EKONOMİ - 09 Eylül 2019 Pazartesi 09:51

(Özel Haber) Dünyaca ünlü Gönen baldosunda hasat başladı

A
A
A
(Özel Haber) Dünyaca ünlü Gönen baldosunda hasat başladı

Balıkesir’in Gönen ilçesinde dünyaca ünlü baldo pirincinin hasadına başlandı.

Balıkesir’in Gönen ilçesinde dünyaca ünlü baldo pirincinin hasadına başlandı. Her yıl sektöre 270 bin ton pirinç sunan ilçede üreticiler uygun hava şartları nedeniyle oluşan verim ve kaliteden memnun.


Dünyaca ünlü baldo pirinci ile adından söz ettiren Gönen’de çeltik hasadı başladı. Tarlalarda biçerdöverler vasıtasıyla alınan çeltikler, kurutulduktan sonra kamyonlara yüklenerek pirinç fabrikalarına gönderiliyor. Hasadın ardından tarlada kalan çeltik sapları da balyalar halinde kurutularak enerji elde edilmesinde kullanılıyor.


Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, Gönen baldosunda başlayan hasat nedeniyle İHA’ya yaptığı açıklamada, "Gönen denince akla gelen ilk şey baldo pirinci. Şu anda baldo çeşidi ürünlerin hasadı yapılıyor. Eskiye nazaran baldo ekimi azalsa bile yine de çiftçimiz baldo ekiminden vazgeçmiyor. Ağırlıklı olarak baldo, camio ve ronaldo çeşitleri ekiliyor. Gönen Ovası’nda bu yıl toplam 82 bin dekar çeltik hasadı yapılıyor. Şu an hasadın yüzde 10’u yapıldı ve önümüzdeki günlerde de devam edecek. Şu anda çiftçinin en dikkat ettiği şey fiyat politikası. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden şu anda bir beklentimiz yok. Piyasada çiftçimiz beklentisi olan ürün fiyatını şu ana kadar alamadı. Sanayicinin de çeltik talebi yok. Bu da tabi çiftçimiz açısından rahatsız edici bir durum. Önümüzdeki dönemlerde fiyat politikası ve talep artışı rayına oturursa beraberinde çiftçimizin yüzü güler. Şu anda verim ve randıman açısından gayet güzel bir sezon geçiriyoruz. Sebebi de havaların poyraz olması ve aşırı ısınıp da lodos esmemesi. Tabi bu bizi ve çiftçimizi mutlu ediyor. Gönen’de 23 çeltik fabrikası var. Gönen markası ile her yıl 270 bin ton civarında pirinci piyasaya sürüyoruz. Bu da Türkiye’nin yıllık toplam ihtiyacının yarısına denk geliyor" dedi.



