KÜLTÜR SANAT - 24 Eylül 2025 Çarşamba 13:14

Balıkesir’de Ahilik Haftası kutlandı

A
A
A
Balıkesir’de Ahilik Haftası kutlandı

Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odalar Birliği (BESOB) öncülüğünde kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri, İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen anlamlı bir törenle sona erdi. Program kapsamında başarılı öğrencilere kalfalık, ustalık ve işyeri açma belgeleri takdim edildi


Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş ise Ahilik kültürünün Balıkesir’de anlamına uygun kutlandığını vurguladı: "Dört yıllık görev süresi boyunca gözlemim şudur ki; Ahilik Haftası burada anlamına uygun şekilde kutlanıyor. Balıkesir’de esnaf ve zanaatkârlık hâlâ değer görüyor. ‘Marifet iltifata tabidir, alıcı olmayan meta zayidir’ derler. İki büyük AVM’nin bile tutunamadığı bu şehirde, demek ki esnafımız hâlâ güçlü ve halkımız tarafından karşılık buluyor."


"Bugüne ışık saçan değerler"


Konuşmasında Ahilik geleneğinin tarihi önemine de değinen Kaymakam Arslanbaş, şunları söyledi:


"Hacı Bektaş-ı Veli’nin çok anlamlı bir sözü var: ‘Yediğin lokmayı hak eyle, bulunduğun yeri pak eyle.’ Bu iki ilke bile bizler için yeterli birer erdemdir. Tarihte milletimiz üç büyük meydan okumayla karşılaşmıştır: Moğol istilası, Haçlı seferleri ve günümüzde süren kültürel ve siyasi saldırılar Moğol istilası döneminde Anadolu’da Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran yetişmiştir. Onların değerleri, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatmaktadır."


Başarılı öğrenciler belgelerini aldı


Konuşmaların ardından başarılı öğrencilere belgeleri takdim edildi.


Kalfalık Belgesi alan öğrenciler: Melih Efe (Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme), İsmail Tekin (Yiyecek ve İçecek Hizmetleri), Elif Sude Aksoy (Muhasebe).


Ustalık Belgesi alan öğrenciler: Emre Maçmak (Makine Teknolojileri), Tuğçe Gökçen Solak (Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri), Fatmanur Sevengil (Yiyecek ve İçecek Hizmetleri), Faruk Kabakoğlu (Motorlu Araçlar Teknolojisi), Fahri Oruç (Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri), Kaan Keskin (Elektrik - Elektronik Teknolojisi). BESOB öncülüğünde düzenlenen tören, belge takdimlerinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.


Törene; Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü, BESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yılmaz, BESOB Genel Sekreteri Hüseyin Saran, İl Ticaret Müdürü İlhan Pehlivan, Umum Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Kuşçu, İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Turan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.



