KÜLTÜR SANAT - 06 Ağustos 2025 Çarşamba 09:26

(Özel) Kazdağları eteklerinde tarihi köy ilkokulunda klasik müzik konseri

A
A
A
(Özel) Kazdağları eteklerinde tarihi köy ilkokulunda klasik müzik konseri

Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenen Uluslararası Adra Fest 2025 kapsamında, 1934 yılında inşa edilen ve günümüzde müze olarak kullanılan Güre Köy İlkokulu’nun bahçesinde klasik müzik konseri düzenlendi. Kazdağları’nın eteklerinde efsanevi Sarıkız’ın köyünde gerçekleşen konser, sanatseverlerden büyük ilgi gördü.


Adramytteion Oda Müziği Konserleri kapsamında Edremit Güre Ida Madra Jeopark Müzesi’nde keman virtüözü Muhammed Yıldırır ile Adra Kuİntet sahne aldı. Konserde kemanda Berkay Cantürk ve Mesut Çaşka, viyolada Uğraş Torun, viyolonselde ise Esin Taşkın performans sergiledi.


Festivalin 3-12 Ağustos tarihleri arasında 11 farklı tematik konserle süreceği belirtildi. Her konserin antik çağdan gerçek kişi ve olaylardan esinlenerek adlandırıldığı aktarıldı. Adramytteion Araştırmaları Heyet Başkanı Dr. Hüseyin Murat Özgen, "Bu konserlere antik döneme ait özgün kimlikler kazandırıyoruz. Akyanas’ın Vedası, Stratonike’nin Kokusu gibi başlıklarımız var" dedi.


Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, festivale üç yıldır destek verdiklerini ifade ederek, "Her yıl daha çok katılımcıyla gerçekleşen bu konserler, körfezin sesi oluyor. Güre’de, bu tarihi atmosferde müziği dinlemek büyük keyif" diye konuştu.


Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabriye Çelik Uğuz ise kültürler arası etkileşimi ve yerel değerlerin tanıtımını amaçladıklarını belirterek, "Sanatı arkeolojiyle birleştirerek, kültürel mirasımıza dikkat çekiyoruz" ifadelerini kullandı.


Keman virtüözü Muhammed Yıldırır da festivalin sanatçılar ve gençler için önemli bir buluşma zemini olduğunu belirtti. Yıldırır, "Bu atmosferde çalmak bana geçmişte yaşıyormuşum hissi veriyor. Çok özel, çok duygusal bir deneyim" dedi.


Festival süresince Kazdağları ve Madra Dağları’nın eteklerinde, tarih ve sanatın iç içe geçtiği ortamlarda klasik müzik konserleri devam edecek.



(Özel) Kazdağları eteklerinde tarihi köy ilkokulunda klasik müzik konseri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da, ‘Bisiklet Bir Ulaşım Hakkıdır’ çalıştayı Samsun’da, Avrupa Birliği destekli ‘Samsun Bisikletli Hakları İzleme ve Katılım Ağı’ projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda, bisikletin yalnızca bir spor aracı değil, aynı zamanda bir ulaşım hakkı olduğu hatırlatıldı. Samsun’da Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği (EKOBİD) tarafından Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında yürütülen ‘Samsun Bisikletli Hakları İzleme ve Katılım Ağı’ projesi çerçevesinde çalıştay gerçekleştirildi. Kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı programda şehirde bisikletli ulaşımın geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar ele alındı. "Bisiklet sürdürülebilir bir ulaşım aracıdır" Program, EKOBİD Başkanı Tanju Subaşı’nın açılış konuşması ile başladı. Bisikletin sadece bir spor aracı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Subaşı, "Bisiklet sağlıklı, çevreci ve sürdürülebilir bir ulaşım aracıdır. Samsun’da bisikletli ulaşımın gelişebilmesi için kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplumun birlikte hareket etmesi büyük önem taşıyor" dedi. Çalıştayda Samsun’da bisikletli ulaşımın mevcut durumu değerlendirilirken, bisikletli güvenliği, kent içi bisiklet yolları, bisikletli hakları ve katılımcı karar alma süreçleri gibi başlıklar ele alındı. Katılımcılar görüş ve önerilerini paylaşarak şehirde bisiklet kullanımının artırılması ve daha güvenli hale getirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulundu. Çalıştayda ortaya çıkan önerilerin proje kapsamında yürütülecek izleme çalışmalarına katkı sunması hedefleniyor. Moderatörlüğünü Muhlis Dilmaç’ın yaptığı programda konuşmacı olarak yer alan Tarık Torun ise bisikletli ulaşım konusunda Türkiye ve dünyadan iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı. Programın sonunda katılımcılar iftar programında bir araya gelerek Ramazan ayının birlik ve dayanışma ruhunu paylaştı. Çalıştaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Yılmaz Köksal, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Şube Müdürü Yunus Cebeci, Terme Belediyesi’nden Nuri Karadeniz, İlkadım Belediyesi AR-GE Müdürlüğü’nden Sümeyye Çöl ve Gülşah Çakır, Canik Belediyesi’nden Adem Duman, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden Dr. Kadir Tekin Ertekin ile Atakum Belediyesi’nden Elif Ceren Yılmaz ve Cansu Ergül katıldı.