ASAYİŞ - 30 Nisan 2026 Perşembe 12:00

Balıkesir Büyükşehir 20 ilçede deprem dirençli bir kent için sahada

A
A
A
Balıkesir Büyükşehir 20 ilçede deprem dirençli bir kent için sahada

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, depreme dirençli bir kent hedefiyle Tübitak ile birlikte hayata geçirdiği Hareketli Sismik Alıcı Dizini (HSAD) ile 20 ilçede zemin etüdü ve sıvılaşma analizlerini sürdürüyor.


Kentte meydana gelebilecek deprem risklerini en aza indirmeyi hedefleyen ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın liderliğinde hayata geçirilen Balıkesir İlinde Deprem Tehlikesinin Değerlendirilmesi ve Sıvılaşma Potansiyeli Taşıyan Bölgelerin Araştırılması Projesi (BALDEP) kapsamında 20 ilçede Tübitak MAM iş birliğinde çalışmalar kesintisiz sürdürülüyor. 2025 yılının Ağustos ayında başlatılan projeyle birlikte 20 ilçede uzman ekipler tarafından zemin etüdü ve sıvılaşma analizleri detaylı olarak gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Ayvalık’ta yapılan ölçümler, bu kez Burhaniye ve Edremit ilçelerinde devam etti. Çalışmalarla hem şehrin deprem dirençliliğinin artırılması hem de yapı stokunun daha güvenli hale getirilmesi hedefleniyor.


Türkiye’de ilk kez Balıkesir’de uygulandı


Tübitak MAM Yer Bilimleri Grubu tarafından geliştirilen, sismik veri toplama sürecini hızlandıran ve kolaylaştıran yerli teknoloji sistemi Hareketli Sismik Alıcı Dizini (HSAD) sayesinde farklı frekans bantlarında veri toplarken, zemin sıvılaşma riskleri ile deprem tehlike değerlendirmelerini yapmak amacıyla da kullanılıyor. Balıkesir’de Türkiye’de ilk kez yoğun şehirleşmenin olduğu bir bölgede kullanılan bu sistem sayesinde yüksek çözünürlüklü zemin hız yapıları ortaya çıkarılıyor. Ölçüm hatları boyunca elde edilen iki boyutlu hız kesitleri ile detaylı zemin karakterizasyonu ve zemin sınıfı belirlenebiliyor.


Deprem tehlike haritaları oluşturulacak


Bilimsel ve son teknolojileri kullanarak depreme dirençli bir şehir oluşturmak için harekete geçen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, BALDEP Projesi kapsamında 20 ilçede çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ilçelerde Hareketli Sismik Alıcı Dizini (HSAD) kullanılarak elde edilen veriler, deprem anında zeminin davranışını ortaya koyacak önemli fiziksel parametrelerin belirlenmesini sağlayacak. Projenin son aşamasında hazırlanacak olan deprem tehlike haritalarına da bilimsel altyapı oluşturulacak.



