YEREL HABERLER - 24 Mart 2014 Pazartesi 16:43

Burhaniye’de Zeytinyağı Tadım Kursu

A
A
A
Burhaniye’de Zeytinyağı Tadım Kursu

(FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)
HABER : FATMA TALAY
KAMERA : FATMA TALAY
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kaymakamlığın öncülüğünde düzenlenen zeytinyağı tadım kursu büyük ilgi gördü. Değişik yaş gruplarından 20 kişi, tadım uzmanı Serdar Öçten Ünsal’dan bir günlük eğitim aldı.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziraat Mühendisi Dursun Okur’un da katıldığı kursun sonunda katılımcılara, katılım belgesi verildi. Öğretmen evinde düzenlenen kursun açılışına katılan Kaymakam Osman Yenidoğan da, kursiyerlere başarı diledi. Kursun ilgi gördüğünü anlatan Tadım Uzmanı Serdar Öçten Ünsal, “Burhaniye de ilk defa düzenlemiş olduğumuz tadım kursuna ilgi büyük. Neden, tüketici bilincini artırmak, üretici bilincini artırmak için düzenlediğimiz bu eğitimler Burhaniye de Kaymakamlığının ve tarım müdürlüğünün katkılarıyla öğrencilerimizi ve çalışanlarımıza zeytinyağı konusunda bilinçlendirdik. Kaliteli zeytinyağının nasıl üretilmesi gerektiğini anlattık. Zeytinyağının nasıl saklanması, stoklanması gerektiğini anlattık. Pazarlardan, yol boylarından zeytinyağı alınmayacağını, zeytinyağının markalı olması gerektiğini, en önemlisi gıda maddesi olan zeytinyağı bozulur, bayatlar. Buna çok dikkat edeceğiz. Sağlıklı iyi bir zeytinyağı için markalı zeytinyağı tüketmeye çalışacağız” dedi.
Kursiyer Recep Kaykar da, “Yağları iyi tanımak, nasıl beslendiğimize dikkat etmek için bu kursa katıldık. Bunun bize yön vereceğine inanıyoruz” dedi. Kursiyerlerden Gül Şekerciler ise, “Öncelikle sayın kaymakamımıza, sayın tarım müdürümüze teşekkür ediyoruz. Bizleri böyle bir eğitimle bilinçlendirdiler. Özellikle buranın geçim kaynağı ve tarımsal faaliyeti olarak gösterilen zeytinde, altyapının oluşturulması ve zeytinyağını tanıma eğitimi aldık. Bunlardan üretilen, tüm yan ürünleri asıl ana maddelerin üretimiyle ilgili olarak bilinçli bir şekilde hareket etmemizi sağlayacak bir eğitim aldık. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur da, “Bölgemiz malum olduğu üzere zeytincilik bölgesi. Dolayısıyla burada zeytin ve zeytinyağının önemini artırmak adına bunun kalitesini tespit etmek adına ilçemizde ilk defa böyle bir organizasyonu sayın kaymakam beyin talimatlarıyla gerçekleştirdik. Güzel bir ilgi uyandırdık. Ben kendim de katıldım bu kursa. Çok şey bilmediğimizi öğrendik. İnşallah, daha da bir sonraki kursları şimdiden, sayın kaymakamımızla programlarını yapıyoruz İnşallah onları da hayata geçiririz. Bilinçli bir tüketici olmamız lazım. Zeytinyağının önemini artırmayı amaçlıyoruz. İnşallah bunda da başarılı oluruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.
Kocaeli TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1 TFF 2.Lig Kırmızı Grup 38. hafta karşılaşmasında Belediye Derincespor, matematiksel olarak ligden düşen Denizlispor’u 2-1 mağlup etti. TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta sezonun son maçına çıkan Belediye Derincespor, matematiksel olarak geçen hafta ligden düşmesi kesinleşen Denizlispor’u ağırladı. Ev sahibi sahadan 2-1’lik skorla galip ayrılmasının ardından, Etimesgut-İnegölspor maçının bitmesini bekledi. Ankara oynanan mücadelenin 1-1 berabere bitmesi sonrası Kocaeli ekibi sahanın ortasında ligde kalmanın sevincini yaşadı. Hakemler: Eren Özyemişçioğlu, Denizcan Şahin, Eren Öksüzler Belediye Derincespor: Hüseyin Yılmaz, Canberk Ömer Özdemir, Alaattin Hamza Ok, Alpay Çelebi, Fatih Cerlek (Erdi Can Şehit dk.60), Murat Arda Ayhan (Ünal Emre Durmuşhan dk. 82), Berat Ali Genç (Yusuf Balcı dk.90+3), Tarık Mayhoş, Volkan Altınsoy, Taha Aydınlı (Ege Özkayımoğlu dk. 60), Melik Derin Denizlispor: Ali Eren Yalçın, Emre Yıldırım, Emirhan Kaşçıoğlu (Ahmet Tekin dk. 46), Alihan Kalkan (Mehmet Ali Ulaman dk.68), Samet Emre Gündüz (Mehmet Eren Sıngın dk. 61), Oktay Kısaoğlu (Muhammed Eren Kıryolcu dk. 82), Gökhan Süzen, Emre Sağlık, Emir Toprak Dinç, Alaattin Öner, Mustafa Kaçan (Yusuf Emre İnanır dk .61) Goller: Melik Derin (dk. 45+1), Berat Ali Genç (dk. 89) (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (dk. 32) (Denizlispor) Sarı kartlar: Berat Ali Genç (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (Denizlispor)