EKONOMİ - 02 Kasım 2024 Cumartesi 09:33

Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

A
A
A
Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

Balıkesir’de “İklime Uygun Tarım Projesi” kapsamında düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek fuarların daha güçlü ve sayıca da artacağını belirterek, yeni fuar merkezi talepleriyle ilgili olarak “Valiliğimizin öncülüğünde Büyükşehrimiz, odalarımız, borsamız beraber Balıkesir’imize güzel bir fuar merkezi kazandıracağız” dedi.


Balıkesir’de “İklime Uygun Tarım Projesi” kapsamında 1-5 Kasım günleri arasında düzenlenecek Tarım ve Hayvancılık Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD), Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın iş birliğinde Ali Hikmet Paşa Spor Tesisleri’nde bu yıl ilki düzenlenen fuarın açılış törenine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, BASİAD Başkanı Selçuk Savaş, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Bilcanlı, sektör temsilcileri, akademisyenler ve çiftçiler katıldı. Bu yıl ilki düzenlenen fuarın Balıkesir’deki tarım ve hayvancılık sektörünün kalkınmasına önemli katkılar sunacağını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, şehrin fuar alanı ihtiyacını gidermek için , “Valiliğimizin öncülüğünde Büyükşehrimiz, odalarımız, borsamız beraber Balıkesir’imize güzel bir fuar merkezi kazandıracağız” dedi.


Fuar merkezi kazandıracağız


İlki gerçekleşen fuarın Balıkesir için çok önemli olduğuna vurgu yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Tarım ve hayvancılığın başkenti diyoruz. Ama tarım ve hayvancılıkla ilgili fuarların öne çıktığı ve örnek olan bir fuar organizasyonuna ihtiyacımız vardı. Bu birincisidir. İkincisi çok daha güçlü olacak. Daha sonra da bu devam edecek. Ve inşallah Balıkesir’imize yakışır bir fuar alanıyla da taçlandıracağız. Hep birlikte beraberlik içerisinde Valiliğimizin öncülüğünde Büyükşehrimiz, odalarımız, borsamız beraber Balıkesir’imize güzel bir fuar merkezi kazandıracağız” dedi.


Tarım ve hayvancılık kırmızı çizgimiz


Balıkesir’in geniş coğrafyasıyla büyük ve zenginliklere sahip olduğunu belirten Akın, “Balıkesir’imiz tarım sektörü açısından ülkemizin öncü kentlerinden bir tanesi. Pek çok coğrafi işarete sahip tarımsal ürünümüz var. Büyükbaş ve küçükbaşta bölgemizde ve ülkemizde önemli bir konumdayız. Dünya çapında ödüllü ballarımız var. Dünyanın en kaliteli zeytinleri bölgemizde yetişiyor. Biz de bu öncü rolümüzün bilinciyle kentimizin tarım potansiyelini çok daha ileriye taşımak için hep birlikte çalışıyoruz. Balıkesir olarak, tarım ve kırsal kalkınma konusunda yapacağımız çalışmalarla eminim ki ileriye doğru çok daha iyi bir noktaya hep birlikte geleceğiz.” dedi. Şehirlerin kalkınmasında planlamanın hayati önem taşıdığına değinen Akın, bu anlamda Balıkesir’de Planlama ve Kalkınma Ajansını kurduklarını söyledi. Yapılan ve hayata geçirdikleri tüm projelerde tek amaçlarının çiftçinin toprağını terk etmemesi sağlamak olduğunu ifade eden Akın, “Göreve geldiğimizden bugüne kadar Balıkesir’de tarım ve hayvancılık sektörüne hayat vermek için birçok adım attık. Tarımın ve hayvancılığın önemine de dikkat çekiyoruz. Çünkü kentimizdeki sürdürülebilir tarım ve hayvancılık bizim kırmızı çizgilerimizden bir tanesi” şeklinde konuştu.