Balıkesir Büyükşehir 20 ilçede deprem dirençli bir kent için sahada

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Aras’tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü mesajı Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 1 Mayıs’ın emekçilerin tarih boyunca verdiği mücadelenin simgesi olduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, mesajında şu ifadelere yer verdi: "1 Mayıs; emekçilerin, tarih boyunca verdiği mücadele iradesinin sembolüdür. 1 Mayıs, emeğin kendi gücüyle gerçekleştiği tarihi bir kazanımdır. Bugün şartlar değişmiş görünse de emeğin karşılığının verilmediği, güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığı, sendikal haklar üzerindeki baskıların sürdüğü bir tablo devam etmektedir. Milyonlarca insan, artık yalnızca işsiz kalma korkusuyla değil, çalıştığı halde yoksullaşma gerçeğiyle karşı karşıyadır. Emekçiler, emekliler, gençler, kadınlar ve güvencesiz çalışan kesimler için yaşam şartları her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır. Bu nedenle 1 Mayıs, bugün daha güçlü bir anlam taşımaktadır. Geçmişin kazanımlarını hatırlatan, bugüne ve geleceğe dair ortak bir söz kuran bir gündür. Emekçiler; adil bir vergi sistemi, eşit işe eşit ücret, güvenceli çalışma şartları ve sendikal hakların güçlendirilmesini talep etmektedir. Çocukların güven içinde büyüdüğü, gençlerin gelecek kaygısı taşımadığı, kadınların emeğinin görünür olduğu, savaşsız ve sömürüsüz bir yaşam için meydanları doldurmaktadır. Biz de Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman emeğin yanında duran bir anlayışı esas alıyoruz. Kamusal hizmeti güçlendirirken, bu hizmeti üreten emekçilerin haklarını korumayı, alın terini gözetmeyi ve sosyal adaleti sağlamayı temel sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Muğla’mızda her hizmet, emekle hayat buluyor. Bu duygu ve düşüncelerle; çalışan, üreten ve değer katan emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor; sömürüsüz, eşit ve özgür bir gelecek diliyorum" dedi.
İstanbul Ataşehir Belediyesi Başkan Vekili CHP’nin adayı Murat Güneş oldu Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in önceki hafta yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak görevden uzaklaştırılmasının ardından, Ataşehir Belediye Meclisi yeni başkan vekilini seçmek üzere toplandı. Tartışmalı geçen seçimin ardından Ataşehir Belediyesi Başkan Vekili CHP’nin adayı Murat Güneş oldu. Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve rüşvet" soruşturması kapsamında 22 Nisan’da tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Ataşehir Belediye Meclis Salonu’nda bugün, İstanbul Valiliği’nin belirlediği takvim doğrultusunda saat 10.00’da yeni belediye başkan vekili seçimi gerçekleştirildi. Meclis birinci başkan vekili başkanlığında toplanan kurulda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubunun adayı Murat Güneş olurken, AK Parti grubunun adayı ise Serdar Orhan oldu. Yapılan gizli oylama sonucunda meclis üyeleri tarafından 36 imza atıldı ve sandıktan 36 zarf çıktı. İlk tur sonrası yapılan sayım sonucunda CHP adayı Murat Güneş 23 oy, AK Parti adayı Serdar Orhan ise 12 oy aldı. Bir oy ise boş çıktı. Yasaya göre ilk iki turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (25 oy) arandığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda da meclis üyeleri tarafından 36 imza atıldı ve sandıktan 36 zarf çıktı. İkinci tur seçim sonuçlarında Murat Güneş 22 oy, Serdar Orhan ise 13 oy aldı. Bir oy ise boş çıktı. Üçüncü tur oylaması sırasında meclis üyeleri arasında çıkan tartışmalar nedeniyle seçim güçlükle ilerledi. Üçüncü turda da meclis üyeleri tarafından 36 imza atıldı ve sandıktan 36 zarf çıktı. Son tur seçim sonuçlarına göre Murat Güneş 22, Serdar Orhan ise 14 oy aldı. Tamamlanan seçim sonucunda Ataşehir’in yeni Belediye Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili Murat Güneş oldu. Murat Güneş, seçim sonrası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada başkan vekili oylaması yaptık. Burada bütün Ataşehir halkına, öncelikle buraya desteğe gelen bütün Ataşehir halkına çok teşekkür ediyorum. Arkamızda duran, bize güvenen, Onursal Başkanımıza güvenen meclis üyelerime de çok teşekkür ediyorum. Biz Onursal Başkan’dan şu anlık bize emanet edilen bu belediyeyi, gözbebeğimiz olan Ataşehir’de onun gösterdiği vizyonla en iyi şekilde hizmetlerimize devam edeceğiz. Ve Ataşehirli komşularımız da bu hizmetlerden yararlanacak. Biz en kısa sürede haksız hukuksuz bir şekilde alıkonulan başkanımızı geri istiyoruz. Başkanımız gelecek, koltuğuna oturacak, emanetini alacak."