SAĞLIK - 06 Eylül 2019 Cuma 20:16

Balıkesir’de helikopter ambulans genç hasta için havalandı

A
A
A
Balıkesir’de helikopter ambulans genç hasta için havalandı

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde solunum yetmezliği ve akciğer enfeksiyonu tanısı konulan 27 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ankara’ya sevk edildi.

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde solunum yetmezliği ve akciğer enfeksiyonu tanısı konulan 27 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ankara’ya sevk edildi.


Atatürk Şehir Hastanesi, 2. Basamak Yoğun Bakım Ünitesinde (Kistik Fibrozis) akciğerleri ve sindirim sistemini etkileyen genetik bir hastalık şikayetiyle yatmakta olan 27 yaşındaki bir hasta solunum yetmezliği ve akciğer enfeksiyonu görüldü. Atatürk Şehir Hastanesi tarafından hastanın ileri tetkik ve tedavisinin sağlanması için, 112 Komuta Kontrol Merkezine sevk talebinde bulunuldu. 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından Hacettepe Üniversitesi ile görüşmeler sağlanarak zaman kaybetmeksizin Sağlık Bakanlığı Hava Koordinasyon ile iletişime geçildi. Sağlık Bakanlığı Hava Koordinasyon Merkezi tarafından Helikopter Ambulans Balıkesir’e yönlendirilerek hasta helikopter ambulans Ankara’ya sevk edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Sağlık için hareketin önemine dikkat çektiler, mesai öncesi egzersiz yaptılar Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan yaklaşık 100 kişilik personel mesai öncesi ilk olarak müdürlük bahçesinde, sonra da masa başında uzman antrenör eşliğinde egzersiz yaptı. ’10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü’nde Sağlık Bakanlığı Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 100 personel mesai öncesi egzersiz yaptı. Kol ve bacak için açma germe ile esneme hareketlerinin yapıldığı etkinlik renkli anlara sahne oldu. Ayrıca Samsun’daki tüm ilçe sağlık müdürlüklerindeki katılımıyla eş zamanlı başlayan etkinlikte sağlık için hareketin önemine dikkat çekildi. "Kadınların yüzde 53’ünde erkeklerin yüzde 37’sinde fiziksel aktivitede yetersizlik görülmektedir" Etkinlikte ilgili bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, "Maalesef son yıllarda kentleşmenin artması sanayileşme, teknolojik imkanlardaki artış inşalardaki fiziksel aktivitesinde ciddi manada düşüşe neden oldu. Fiziksel aktivitedeki düşüş, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme sonucunda insanların birçoğunda aşırı kilolu, obez oldu. Bu sonucunda kronik hastalıklarda bir artış görüldü. Sonuçta; inme, hipertansiyon, diyabet gibi kalp damar rahatsızlıkları gibi birçok sağlık bir problemi artış göstermektedir. 2017 yılında ülkemizde yapılan bir çalışmada maalesef kadınların yüzde 53’ünde erkeklerin yüzde 37’sinde fiziksel aktivitede yetersizlik görülmektedir. İşin kötü yanı bu çocuklara da sirayet etti. Daha önce top peşinde koşan, sokakta oynayan ve sürekli bir fiziksel aktivite için çocuklar şu anda odaların bilgisayar oyunu, tablet gibi aletlerle sürekli aktivite yetersizliği içindeler. Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde başlatılan ‘Sağlık İçin Hareket Et’ için burada tüm personelimizle beraberdik. Nasıl bir makine çalışmadığı zaman paslanıyorsa, aynısı vücudumuz içinde geçerlidir. Fiziksel aktivitede yetersizlik sonrasında kas iskelet problemleri, tansiyon problemleri, venöz dönüşte anormallikler, sorunlar gibi birçok sağlık sorunu ile karşılaşıyoruz" dedi.