KÜLTÜR SANAT - 12 Ekim 2021 Salı 13:55

İvrindi’de kitap günleri başladı

A
A
A
İvrindi’de kitap günleri başladı

11-16 Ekim tarihleri arasında 27 yazarın katılım sağlayacağı, 10 binlerce kitap ve yayının da yer alacağı imza töreni, söyleşi, şiir dinletilerini kapsayan "İvrindi 1.

11-16 Ekim tarihleri arasında 27 yazarın katılım sağlayacağı, 10 binlerce kitap ve yayının da yer alacağı imza töreni, söyleşi, şiir dinletilerini kapsayan "İvrindi 1. kitap Günleri" etkinliği başladı.


Bizler bu tarz projeleri destekleyen, her zaman da olması için gayret gösteren olduklarını ifade eden Başkan Cengiz “ Bu etkinliği 2019 yılında gerçekleştirmek istemiştik. Bu organizasyonda emeği geçen Süleyman beyin de ifade ettiği gibi seçildiğimiz yılımızda istemiştik ama ne yazık ki içinde bulunduğumuz pandemi şartları el vermedi. Halbuki tüm düzenlemeleri yapmış, şairlerimizin ve yazarlarımızın yer alacağı organizasyonu ayarlamıştık. Nasip bu güneymiş. Bu gün İvrindi için milat olacak, ilçemizde bu tarz organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ne mutlu ki kitap günleri adı altında binlerce eseri, onları kaleme döken yazarlarımızı vatandaşlarımız ile buluşturuyoruz.


Etkinlik 6 gün sürecek


11-16 Ekim tarihleri arası etkinliğin devam edeceğini dile getiren Başkan Cengiz “ Hemşehrilerimiz 6 gün boyunca ilçe merkezinde onbinlerce kitap ve 30’a yakın yayınevinin yer alacağı standları ziyaret edebilecek ve kitaplardan faydalanabilecek. Okur-yazar buluşmasını ilçemizde gerçekleştireceğiz. Yıllardır kitap okuyor, şiir okuyor ve paylaşıyoruz fakat onları kaleme döken kişileri görme, onlarla aynı ortamda bulunma, hasbihal etme ve söyleşilerine katılma şansına sahip olamadık. Bugün itibari ile bunu gerçekleştiriyoruz.


6 Gün içerisinde güzel birlikteliklere ev sahipliği yapacağız


Bir çok söyleşi ve şiir dinletilerinin etkinlikte yer alacağını dile getiren Başkan Cengiz “ Birazdan değerli yazarlarımızın öncülüğünde “Balıkesirimizin Değerleri” konulu söyleşide İmamhatip Lisesi’nde kıymetli öğrencilerimiz ile buluşacağız. Prof Dr. Ahmet Şimşirgil hocamız Cumartesi günü belediye düğün salonumuzda söyleşi gerçekleştirecek. İlçemizde misafir edeceğimiz değerli yazarımızın söyleşi etkinliğine tüm hemşehrilerimizi davet ediyorum. Yine Cuma günü Atatürk Meydanında ülke olarak severek dinlediğimiz şair Uğur Arslan’ın moderatörlüğünde şairlerimizin kendi sesinden dinleyeceğimiz şiir dinletisine ev sahipliği yapacağız.


Okuyan bir toplum değiliz


Maalesef ki okuyan bir toplum değiliz diyen Başkan Cengiz “ Maalesef Türkiye’de şu an okuma oranı % 4.5 oranında. Bir çok ülkede bu rakamlar çok çok yukarıda. 10 milyon nüfuslu Azerbaycan’la ülkemiz kıyaslandığında Azerbeycan’ın okuma oranı bizlere göre çok fazla. Ülkeler arası kıyaslama yaparsak şayet okuma oranının ülkemizde yeteri kadar ilerlemediğini gözlemleyebiliyoruz. Japonya’da bir kişi yılda 6 kitap okurken, ülkemizde bu oran 6 kişide bir kitaba kadar düşmüş durumda. Japonya’da bir yılda bir milyar kitap basılırken ülkemizde bu sayı yirmi üç milyon. Bu istatistikleri çoğaltmak, lehimize çevirmek ve kitap okuma oranımızı geliştirmek bizim elimizde. İlçemiz kitabı seven, okuyan bir yer. Okuma oranının diğer ilçelere nazaran ilçemizde daha yüksek olması sevindirici. İlçemizde şu an kitap evi yok ama başlattığımız projemiz ile en yakın sürede millet kütüphanesi kazandıracağız.


Digitalleşme döneminde yaşıyoruz


Ülkemizde Z kuşağı diye tabir ettiğimiz gençlerimizin dijital ortamlarda çok fazla vakit geçirdiğini ifade eden Başkan Cengiz “ Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi nasıl bakarsak öyle görürüz. Bizler gençlikte Z kuşağı değil Teknofest kuşağı görüyoruz. İnşallah bu gençler önümüzdeki yıllarda güzel şeyler üretecek, ülkemizi kalkındıracak projelere imza atacaklar. Buna inancımız tamdır. Buna vesile olmak, bu hayallerimizi gerçekleştirmek bizim elimizde. O yüzden kitap okumalı, okumaya vesile olmalıyız. Bu tarz organizasyon ve etkinliğe ön ayak olmalı, haberini aldığımız bu tarz organizasyonlara katılım sağlamaya gayret etmeliyiz. Bu vesile ile ilkini gerçekleştirdiğimiz İvrindi Kitap Günleri isimli bu güzel organizasyonumuzun ilçemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, onbinlerce kitap ve yayın evine ev sahipliği yapacağımız etkinliğimize teşrif eden kıymetli yazar ve şairlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu etkinliğimizi her sene gerçekleştirerek alışkanlık haline getirip, kitap okumaya teşvik etme hedefimizden sapmayacağız” dedi


Yapılan konuşmaların ardından programa katılım sağlayan yazarlara protokol üyelerince plaket verildi. Plaket takdimi ile birlikte kitapların bulunduğu standlar gezilirken, yazarlar ve protokol üyeleri kitapseverler ile bir araya gelerek sohbet ettiler.


İlçe merkezinde gerçekleştirilen açılışın ardından İvrindi Anadolu İmamhatip Lisesi’nde Mustafa Yılmaz, Yusuf Akgül ve Sadullah Özcan tarafından öğrencilere “Balıkesir ve İvrindi’nin Yetiştirdiği Değerler” konulu seminer gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.