Balıkesir’de Ahilik Haftası kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arnavutköy’de ahşap kalıp üretim tesisinde yangın Arnavutköy’de gece saatlerinde ahşap kalıp üretim tesisinde yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle tesisin tamamı alevlere teslim olurken, çeşitli patlamalar da meydana geldi. Ekiplerin uzun süren çalışması sonucu söndürülen yangında ölen ya da yaralanan olmadı. Yangın, saat 01:30 sıralarında Arnavutköy Anadolu Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi’nde bulunan ahşap kalıp üretim tesisinde meydana geldi. Henüz nedeni bilinmeyen bir sebeple çıkan yangın geniş alana yayılarak yoğun duman oluşturdu. Yangın sırasında çeşitli patlamalar meydana geldi. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis, sağlık ve UMKE ekibi sevk edildi. Ekiplerin ilk müdahalesinin ardından geniş alana yayılan yangında ölen ya da yaralanan olmadığı belirlendi. İtfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışmasının ardından duman tahliyesi yapılarak yangın söndürüldü. Mahalle sakini Celal Malgaç, "Gece biz yatıyorduk, geç saatlerdi. Kardeşim bizi uyandırdı. Öncelikle çocukları dışarı çıkardık, hemen sonrasında itfaiyeyi çağırdık. Ekipler önce üst tarafa geldi, asıl yangın buradaydı. Biz uyardık, sonrasında buraya geldiler ve olaya müdahale ederek yangını söndürdüler" dedi. Öte yandan polis ekipleri, yangının çıktığı caddeyi kontrollü şekilde trafiğe kapatarak güvenlik önlemi aldı. Çıkan yangınla ilgili inceleme başlatıldı.
Kayseri Kask ışığından ilham alan topluluktan 360 kişiyle ışık senfonisi Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan Ali Dağı’nda doğayla iç içe yürüyüş yapan Aktivite Sosyal Topluluğu’nun yürüyüş sonrası yaptığı ışık senfonisi göz kamaştırdı. Işık senfonisini yürüyüş yapan bir kişinin kask ışığından ilham aldıklarını söyleyen Aktivite Sosyal Topluluğu Lideri Gökhan Beyoğlu, "Stresli ve zor günlerin en güzel ilacının doğa olduğuna inanıyoruz" dedi. Aktivite Sosyal Topluluğu tarafından Ali Dağı’nda doğa yürüyüşü yapıldı. Doğayla iç içe gerçekleşen 9 kilometrelik yürüyüşün ardından topluluk tarafından ışık senfonisi yapıldı. Cem telefonlarının ışıklarıyla yapılan senfoni adeta göz kamaştırdı. 360 kişinin yaptığı senfoni havadan görüntülendi. Işık senfonisini Ali Dağı’nda yürüyüş yapan bir kişinin kask kamerasından ilham alarak, gerçekleştirdiklerini söyleyen Aktivite Sosyal Topluluğu lideri Gökhan Beyoğlu, bir kask ışığının dahi kent merkezinden çok güzel gözüktüğünü bu nedenle 360 kişiyle böyle bir senfoni geçekleştirdiklerini ifade etti. Düzenledikleri doğa yürüyüşü hakkında bilgiler veren Beyoğlu, "Aktivite Sosyal Topluluğu olarak biz kocaman bir aileyiz. Kayseri’nin sosyal, kültürel ve turizm alanlarında bulunan belediyemizin de yakın zamanda imkan sağlamış olduğu Ali Dağı’nda bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Bu parkurda ıhlamurlar ve meyve ağaçları eşliğinde 9 kilometrelik yürüyüşümüzde fidan dikimi eğitimimiz ve bunun yanında şık senfonisi dediğimiz şehir merkezinden de güzel gözüken müzikle dans ettiğimiz bir gösteri gerçekleştirerek, doğa sporu yapacağız. İnsanlarımızın stresli ve zor günler geçirdiği süreçler olabilir. Bu süreçlerin en güzel ilacının doğa olduğuna inanıyoruz. Bu ilacın tek yan etkisi de aşık olmak. İnsanlar doğaya aşık oldukları zaman trafikte de birbirlerine güzel davranırlar, okul da ve işyerinde de birbirlerine güzel davranırlar. Bizin amacımız bu güzelliğe 7’den 70’e herkesi eriştirebilmek. Haliyle Kayseri gibi sosyal şehirde gençler olarak bizim üzerimize düşen görevin bu şehri aktivitelerle doldurmak. Daha önce Ali Dağı’nda yürüyen ve kafa lambası olan bir yürüyüşçüyü şehir merkezinden gördüm. Hareket eden bir ışıktı. Gökyüzüne baktığımızda kayan yıldızlar ararız. Yıldız kaydığı zaman dilek tutarız. Böyle bir görüntü yapmak istedik. Şimdi yaklaşık 360 kişiyle bu rotada bu gösteriyi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da, "Kayseri’nin en merkezi yürüyüş parkuru, endemik bitkilerin olduğu ve oksijenin bol olduğu bir yerdeyiz. Ali Dağı’nın bir zirveye çıkan parkuru var bir de 360 dediğimiz çepeçevre dolaşan 9 kilometrelik bir parkuru var. Burasını Büyükşehir Belediyemiz gece yürüyüşleri için aydınlattı. Bugünde bir etkinlik grubu yürüyüşe çıktılar. Kadın, erkek ve çocuk hepsi var. Bizde bundan onur duyuyoruz" diye konuştu.
Van Van’da sokak köpeği dehşeti: 11 yaşındaki çocuk parçalamaktan son anda kurtuldu Van’ın Muradiye ilçesinde okul çıkışı 5 başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğrayan 11 yaşındaki çocuk, çevredeki bir servis şoförünün müdahalesiyle ölümden döndü. Edinilen bilgiye göre olay, bugün saat 16.30 sıralarında Muradiye ilçesi Gönderme Mahallesi’nde meydana geldi. Okuldan çıktıktan sonra evine gitmek üzere yola koyulan 11 yaşındaki Y.A. isimli çocuğa bir anda çevresini saran 5 başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpeklerin arasında kalarak dehşeti yaşayan küçük çocuk, vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı ısırık darbeleriyle ağır yaralandı. Saldırı esnasında tesadüfen bölgeden geçmekte olan bir okul servisi şoförü, durumu fark ederek hemen müdahale etti. Şoförün çabalarıyla köpeklerin elinden kurtarılan çocuk olay yerine çağrılan sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Vücudunda derin yaralar ve diş izleri bulunan çocuğun sağlık durumunun takip edildiği öğrenildi. Hastanede çocuklarının iyileşmesini bekleyen aile ve yakınları ise bölgedeki başıboş köpek sorununa dikkat çekerek yetkililerden taleplerini dile getirdi. Daha önce benzer bir olayda hayatını kaybeden Hamza’yı hatırlatan aile fertleri, "Kendi çocuklarımızın da ölmesi mi gerekiyor? Bu soruna artık kalıcı bir çözüm bulunmalı" diyerek tepkilerini dile getirdi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.