- 07 Aralık 2022 Çarşamba 09:20

Kazakistan ile Balıkesir arasında medya işbirliği kuruluyor

A
A
A
Kazakistan ile Balıkesir arasında medya işbirliği kuruluyor

Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı’nın düzenlediği organizasyonla Balıkesir’de bulunan Kazakistanlı gazeteciler hazırlanan programları çerçevesinde Ayvalık’taydı.

Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı’nın düzenlediği organizasyonla Balıkesir’de bulunan Kazakistanlı gazeteciler hazırlanan programları çerçevesinde Ayvalık’taydı.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Kazakistan’dan gelen gazeteci, radyocu ve televizyoncular Ayvalık’ın ünlü zeytin ve zeytinyağlarına yakın ilgi gösterdi.


Vakıf Başkanı Naziya Bissenova başkanlığında dört günlük programla Balıkesir’e gelen Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı heyeti Ayvalık’ta; Ayvalık Belediyesi’ne ait Zeytin Müzesi ve bir alışveriş merkezi ile zeytinyağı fabrikası, Şeytan Sofrası ile Cunda Adası’nı gezdi.


Bol bol alışveriş yapan Kazak gazeteciler Ayvalık’ın ünlü zeytin ve zeytinyağlarına yoğun ilgi gösterdi.


Ayvalık’ın tarihi ve doğal güzelliklerine adeta hayran kaldıkları gözlenen Kazak heyet, her anlarını çektikleri hatıra fotoğraflarıyla ölümsüzleştirdi.


“İki ülke arasındaki medyanın işleyişi hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk”


Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün burada Balıkesir turizminin başkenti ve bölgenin zeytinyağı deposu olarak nitelediğimiz Ayvalık’tayız. Türki Cumhuriyetlerinden Kazakistan’da Türk dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziha Birsenova ve Kazakistan’ın 5 ayrı şehrinden gelen meslektaşlarımızı ağırlıyoruz. Türki Cumhuriyetlerinden gelen meslektaşlarımızla birlikte ilk iki gün hem Balıkesir’imizi tanıttık, hem de iki ülke arasındaki medyanın işleyişi hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk. Biz; Türkiye’deki ve Kazakistan’daki gazeteciler nasıl işbirliği yapabiliriz, diğer Türki Cumhuriyetlerindeki arkadaşlarımıza nasıl geliştirebiliriz şeklinde görüş alışverişinde bulunbiduk. Gayet faydalı bir çalışma oldu. Biz Balıkesirli Türk gazeteciler olarak şunu söylüyoruz; Türki Cumhuriyetleriyle, Türkiye’nin; kavgası da bir, sevdası da. Enformasyon noktasında da dünyanın hakikaten muhtaç olduğu bir dönemde işbirliği yapılması gerektiğine inanıyorum. Bizim Kazakistanlı meslektaşlarımızla bugün attığımız adım ve İletişim Başkanlığımızın bu doğrultuda başlattığı çalışmalar katkı sunacağına inanıyorum” dedi.


Amaç Türk Dünyası Medya Birliği’ni güçlendirebilmek


Kazakistan’da Türk dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziha Birsenova, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın davetiyle Balıkesir’e geldiklerini belirterek, “Burada, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir bey ve İsveç’te yaşayan dostumuz, kardeşimiz, meslektaşımız Levent Karağaç bey sayesinde buradayız. Kazakistan’da; televizyon, radyo ve gazetelerde çalışan 20 kadar arkadaşımız Balıkesir’i çok beğendi. Hatta pek çoğu önümüzdeki yaz mevsiminde Balıkesir’e gelip tatillerini geçirmeyi planlıyorlar. İnşallah bizler bundan sonra da Balıkesir’de, Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte güzel projeler yapacağız” ifadelerini kullandı.


Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı’nın sadece Türkiye’de değil, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Rusya ve Avrupa’daki Türk Gazetecilerle işbirliği köprüsünü kurmayı hedeflediklerini kaydeden Birsenova, “Amacımız da; Türk Dünyası Medya Birliği’ni güçlendirebilmektir. Ekim ayı içerisinde, Kazakistan’da; Kırgızistan, İtalya, Türkiye ve başka ülkelerden de gelen gazetecilerle Türk Dili Konuşan Gazeteciler Medya Forumu’nu düzenledik. Bunun 3.sü de inşallah seneye Kazakistan’da olacak. Bu konudaki hedefimiz ise; Gazeteciler çok çalışan ve çaba verenler olduğu için bu vesile ile Türk Dünyası ve halkına hizmet verebilmektir” diye konuştu.


