ÇEVRE - 02 Şubat 2024 Cuma 14:48

Dünya Sulak Alanlar Günü Kuş Cenneti Milli Parkı’nda kutlandı

A
A
A
Dünya Sulak Alanlar Günü Kuş Cenneti Milli Parkı’nda kutlandı

Her yıl 2 Şubat’ta kutlanan “Dünya Sulak Alanlar Günü” nedeniyle Kuş Cenneti Milli Parkı’nda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.


Sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konularında kamuoyu bilincini geliştirmek maksadıyla, 1997 yılından bu yana her yıl 2 Şubat tarihinde kutlanan “Dünya Sulak Alanlar Günü” nedeniyle Kuş Cenneti Milli Parkı’nda program gerçekleştirildi.


Programın ilk kısmı, yeni tamamlanmış olan Kuş Cenneti Milli Parkı İdare ve Ziyaretçi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarla devam etti.


Açılış konuşmasını, Milli Parklar Bölge Müdürü Ali Bozkurt yaptı. Bozkurt, konuşmasında, "Sulak Alanlar Günü, dünyanın her yerinde olduğu gibi kamu bilincini artırmak amacıyla ülkemizde de kutlanmaktadır. Biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu alanlar, sulak alanlardır. Sulak alanlar aynı zamanda türlerin barınma, beslenme ve korunması için önemlidir. Bu alanların korunmasına yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir" dedi.


Genel Müdür Yardımcısı Akif Günkut ise konuşmasında, 2024 yılı Dünya Sulak Alanlar Günü temasının “Sulak Alanlar ve İnsanlık Refahı” olarak, sloganının ise “Hayat, Sulak Alanlar ve İnsanlar İle İç İçe” diye belirlendiğini kaydederek, “Tarihten bugüne baktığımızda uygarlıklar hep sulak alanlar etrafında başlamış ve gelişmiştir. Sulak alanlar, yağmur ormanlarından sonra en fazla canlı türüne ev sahipliği yapan ekosistemlerdir. Sulak alanlar, sadece bitki ve hayvanlar için değil biz insanlar için de son derece faydalı sistemlerdir. Sulak alanlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkan, insanlara ve birçok canlıya hizmet eden yerlerdir. Ülkemiz, 1994 yılında Ramsar’a imza attıktan sonra sulak alanları daha akılcı kullanmaya ve geliştirmeye başlamıştır” sözlerine yer verdi.


Vali Yardımcısı Mustafa Çek, dünya yüzeyinin yüzde 70’inin suyla kaplı olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Dünya üzerindeki yaşam suyla başlamıştır. Su hayati bir ihtiyaç. Her yıl 2 Şubat’ta kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü, sulak alanların insanlar ve gezegenimiz için hayati rolü hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Türkiye yarı kurak iklim kuşağında yer almakta olup ülkemizin gelecek nesillerine sağlıklı ve yeterli su bırakılabilmesi için kaynakların kullanımı çok önemlidir. Korunan alan sayısını arttırma hedefi doğrultusunda çalışmalarımız hızla sürmektedir. Doğal sit alanları ve özel çevre koruma bölgeleri içerisinde yer alan sulak alanlarımıza, korunan alan olarak sahip çıkıyoruz” ifadelerine yer verdi.


Kuşcenneti Milli Park Şefi Ayşegül Coşkun Akbulat, konuşmaların ardından Ramsar Alanı ve Milli Park’ın kaynak değerleri ile ulusal statülerine ilişkin tanıtım ve bilgilendirme sunumu yaptı. Daha sonra yapılan çalışmaları yerinde görmek üzere ziyaretçi merkezi gezildi. Kuş Cenneti Milli Parkı İdare ve Ziyaretçi Merkezi’ndeki program, günün anlam ve önemine binaen İlkokul, ortaokul ve liseler arası resim yarışmasında derece alan öğrencilere belge ve ödüllerinin verilmesiyle son buldu.


