GENEL - 06 Ağustos 2020 Perşembe 16:39

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’tan denetim uyarısı

A
A
A
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’tan denetim uyarısı

İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği “Koronavirüs Denetimleri” genelgesi kapsamında Balıkesir Valisi Hasan Şıldak il merkezinde gerçekleştirilen uygulamaya katıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği “Koronavirüs Denetimleri” genelgesi kapsamında Balıkesir Valisi Hasan Şıldak il merkezinde gerçekleştirilen uygulamaya katıldı. Vali Hasan Şıldak uygulamanın amacının bütün işyerlerinde ve vatandaşlarda maske, mesafe ve hijyen duyarlılığını yükselterek farkındalık oluşturmak olduğunu ifade etti.



Balıkesir Valisi Hasan Şıldak il merkezindeki Mekik Sokak üzerinde bulunan kafe, lokanta, internet kafe ve çay ocaklarında koronavirüs tedbirlerinin denetimine katıldı. Vali Şıldak gerek işyeri sahipleri gerekse vatandaşlara kurallara uyma konusunda uyarılarda bulunarak maske, mesafe ve hijyen konusunda duyarlı olmaya davet etti. Vali Şıldak denetim sonrasında yaptığı değerlendirmede genel olarak kurallara uyulduğunu belirtirken, aksaklık görülen noktalarda işyeri sahiplerinin uyarıldığını dile getirdi.


Vali Hasan Şıldak’a denetimler sırasında Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem ve Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız eşlik etti.


Balıkesir Valisi Hasan Şıldak denetim sonrasında yaptığı değerlendirmede, “Bugün ilimizde önemli bir faaliyeti gerçekleştiriyoruz hep birlikte. İl merkezimizde Altıeylül ve Karesi ilçelerimizde ve bütün ilçelerimizde bugün Türkiye’deki 81 ilde olduğu gibi covid-19 tedbirleri kapsamında denetimler gerçekleştiriyoruz. Bu denetimlere bizzat il valisi olarak ben, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Karesi Kaymakamımız, Ticaret Odası Başkanımız, Esnaf Odaları Birliği Başkanımız, İl Emniyet Müdürümüz ve Lokantacılar Odası başkanımız da katıldılar. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatı üzerimizde bütün illerimizde eş zamanlı denetim yapılıyor. Bilindiği gibi Covid-19 bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkilemekte ve 1 Haziran itibariyle normalleşme süreci başladı. Kademeli olarak bütün işletmeler faaliyete geçti ve insanlarımızın hizmetinde. Ancak bu süre zarfında bazı kuralların uygulanmasında esnemeler olduğunu görüyoruz. Bilhassa en baştan beri Bilim Kurulu’nun da vurguladığı üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, liderliğinde yürütülen bu mücadelede mesafe, maske ve temizlik kurallarının çok önemli olduğu, bunlara uyulmazsa hastalığın yayılması konusundaki önleyiciliğin zayıf kalacağı hep ifade edildi. Bugünkü denetimin amacı; ülkemiz genelinde hem bütün işletmelerimizde, işyerlerinde, hem de bütün vatandaşlarımızda duyarlılığı yükseltmek, farkındalık oluşturmak ve kuralların artık her bir vatandaşımız tarafından içselleştirilerek tamamen gönüllü olarak ve tam olarak uygulanmasını sağlamaktır” diye konuştu.



“Kurallara uymayanları uyardık”


Denetimler sırasında genel olarak kurallara uyulduğunun görüldüğünü söyleyen Vali Hasan Şıldak, “Denetimlerimiz kapsamında bugün bütün ilçelerimizde, kaymakamlarımızın koordinasyonunda, valiliğimizin genel koordinasyonu altında denetim ekiplerimiz, denetim komisyonlarımız alandalar. Bu komisyonlarımızda belediye personellerimiz, zabıtamız, polisimiz, jandarmamız, sağlık birimlerimizden görevlilerimiz var ve bilindiği gibi Bilim Kurulu’nun rehberliğinde hazırlanan çalışma rehberleri ve denetim formları kapsamında bu denetimler gerçekleştiriliyor. Biz de il merkezinde bugün üç aşamalı denetim faaliyetlerine bizzat katıldık. Gördüğümüz manzara şudur açık söyleyelim. Birçok işletmemiz sağ olsunlar onlara teşekkür ediyoruz kurallara uyma noktasında tedbirlerini almışlar. Bazı küçük noktalarda aksaklıklar gördüğümüz hususlar oldu. Bunları da uyararak kendilerini bilgilendirerek tekrar ikaz ettik. Ancak bazı işletmelerimizde de kuralların uygulanmadığını gözlemlemekteyiz. Bugün yaptığımız bizim; genel bir farkındalık ve bilinçlendirme çalışması. Bu ikazlarımızı yaptıktan sonra inşallah onların da biz herhangi bir ceza uygulamasına muhatap kalmadan kendilerini düzelteceklerini ve eksiklerini gidereceklerini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.



