok iyi bir örnek olacak ve insanların kış mevsiminde de gelmesi için bir nedeni ve amacı olmuş olacaktır. Çünkü biz popüler turizme değil, kültürel turizme talibiz. Bu amaçla kendimize çizdiğimiz rota doğru ve önümüze koyduğumuz hedefte bellidir. Kültürel turizmi yapabilmek için müze ve benzeri tesislere ihtiyaç vardır. Bizde bu amaçla ilçemizdeki Ayazma ve Aya Triada Kiliseleriyle başladığımız, Cundadaki yel değirmenlere yönelik restorasyon atağımızı sürdürüp, diğer yandan da 22 adamızın tarihi geçmişini araştırarak yapacağımız çalışmalarla adaları da turizme katarak, ilçemizdeki tarihi değerlerimizle, kültürel miraslarımızla turizm pastasından hak ettiğimiz geliri ilçe halkımıza kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.