Bamyadan sonra sıra humus, elma ve kırmızı meyvelerde


Üreticinin devamlılığını sağlamak ve pazar sorununu ortadan kaldırmak için Çiftçimize Destek Programını parça parça hayata geçirmeye başladıklarını aktaran Akın, “Bu kapsamda üreticimize, belirli destekler sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz. Üreticimizden piyasa fiyatının üzerinde satın aldığımız ürünleri katma değeri yüksek ürünlere çevirip ihraç ediyoruz. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi bamyaydı. Şimdi Gönen’de humusla devam edeceğiz. Bugünlerde de çiftçimizin susam, kırmızı meyveler ve elmalarını satın alarak Balıkesir’de çiftçimizle sözleşmeli tarımla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu şekilde maalesef toprağını terk eden, köyünü boşaltan, artık topraktan uzaklaşan vatandaşlarımızı tekrar toprağına dönmeye ve orada üretip kazanmaya teşvik etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.


Fuar, önemli yere sahip


Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimi açısından büyük önem taşıyan Balıkesir’de bu yıl ilki düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “Balıkesir, tarım, tarih kültür şehri diyoruz. Ama en önemlisi de Balıkesir Türkiye’yi doyuran tarım şehri diyoruz. Durum böyle olunca böyle bir şehre yakışan bizim de bu anlamda Balıkesir’imize çok önemli marka değer katacak olan bu tip organizasyonlar bu tip fuarlardır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın ise “Yaşadığımız dönemde tarımın, gıdanın, suyun ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Önümüzdeki dönemde savaşların da, uluslararası rekabetin de bu çerçevede gerçekleşeceğini unutmamamız lazım diye düşünüyorum” dedi.


Başkan Akın’a teşekkür


Fuarın gerçekleştiği Ali Hikmet Paşa Spor Tesisleri’nin kentte bulunan en iyi fuar alanı olduğunun fakat bunun yeterli olmadığını belirten BASİAD Başkanı Selçuk Savaş, “Bu fuarın gerçekleşmesi ve şehrin fuarı olması için bizleri heyecanıyla destekleyen ve de sahiplenen Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Akın Beyefendiye teşekkür ederiz.” şeklinde konuşurken, Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Bilcanlı “Bu fuar şehrimiz için çok büyük bir önem arz etmektedir” dedi.


Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, düzenlenen fuarın önemli olduğunu ifade ederken, Balıkesirli üreticilerin her şeyin en iyisini hak ettiğini söyledi. Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin “Bu fuar tarım sektöründe yeni bakış açıları geliştirecektir.”



Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’de Geleneksel Rahvan At Koşusu coşkusu Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 21’incisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Ekinlikleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen rahvan atları ve binicilerin kıyasıya mücadele ettiği Rahvan At Yarışları ile devam etti. Büyük bir coşku ve heyecanın yaşandığı yarışlarda 11 farklı kategoride toplam 78 at, birincilik için koştu. Köklü kültürel mirası yaşatmaya yönelik çalışmalarında geleneksel spor dallarına da ayrı bir önem veren Osmangazi Belediyesi, bu yıl 21’incisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Ekinlikleri kapsamında Bursa’nın Fethi’nin 700. Yılı’na ithafen Rahvan At Yarışları’nı gerçekleştirdi. Armutköy Mahallesi Ata Sporları Parkı’ndaki yarışları Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın yanı sıra; MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Raşit Gürbüz, Osmangazi Belediyesi başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda sporsever izledi. 11 Kategoride 78 at yarıştı Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu kurallarının geçerli olduğu Rahvan At Yarışları’nda ikili taylar, üçlü taylar, dörtlü taylar, deste, küçük orta, büyük orta, başaltı, baş, taze beşli, yerli doludizgin ve kızlar olmak üzere toplamda 11 kategoride, Türkiye’nin farklı illerinden gelen 78 at birincilik için kıyasıya mücadele etti. Rahvan At Yarışları, izleyicilere heyecan dolu anlar yaşatırken, yarış anları büyük bir rekabete sahne oldu. Başkan Erkan Aydın at sırtında geldi Osmangazi’de geleneği devam ettiren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, rahvan atıyla alana giriş yaptı. Yarışlara katılan tüm at sahiplerine ve binicilerine katılımlarından dolayı teşekkürlerini sunan Başkan Aydın, şöyle konuştu; "Bu yıl Bursa’nın Fethi’nin 700. Yılı, Aralık ayında bütün bir yıl boyunca yapacağımız etkinliklerin lansmanını paylaştık. Rahvan At Yarışları da, 700. Yıl etkinlikleri kapsamında geleneksel hale gelen bir etkinliğimiz, ata sporumuz. Atla birlikte geldiğimiz bu toprakların 7 bin yıldır, Bursa’nın da 700 yıldır bize yurt olmasını sağlayan başta Osman Gazi, Orhan Gazi ve bütün büyüklerimiz olmak üzere; Yunan komutan tarafından Osman Gazi’nin kabri tekmelendiğinde meclis kürsüsüne pûşide-i siyah konarak, 2 yıl, 2 ay, 2 günün ardından 11 Eylül 1922’de Bursa’nın düşman işgalinden kurtulmasıyla o örtüyü kaldıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün atalarımızı, ecdadımızı, büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. İyi ki onlar bizlere buraları yurt edindiler, biz de onlar sayesinde bu etkinlikleri yeni nesillere aktarıyor ve bu ata sporunun devam etmesi için ilgililere sunma fırsatı buluyoruz. Emeği geçen rahvan atçılarımıza, yarışmacılara, onlarla bütünleşmiş bir hayat süren değerli katılımcılara teşekkür ediyorum." Her biri büyük bir rekabete sahne olan Rahvan At Yarışları sonunda, 11 kategoride dereceye giren at sahiplerine kupa ve para ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Kocaeli BBP Genel Başkanı Destici, Kocaeli’deki kongrede İsmail Türüt ile sahneye çıkıp türkü söyledi Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, suça sürüklenen çocuklarla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Israrla sonu ölümle biten bu tür cinayetlerde yaş sınırı 15-18 değil, 15 olmalı ve 15 yaşının üstündekiler büyükler gibi ceza almalıdır dedik" dedi. Aynıca Destici, kongrede sanatçı İsmail Türüt ile "Çırpınırdı Karadeniz" türküsünü de seslendirdi. BBP Kocaeli İl Başkanlığı Olağan Kongresi, İzmit Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrede partililere hitap eden Genel Başkan Mustafa Destici, suç örgütleri ve çetelerin özellikle 15 yaş üstü çocukları istismar edip kullandığına dikkati çekti. Çetelerin çocuklara "kahraman" oldukları hissini vererek istedikleri suçları işlettirdiklerini söyleyen Destici, şunları kaydetti: "Hemen hemen her gün böyle bir hadiseyle karşı karşıyayız. Onun için biz Büyük Birlik Partisi olarak ne dedik? Israrla sonu ölümle biten bu tür