KÜLTÜR SANAT - 16 Eylül 2024 Pazartesi 14:21

Balıkesir’de davullu klarnetli keşkek dövme geleneği asırlardır sürüyor

A
A
A
Balıkesir’de davullu klarnetli keşkek dövme geleneği asırlardır sürüyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde davullu klarnetli keşkek dövme geleneği asırlardır sürüyor. Bu gelenek devam ederken, dövülen keşkek ise bölgede düğünlerin vazgeçilmez yemeği oldu. Düğünlerde çeşit çeşit yemek hazırlanırken, düğünün son günü de keşkek ikramı yapılıyor.


İçine et karıştırılarak kazanlarda pişirilen buğday gençler tarafından karıştırılırken, buna da keşkek dövme deniyor. Ören Mahallesi’nde Beyza -Fatih Mengi çiftinin düğününde de gelenek yaşatıldı. Damat Fatih Mengi ve babası Hamdi Mengi de konuklarla birlikte keşkek dövdü. Damadın babası Hamdi Mengi, keşkek dövenlerin boyunlarına havlu astı. Hazırlanan keşkek pilav ve nohut ile birlikte ikram edildi. Keşkek dövme sırasında davul klarnet veya zurna çalınırken, bazen de oyunlar oynanıyor. Davul ve klarnet eşliğinde dövülen keşkek düğünlerin vazgeçilmezi oldu. 60 yıldır keşkek yediğini anlatan İsmail Çokgider, “Ben 70 yaşımdayım. 60 senedir bu keşkeği yerim. Hatta, bugün de Hamdi Mengi arkadaşımızın düğününde ikinci kez gittim keşkek aldım. Dokunur dediler. Bana hiç dokunmaz. Çünkü, bu keşkeğe alışığız. 60 senedir yiyorum. Keşkek düğünlerin Burhaniye’de olmazsa olmazıdır” dedi.


Damat babası Hamdi Mengi de, “Bugün oğlumuzun düğün merasiminde keşkek ikramında bulunduk. Keşkek, bizim Burhaniye’mizin yöremizin olmazsa olmazıdır. Dostlarımızı sevdiklerimizi davet ediyoruz. Keşkek buğdaydan olur, çok güzel yöremizin yemeğidir. Olmazsa olmazımızdır bizim. Dostlarımız bugün bizi onurlandırdılar. Bütün dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Şimdi keşkeği eşle dostla davulla döveriz. Dövenlere terini silmek havlu ikram edilir. Davulsuz zurnasız bu işler olmaz. Bu gelenek asırlardır sürüyor. Biz de gelecek nesillere bırakmak istiyoruz” dedi.


Mehmet Özkan ise, “Burhaniye’mizde marangoz Hamdi abimizin düğününde buluştuk. Sabah davullarla birlikte keşkeğimizi dövdük. Burhaniye’nin yöresel yemeklerinden keşkek olmazsa olmazımızdır. Pilav, keşkek nohut eşliğinde düğünümüzü de yaptık. Misafirlerimiz de geldi. Hepsine, yiyenlere, içenlere şifa olsun inşallah” dedi.



Balıkesir’de davullu klarnetli keşkek dövme geleneği asırlardır sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da Sumud Filosu’na destek eylemi Bitlis’in Tatvan ilçesinde, Gazze’deki insanlık dışı ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan Global Sumud Filosu’na İsrail’in uluslararası sularda yaptığı müdahale protesto edildi. Bitlis Filistin Dayanışma Platformu öncülüğünde İbadullah Camii önünde bir araya gelen STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş, alıkonulan 21 gemi ve aktivistler için destek eylemi gerçekleştirdi. Grup adına açıklama yapan Cihat Bakırhan, "Zalimlere buradan sesleniyoruz, açlığa, susuzluğa ve ölüme mahkum etmeye çalıştığınız Gazze halkının imanını yenemeyeceksiniz. Buradan tüm dünyaya haykırıyoruz: Global Sumud Filosu’na el koyan, aktivistleri hukuksuz şekilde alıkoyan İsrail, bu illegal eylemine derhal son vermelidir. Kardeşlerimizin can güvenliğinden tamamen İsrail rejimi sorumludur. Gazze bir hapishane değil, onurlu insanların vatanıdır. İnsani yardımların önündeki tüm engeller kalkmalı, limanlar ve kapılar dünyaya açılmalıdır. Uluslararası kamuoyu, kınama mesajlarının ötesine geçmeli bu terör şebekesine karşı siyasi, askeri ve ekonomik yaptırımları derhal devreye sokmalıdır. Bizler Türkiye’nin meydanlarından ilan ediyoruz; Filistin davasını savunmaya devam edeceğiz. Zulmünüz arttıkça zevaliniz de yaklaşıyor. Gazze özgür olana dek, son kirli siyonist postalı o kutsal topraklardan çekilene dek susmayacağız, durmayacağız, vazgeçmeyeceğiz" dedi. "Gazze özgür olana dek susmayacağız" mesajıyla sona eren basın açıklaması, atılan sloganların ardından sona erdi.