Kazakistan’da televizyon ekranları ve gazetelerinde yaptıkları çalışmalarla yakından tanınan Kazak medya mensupları Ayvalık ziyaretini, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Cunda Adası’nda yenilen akşam yemeği ile tamamladı.


Kazak gazeteciler; zeytinyağlı mezeler, deniz ürünleri ve ot çeşitlerinin ağırlıkta olduğu Ayvalık Mutfağı’na hayran kaldıklarını ifade etti.


Kazak heyet, Ayvalık’ta yayınlanan gazete ve dergilere de yoğun ilgi gösterdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Avrupa Kayserili İşverenler Birliği’nden Başkan Büyükkılıç’a ziyaret Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) yeni yönetimi, Kurucu Genel Başkan Ali Hızar’ın talebi doğrultusunda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti. Avrupa’da yaşayan yaklaşık 400 bin Kayserili’nin sesi olma misyonunu üstlenen AKİB yönetimi, Başkan Büyükkılıç’ın Kayseri’ye ve Kayserililere sunduğu hizmetlerden duyulan memnuniyeti dile getirdi. Heyet, Başkan Büyükkılıç’ın Avrupa’daki Kayserili gurbetçiler tarafından büyük bir sevgi ve takdirle karşılandığını belirterek, başarılarının daim olmasını temenni etti. Ziyarette ayrıca, Kayseri Saat Kulesi’nin Avrupa’da yaşayan Türklere yönelik bir hizmet ofisi olarak büyük ilgi gördüğü vurgulandı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yurt dışında yaşayan hemşehrilere gösterdiği yoğun ilgi ve destekten dolayı teşekkür eden heyet, çok sayıda vatandaşın bu hizmetlerden faydalandığını ifade ederek Saat Kulesi’nin önemine dikkat çekti. Ziyarete; Avrupa Kayserili İşverenler Birliği İkinci Başkanı Yeşim Akpınar, Genel Başkan Yardımcısı Av. İsmet Özkara, Genel Sekreter Halil İbrahim Korkmaz, Türkiye Hukuk Komisyonu Sorumlusu Başkanı Av. Mustafa Talha Er ve AKİB Kayseri Temsilcisi Ömer Faruk Kırmızıtaş katıldı. Heyet, nazik ev sahipliği dolayısıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a teşekkürlerini iletti.
Sinop Türkeli’de Zimari Göleti temizlenecek Sinop’un Türkeli ilçesinde hem içme suyu hem de tarımsal sulama açısından büyük önem taşıyan Zimari Göleti’nin dip temizliği için harekete geçiliyor. Ayaz Köyü sınırlarında bulunan Zimari Göleti’nde incelemelerde bulunan Türkeli Kaymakamı Cezmi Kandemir, vatandaşların uzun süredir dile getirdiği taleplerin karşılık bulacağını söyledi. İncelemelerin ardından köy halkıyla bir araya gelen Kandemir, göletin mevcut durumuna ilişkin yapılan değerlendirmelerin ardından gerekli girişimlerin başlatıldığını ifade etti. Köy sakinleri, göletin dip temizliğinin yapılmasıyla birlikte suyun hem içme suyu hem de tarımsal sulamada kullanılmasını talep ederken, bu taleplerin olumlu karşılandığı belirtildi. Yapılan görüşmeler sonucunda Devlet Su İşleri Samsun Bölge Müdürlüğü ile temas kurulduğu, teknik açıdan dip temizliğinin mümkün olduğu bilgisinin alındığı aktarıldı. Planlamalar kapsamında, gölet suyunun Ayaz köyü başta olmak üzere çevredeki 9 köye içme suyu olarak verilmesi hedefleniyor. Ayrıca gölet alanında bulunan ağaçların kesilerek, Zimari Göleti’nin uzun vadede sağlıklı ve sürdürülebilir bir içme suyu kaynağına dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Sürecin kaymakamlık, belediye ve ilgili kurumlar tarafından yakından takip edileceği bildirildi. İncelemelere Türkeli Belediye Başkanı Veysel Şahin, İl Genel Meclis Üyeleri Nihat Demircan ve Asım Can ile Ayaz Köyü Muhtarı Ali Bahadır da katıldı.