Programın ikinci kısmında, rehabilitesi yapılan yaban ördeği ve şahin salımı için salım noktasına gidildi ve kuşlar doğal ortama bırakıldı. Ardından Kuş Gözlem Kulesi’nde yapılan kuş gözlemi ile program tamamlandı.


Programa; Balıkesir Vali Yardımcısı Mustafa Çek, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Gönen Kaymakamı Dr. Arslan Yurt, Manyas Kaymakamı Emre Yeşil, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Akif Günkut, Bölge Müdürü Ali Bozkurt, Kuş Cennetti Milli Park Şefi Ayşegül Coşkun Akpulat ve çok sayıda davetli katıldı.



Dünya Sulak Alanlar Günü Kuş Cenneti Milli Parkı’nda kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı Altınoluk’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında sahne alan Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Duygusal anlar yaşayan ünlü sanatçı, türküyü şiddet gören ve katledilen kadınlara armağan etti. Balıkesir Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Altınoluk’ta konser veren Melek Mosso, binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Sevilen şarkılarıyla alanı dolduran vatandaşlara müzik ziyafeti sunan sanatçı, konser sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Melek Mosso,"Keklik Gibi" türküsünü seslendirdikten sırada sahnede duygulandı. Derin derin nefes almasıyla seyircileri korkutan Mosso, sonra bir an eğilip eğilip gözyaşını sildi. Mosso, ardından yaptığı konuşmayla dinleyicileri derinden etkiledi. Mosso konuşmasında, "Bazı türkülerin bir dahası yoktur. Bir kere iz bırakır ve geçer gider. Bu türkü bende de bir kere yazıldı, bir kere söylendi ve iz bıraktı. Bu türküyü repertuarıma almamı aslında annem istedi. Annem dedi ki, ‘Melek Keklik gibi söyler misin?’ Ben sadece onun için söyledim" ifadelerini kullandı. Türkünün kendisinde farklı izler bıraktığını belirten sanatçı, şarkıyı geçmişte ve günümüzde ötekileştirilen, şiddet gören ve katledilen tüm kadınların ruhuna armağan ettiğini söyledi. Dinleyiciler de uzun süre alkışlarla sanatçıya destek verdi. Duygusal anların yaşandığı konser, izleyicilere hem müzik dolu hem de anlam yüklü bir 19 Mayıs gecesi yaşattı. Melek Mosso’nun sahnedeki içten konuşması ve duygusal performansı, Altınoluk konserine damga vururken, gençler ise konser nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’la teşekkür etti.
Mersin Mersin Valiliği’nden kanlı saldırı açıklaması Mersin Valiliği, Tarsus ilçesinde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, farklı noktalarda gerçekleştirilen saldırılar sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, 18 Mayıs 2026 tarihinde saat 13.52’de gelen ihbar üzerine Tarsus ilçesi Kadelli Mahallesi’nde silahlı saldırı meydana geldiği bilgisinin alındığı belirtildi. İhbarın ardından güvenlik ve sağlık ekiplerinin hızla olay yerine sevk edildiği kaydedildi. İlk incelemelerde saldırıyı gerçekleştirdiği değerlendirilen şahsın olay yerinden araçla ayrılarak farklı noktalarda vatandaşlara yönelik silahlı saldırılarda bulunduğunun tespit edildiği ifade edilen açıklamada, olaylar sonucunda 6 vatandaşın hayatını kaybettiği, 8 vatandaşın da yaralandığı bildirildi. Yaralıların çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü öğrenildi. Saldırganın psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi Açıklamada ayrıca şüphelinin yasaklı madde bağımlılığı nedeniyle birçok kez hastane kaydının bulunduğu ve çeşitli psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi. Olayla ilgili adli ve idari sürecin devam ettiği, güvenlik birimlerinin çalışmalarını titizlikle sürdürdüğü kaydedildi. Valilik açıklamasında, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifa dileğinde bulunuldu.