“Vatandaşlar da kendi önlemlerini almalı”


Yapılan denetimlerde gerek işyeri sahiplerine gerekse de vatandaşlara tedbirlerin uygulanması noktasında farkındalık oluşturmak istediklerinin altını çizen Vali Hasan Şıldak, “Vurgulamak istediğimiz şudur; kararlılıkla devletimiz, hükümetimiz bu tedbirleri uygulamaya, denetimleri yapmaya devam edecek. Bugüne özgü, sırf bugüne mahsus bir denetim değildir bu denetimler. Devamı gelecek. Biz aynı zamanda bu denetimler kapsamında bütün kurumlarımız olarak; yerel yönetimlerimiz, büyükşehir belediyemiz dahil bütün ilgili kurumlarımızın işbirliğini sağladığımız gibi ilgili odalarımızın da; Ticaret Odamız, Esnaf Odaları Birliği Başkanımız ve bütün esnaf odalarımız olmak üzere onların da desteğini alıyoruz. El birliğiyle bütün esnafımıza, işletmelerimize sesleniyoruz. Lütfen kendilerine tebliğ edilen kurallara harfiyen uysunlar. Bu tedbirler iyi bir işletme, iyi bir kazanç elde etmek için de en öncelikli mevzudur. Bunu gerçekleştiren bir işletme müşterisini çok daha güvenli bir şekilde ağırlayacaktır ve kazancına kazanç ekleyecektir. Vatandaşlarımızdan da ricamız; lütfen bu işin şakası olmadığını, artık vak’a sayılarına bakarak gözlemlemek de mümkün ülkemiz genelinde bilindiği gibi son bir kaç gündür tekrar bir yükseliş söz konusu. Bu itibarla herkes kendi tedbirini alacak. Sıkışık ortamda, çok kalabalık ortamda bulunmayacak. Bulunması gerekiyorsa da mesafe kuralına uyacak ve en kısa sürece oradaki işini bitirip, o ortamdan ayrılması lazım. Maske ise vazgeçilmezimiz. Bütün bunların hepsi toplum sağlığı için ve bizim Balıkesir’imiz için bütün yerleşim yerlerimizde dikkat çektiğimiz hususlar. En başta yine vurgulamak gerekirse düğünler, taziye olayları, toplu merasimler, nikahlar, nişanlar ve plajlar. Tabi sahil bandına da dikkat çekmeden geçemeyeceğiz. Burada hem tatil için ilimizde bulunanlar hem de o bölgede yaşayan insanlarımız lütfen daha duyarlı olsunlar. Sıkış ortamlarda, çok kalabalık ortamlarda temas içinde bulunmasınlar” dedi.



“Bu denetimler esnafımıza bir anlamda uyarıdır”


Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise yapılan denetimin ardından yaptığı değerlendirmede, “Balıkesir’imiz Covid-19 sınavını çok güzel veriyor. Sayın Valimiz İçişleri Bakanımızın talimatları doğrultusunda bugün çok güzel bir farkındalık çalışmasına Esnaf Odalarımız, Ticaret Odamız, kaymakamımızla beraber yerine getirdik. İnşallah hiçbir esnafımız kendini üzdürmeden; çünkü kontroller sıkı bir şekilde yapılacak, herhangi bir hastalığa neden olmadan gerekli tedbirleri alıp, sonradan üzülmektense şimdiden tedbirleri almak daha doğrudur. Yerinde bir farkındalık çalışması yapıldı. Bu da esnafımıza bir anlamda uyarıdır. Gevşemeyin, kurallara uyun, kaymakamlıklarımız takip ediyor bizler de bu konuda esnafımıza olabildiğince destek olmaya çalışıyoruz. İnşallah bu süreci en kısa zamanda tüm dünya def eder ve biter” diye konuştu.



“Balıkesir tedbirlere uyuyor”


Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ise Covid-19 pandemisinin en kısa sürece def edilmesi temennisinde bulunarak, tüccar ve esnaf kesimi olarak kurallara uyulmasının önemine işaret etti. Kula, “Bugün İçişleri Bakanlığımızın tebligatıyla Türkiye’de eş zamanlı bu farkındalık çalışmasına Sayın Valimizin önderliğinde biz de bu konunun arkasında olduğumuzu göstermek için hep birlikte katıldık. Bizler de covid-19’un 11 Mart’tan bu yana ülkemizde başladığı günden bu yana tüccarlar ve esnaflar olarak her türlü tedbiri almaya, kurallara uymak için üyelerimizi bilgilendirme çalışmalarını gerek sosyal medya üzerinden gerekse SMS yoluyla yapmıştık. Ancak 1 Haziran itibariyle yeni normale dönüşümüzle birlikte bir miktar da olsa bunda bazı gevşemeler olmuştu. Bugün tekrar bu farkındalık adına bir saha çalışması yaptık. Balıkesir bu anlamda ben gerekli tedbirleri diğer illere göre daha fazlasıyla yerine getirdiğini düşünüyorum. Esnafımız, tüccarımız kurallara harfi harfine uyuyor. Ufak tefek aksamalar olsa da gerekli uyarıları yaptığımızda kurallara uyduğunu görüyoruz. İnşallah en kısa sürede ülke ve dünya olarak bu hastalığı, bu virüsü atlatırız, eski günlerimize geri döneriz diye düşünüyorum. Çünkü ticaret hacminin de eski günlere gelmesi için açıkçası ne kadar sıkı olarak bu tedbirlere uyarsak o kadar çabuk eski günlerimize döneceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.