GÜNDEM - 31 Ekim 2023 Salı 08:53

Edremit Belediyesi’nin zeytinyağlarını Balıkesir Üniversitesi üretecek

A
A
A
Edremit Belediyesi’nin zeytinyağlarını Balıkesir Üniversitesi üretecek

Balıkesir’in Edremit Belediyesi, kendi bahçelerinden hasat edilen zeytinleri Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü’ne ait tesiste sıkarak zeytinyağı elde edecek.


Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, okulda gerçekleştirilen törenle iş birliği protokolünü imzaladı. İmza töreninin sonrasında üniversitenin zeytinyağı sıkım tesisi katılımcılar tarafından gezildi.


İmza töreni sonrasında belediyeye ait ilk zeytinlerin sıkımı gerçekleştirildi. Üniversitede elde edilen zeytinyağından tadım yapıldı.


Balıkesir Üniversitesi Rektörü Uğurlu, “Öğrencilerimiz teoriyi burada öğreniyorlar. Buradaki küçük çaplı da olsa tesislerimizde uygulamayı görüyorlar zeytincilikle ilgili. Bölge için zeytinciliği ne kadar değerli olduğunu hepimiz biliyoruz. Zeytincik Araştırma Enstitümüz ve Edremit Meslek Yüksek Okulumuz buraya artık eskisinden daha fazla değer vererek. Durumun ciddiyetinin farkındayız dünya çapında zeytinciliğin geldiği noktanın farkındayız. Bu konuda bizim öğrencilerimize eğitim anlamında da çok değerli olan bir desteği hammadde desteğini karşılıklı protokol çerçevesinde Edremit Belediyemizden karşılamış olacağız.” dedi.


Belediye Başkanı Arslan ise “Zeytincilik ve araştırma enstitümüz var burada. Zeytincilik ve zeytinyağı konusunda eğitim veren bir kurumumuz dolayısı bunun pratiğine ihtiyaç var. Her zaman öğrencilerin eğitiminde pratiğe ihtiyaç var. Bu yılda oldukça hammadde sıkıntısı çekiyor üniversitemiz, biz de bu konuda bu sıkıntıyı gidermek adına hammaddeyi temin etmek, onlarda bunu işlemek hem öğrencilerle birlikte pratiğini uygulamak ve eğitimini vermek amacıyla böyle bir işbirliği protokolü imzaladık. Son derece hijyenik son derece teknolojik mükemmel akılcı bilimsel bir üretim gerçekleşiyor. Belli bir miktarda belediyemizin kendi zeytinliklerinden ürettiğimiz zeytinlerden yağ elde etmemizi ve dolayısıyla bunları dinlendirip sonra filtreleyip paketlenmesini sağlayacaklar. Bu işbirliğin çok güzel bir işbirliği olduğunu düşünüyorum hayırlı uğurlu olsun.”dedi.



Edremit Belediyesi’nin zeytinyağlarını Balıkesir Üniversitesi üretecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.