GENEL - 21 Ekim 2020 Çarşamba 14:35

BAÜN-DEHAM, Bilimsel Üretkenlik Yarışında Akademisyenlerin Yanında

A
A
A
BAÜN-DEHAM, Bilimsel Üretkenlik Yarışında Akademisyenlerin Yanında

Balıkesir Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim, Bakım ve Araştırma Merkezi (BAÜN-DEHAM), kurulduğu günden bu yana, üniversitede görev yapan bilim insanlarına sunduğu laboratuvar ve araştırma olanaklarıyla faaliyetlerini sürdürüyorBakanlık onayı ile faaliyet gösteren merkezde; yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık tez çalışmaları, akademisyenlerin bilimsel çalışmaları ve deney hayvanları kullanım sertifikası programları da gerçekleştiriliyor.

Balıkesir Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim, Bakım ve Araştırma Merkezi (BAÜN-DEHAM), kurulduğu günden bu yana, üniversitede görev yapan bilim insanlarına sunduğu laboratuvar ve araştırma olanaklarıyla faaliyetlerini sürdürüyor


Bakanlık onayı ile faaliyet gösteren merkezde; yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık tez çalışmaları, akademisyenlerin bilimsel çalışmaları ve deney hayvanları kullanım sertifikası programları da gerçekleştiriliyor.


Merkezin çalışmaları hakkında bilgiler veren Deney Hayvanları Üretim, Bakım ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Bulmuş, merkezin sahip olduğu olanaklarıyla akademisyenler ve lisansüstü eğitim gören araştırmacılar için kapılarının açık olduğunu vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Özgür Bulmuş, “Uzun süredir içerisinde bulunduğum laboratuvar hayvanları bilimine, bilim insanları her geçen gün daha fazla ilgi göstermektedir. Bu ilgiyi on yılı aşkın süredir birçok farklı üniversitede katıldığım eğitim faaliyetlerinde de görmeye devam ediyorum. Ülkemizdeki üniversiteler bünyesinde kurulan deney hayvanları araştırma merkezlerinin sayıları hızla artmaktadır. Deney hayvanları araştırma merkezlerinin aktif kullanıldığı üniversitelerde, bilimsel yayın üretkenliği açısından bakıldığında, bu birimlerin lokomotif görevi gördükleri aşikârdır. Bu nedenle bilimsel başarıyı hedefleyen üniversiteler, deney hayvanları merkezlerine gerek donanımsal alt yapı, gerekse deneyimli personel istihdam edilmesi yönünden ciddi yatırımlar yapmaktadır. Bu bilimsel üretkenlik yarışında ön sıralarda yer almayı hedefleyen Balıkesir Üniversitesi de Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İlter Kuş’un özel ilgisi ve destekleriyle Deney Hayvanları Üretim, Bakım ve Araştırma Merkezine (BAUNDEHAM) olan yatırımlarına devam etmektedir” ifadelerini kullandı.


Balıkesir Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim, Bakım ve Araştırma Merkezi’nin, laboratuvar hayvanları üzerinde yapılacak bilimsel çalışmaların etik kurallara bağlı yürütülmesi açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Özgür Bulmuş; “Merkezimizde, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık tezleri ile birlikte araştırmacılara nitelikli bilimsel çalışma yapabilecekleri teknik alt yapıya sahip güvenli ve modern laboratuvar ortamı sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, araştırmacılara deneylerinin tasarlanma aşamasından başlayarak prosedürlerin uygulanması ve sonuçlandırılması aşamalarında da deneyimli personelimiz ile destek verilmektedir. Araştırma olanaklarımızdan faydalanmak isteyen bilim insanlarını merkezimize bekliyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.