cinayetlerde yaş sınırı 15-18 değil, 15 olmalı ve 15 yaşının üstündekiler büyükler gibi ceza almalıdır dedik. Büyükler de bu tür saldırılarda ya da kadına karşı işlenen cinayetlerde, terör suçlarında mutlaka ama mutlaka tahliyesiz müebbet cezasına çarptırılmalı. Tahliyesiz müebbet olmazsa, idamı da kaldırmışsınız o zaman ne olur? 40 bin kişinin katili Apo için bile af gündeme gelebilir. Umut hakkından ya da teröristlere aftan bahsedilmemesi için bu tür suçlara tahliyesiz müebbet verilmelidir. Ama bu millet Büyük Birlik Partisi’ne yetkiyi, iktidarı versin; bakalım o 40 bin kişinin katili Apo’yu sallandırıyor muyuz sallandırmıyor muyuz? Bütün Türkiye ve dünya görecek." "Atina’dan bize parmak sallayamazsınız" Destici, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Yunanistan üzerinden Türkiye’ye mesaj vermesini de eleştirdi. Destici, "Türkiye’ye Yunanistan’dan, Atina’dan parmak sallayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a da söylüyorum; siz o zaman bizim padişahlarımızın, sultanlarımızın eteğini öpüyordunuz. Sizin kralınız bizim vezir-i azamımızla ancak görüşebiliyordu. Padişahımızla görüşemiyordu. Yalvardınız yakardınız kraliçelerinizi gönderdiniz Osmanlı saraylarına ve Osmanlı sizi düşmanlarınızdan korudu. Bugün Fransa diye bir cumhuriyet varsa bunu önce Osmanlı’ya borçlusunuz. Onun için haddinizi bileceksiniz. 400 yıl bizim bayrağımız dalgalanan Atina’dan bize parmak sallayamazsınız. Gün gelir o şanlı bayrak Atina’da da tekrar dalgalanır, gün gelir siz yine bizim cumhurbaşkanımızın, devlet başkanlarımızın elini eteğini öpmek zorunda kalırsınız. Onun için haddinizi bileceksiniz. Eğer Türkiye, Yunanistan’a saldırmaya ya da Yunanistan’la savaş yapmaya karar verse sen mi kurtaracaksın Yunanistan’ı? Ama bizim böyle bir niyetimiz yok. Biz barış istiyoruz" ifadelerini kullandı. "Bizdeki soysuzlar dün yine ’Soykırım’ dediler" Ermeni iddialarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Destici, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın "Bunu geride bırakalım" söylemine karşın içerideki bazı kesimlerin tutumunu eleştirdi. "Paşinyan bile soykırım demezken bizdeki soysuzlar dün yine ’Soykırım’ dediler" diyen Destici, "Evet, bizdeki soysuzlar bunu söylemeye devam ediyorlar. Bu soysuzlar asla ve kat’a bizden değil. Bunlar asla iyi niyetli değil. Bunların dillerinde barış var ama gerçek niyetleri, ellerinden gelse bu memlekette kendilerinden başka, kendilerine itaat etmeyen bir Allah’ın kulunu bırakmamaktır. Çünkü ellerine fırsat geçtiğinde neler yaptıklarını gördük" dedi. "Sen hangisinden rahatsız oldun ey CHP il başkanı?" Gaziantep’te 23 Nisan töreninde çocuk mehter takımına sırtını dönen CHP İl Başkanı ve beraberindeki gruba da tepki gösteren Destici, "Çocuğa sırt dönülür mü Allah aşkına? Hata yapan çocuğa bile sırt dönülmez. Mehter bölüğü kurmuşlar, ’Ceddin Deden’i söylüyorlar, ’Çırpınırdı Karadeniz’i söylüyorlar, ’Türkler Geliyor’u söylüyorlar. Sen hangisinden rahatsız oldun ey CHP il başkanı? Çırpınırdı Karadeniz’den mi rahatsız oldun, Ceddin Deden’den mi rahatsız oldun, Türkler Geliyor’dan mı rahatsız oldun, Zafer Marşı’ndan mı rahatsız oldun? Sen hangisinden rahatsız oldun? Ama siz ne kadar rahatsız olursanız olun bu topraklarda ’Ya Allah, Bismillah, Allahuekber’ demeye devam edeceğiz. Bu topraklarda Çırpınırdı Karadeniz’i okumaya devam edeceğiz. Bu topraklarda Ceddin Deden’i söylemeye devam edeceğiz. Siz de engelleyemeyeceksiniz, başkaları da engelleyemez" dedi. "Kentte sıkılmadık el bırakmayacağız" BBP Kocaeli İl Başkanı Metehan Küpçü ise göreve geldikleri günden bu yana 12 ilçe başkanı ve 41 kişilik yönetim kurulu ile sahada olduklarını belirterek, "Biz göreve geldiğimizden bugüne birçok faaliyetimizi gerçekleştirdik. ’Kentte sıkılmadık el, girilmedik gönül bırakmayacağız’ dedik. O sebeple de mücadelemizi sonuna kadar 12 ilçe başkanım, ben dahil 41 kişilik yönetim kurulu üyesi kardeşlerimle beraber önce yüce Türk milletine, sonra Büyük Birlik Partisi’ne ve sonra Cumhur İttifakı’na yakışır icraatları Kocaeli’de sizlerle beraber gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte kentimizde daha fazla nasıl birlik ve beraberliği sağlayabiliriz, bu salonları dolup taşacak kıvama nasıl getirebiliriz, onun için mücadele edeceğiz" dedi. Destici ve İsmail Türüt Çırpınırdı Karadeniz’i seslendirdi Konuşmasının ardından sahneye davet edilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, sanatçı İsmail Türüt ile birlikte "Çırpınırdı Karadeniz" türküsünü seslendirdi. Programda birlik mesajı veren Türüt, "Bir şey sormak istiyorum; samimi duygularımla söylüyorum. Bu memleketin sevdalıları, Türk milliyetçileri, bayrak sevdalıları niye böyle paramparça? Bize yazık olsun be" dedi. Türüt’ün sözleri üzerine Destici, "Büyük birlik olmak zorundayız, büyük birlik olmaktan başka çaremiz yok" ifadelerini kullandı.
Ankara Yalçın Koşukavak: "Kolay kazanacağımız maçı zorlaştırdık" Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, Manisa FK müsabakasının ardından, "Kolay kazanacağımız maçı zorlaştırdık. Oyun 25. dakikada 2-0 olsaydı oyun orada bitecekti" dedi. Trendyol 1. Lig’in 37. haftasında Ankara Keçiörengücü, sahasında karşılaştığı Manisa Futbol Kulübünü 2-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, "Kolay kazanacağımız maçı zorlaştırdık. Oyun 25. dakikada 2-0 olsaydı oyun orada bitecekti. Oyunun 1. dakikasından son dakikasına kadar sürekli oyunu biz kontrol ettik. Bir toptan golü yiyince ve tabii ligin artık son iki haftası olunca, oyuncuların üzerinden o psikolojik baskıyı devre arasında almak kolay olmadı. Nihayetinde rakip 2 kırmızı kartla işimizi biraz daha kolaylaştırdı. Rakip 10 kişi kalınca iş biraz zorlaşıyor. İçgüdüsel rakip daha çok kendi yarı alanına gidiyor, hücumlar zorlaşıyor. Artık rakip oynamayı erteliyor ve sadece savunmayla ilgileniyor. Böyle de size alan bırakmıyor, iş zora gidiyor. Bütün maçın kırılma anı penaltı noktasıydı, 2-0’u bulsaydık orada. Keşke rakipte 10 kişi kalmasaydı, bunu çok bütün samimiyetimle söylüyorum. Çünkü tamamen oyun psikolojisi başka yöne gidiyor, işler zorlaşıyor. Nihayetinde zora soktuğumuz bir maçı, maç sonunda 2-1 kazandık. Oyuncularımı canı gönülden tebrik ediyorum" ifadelerinde bulundu.
Sakarya Sakaryaspor - Çorum FK maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 37. haftasında oynanan Sakaryaspor-Çorum FK maçının ardından iki takımın teknik sorumluları açıklamalarda bulundu. Trendyol 1. Lig’in 37. haftasında Sakaryaspor, konuk ettiği Çorum FK’ya 4-0 mağlup oldu. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Sakaryaspor Teknik Sorumlusu Murat Balaban ve Çorum FK Teknik Direktörü Uğur Uçar mücadeleyi değerlendirdi. Uğur Uçar: "Rakibe saygı duyarak oynadık, güzel galibiyet aldık" Galibiyetin ardından play-off hesaplarını değerlendiren Çorum FK Teknik Direktörü Uğur Uçar, "Sakarya camiasına geçmiş olsun diliyorum. Küme düştüler ama Sakarya camiası güçlü bir camiadır. Tekrar ayağa kalkıp, hak ettikleri yere geleceklerine inanıyorum, onlara başarılar diliyorum. Düşmüş rakibimiz vardı. Biz de puan hesaplamaları yapıyorduk, maçı kazanırsak ne olur diye rakibe saygı duyarak oynadık. Güzel bir galibiyet aldık. Önümüzdeki hafta oynayacağımız Erzurumspor FK maçına hazırlanacağız. O maçı da kazanıp üsteki rakibimizin puan kaybetmesini bekleyeceğiz. Ona göre play-off’taki yerimiz belli olacak. Ondan sonra da planımızı yapıp, yolumuza bakacağız" dedi. Murat Balaban: "Genç kardeşlerimizi Sakaryaspor’a kazandırmak istiyoruz" Önceliklerinin genç oyuncular olduğunu belirten Sakaryaspor Teknik Sorumlusu Murat Balaban, "Sakaryaspor olarak durumumuz ortada. Biz büyük bütçelerle yapılmış bir takıma karşı oynadık. Onlarında play-off hedefi var. Oyun olarak da bireysel olarak da baktığımızda bizden biraz daha üstün gibi gözüktüler. Bizlerde tabi bazı genç oyuncularımızı oynatmak istedik, onları görmek istedik. Başta yabancıları oynattık. Kulübümüz ile alakalı ileride problemler olmasın diye oynatmayı düşündük. Genç kardeşlerimizin zarar görmemesi adına, Sakaryaspor’a bir kaç tane genç kazandırabilir miyiz düşüncesi ile bazı genç oyuncularımızı soktuk. Bir 6 numara inşallah Sakaryaspor’a kazandıracağımızı düşünüyorum" diye konuştu.