Çeltik sapları enerjiye dönüşüyor


Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, hasadın ardından tarlada kalan çeltik saplarının bölgedeki yenilenebilir enerji tesisleri tarafından alınarak enerji elde etmede kullanıldığını belirtti. Özkurt, "Çeltik sapı dediğimiz pirincin alt sapı atların altında altlık olarak kullanılıyor. Bölgemizde iki tane yenilenebilir enerji üretim firması var. Bu iki firma çeltik saplarını alıp, balya haline getirerek enerji elde etmekte kullanıyorlar ve bölgemizde ve ülkemizdeki enerjinin belli bir kısmını sağlıyorlar. Tabi ki çeltik sapının yakılması yasal olarak yasak. Sap dediğimiz çeltik sapı akla gelir ama anız dediğimizde buğday sapı akla gelir. Anızın yakılması yasalar gereği yasak. Çeltik saplarını anız olarak yakan bazı çiftçilerimiz oluyor. Bunlara da yetkili kurumlar zaman zaman cezalar keserek yaptırım uyguluyorlar. Ortalama bir çeltik sapı balyası 200 kilo ağırlığındadır. Ortalama olarak bir dekar çeltik tarlasından 800 kilo ile bir ton arasında çeltik sapı çıkar" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Başkan Nallar atölyelerde yapılan faaliyetleri inceledi Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Park ve Bahçeler Birimini ve atölyeleri ziyaret ederek, buralarda yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Yaklaşan yaz mevsimi ile birlikte hareketlenmeye başlayacak olan Süleymanpaşa’da ihtiyaç duyulan kent mobilyalarının üretimi, bakım ve onarımlarının yapıldığı atölyelerde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Volkan Nallar, üretimi ve tamiri yapılan kamelyalar, seyyar araçlar ve diğer kent mobilyaları ile ilgili bilgi alarak personele işlerinde kolaylıklar diledi. "Önemli organizasyonlarla vatandaşımızın karşısında olacağız" Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan Başkan Nallar, Süleymanpaşa’da büyük hareketlilik sağlayan Kiraz Festivali gibi büyük organizasyonlar öncesi tüm birimlerle birlikte hummalı ve uyumlu bir çalışma içine girdiklerini ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde önemli organizasyonlarla vatandaşlarımızın karşısında olacağız. Bunların başında tabii ki Kiraz Festivalimiz geliyor. Tüm birimlerimizle hazırlıklara başladık. Bu kapsamda Fen İşleri Müdürlüğümüzün atölyelerinde, Park ve Bahçeler Birimimizde çalışanlarımızla bir araya geldik, yürütülen faaliyetleri yerinde değerlendirerek mesai arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunduk. Gayretle çalışan tüm personelimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ankara Gölbaşı Belediyesi’nin vektörle mücadelesi sürüyor Havaların ısınmasıyla ilaçlama çalışmalarına hız veren Gölbaşı Belediyesi ekipleri, Mogan Gölü’nde bulunan sazlık alanda vektörle mücadele kapsamında dron ile ilaçlama yaptı. Atatürk Sahil Parkı’nda sivrisinek larvaları ve haşerelerle mücadele kapsamında Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından dron ile ilaçlama yapıldı. Tam donanımlı ve eğitimli ekipler tarafından gerçekleştirilen ilaçlama sırasında diğer canlılara ve ekolojik dengeye zarar vermeyen ilaçlar kullanıldı. İlaçlama dronu sayesinde toplum sağlığını tehdit edebilecek, ulaşılması zor yerlerdeki vektörlerin alanlarına hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşıldı. “Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmalarımız sürecek” Havaların ısınmasıyla birlikte çoğalan vektörlere karşı belediye ekiplerinin saha çalışmalarına hız verdiğinin altını çizen Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı “Göl ve sulak havzaların bulunduğu ilçemizde ekiplerimiz vektörle mücadele kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Dron ile yapılan ilaçlama çalışmalarımızı hızlandırıyor. Ekiplerimizin ulaşması zor olan yerlere dron ile ulaşılarak kısa sürede ve güvenli şekilde ilaçlama çalışması yapılıyor. Dron sayesinde saatlerimizi, hatta günlerimizi alacak ilaçlama çalışmasını dakikalar içerisinde tamamlıyoruz. Bizim öncelikli görevlerimizden biri de toplum sağlığı. Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltip, daha sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri için sivrisinek larvaları, karasinek ve haşerelerle mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz. Gölbaşılı vatandaşlarımız çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Zonguldak Tribün için 150 bin lira bağışta bulundular Alaplı Çatak Köyü’nde her bayram geleneksel olarak düzenlenen ve bölgede ilk defa futbol turnuvası şampiyonuna dana hediye edilen turnuvanın şampiyonu belli oldu. Toplamda 25 takımın katımıyla Ramazan Bayramı’ndan önce başlayan ve bir ay boyunca devam eden turnuvanın grup ve eleme maçlarının ardından finale çıkan Eleşler Köyü ile Ereğli Gemi finale çıkmaya hak kazandı. Alaplı Çatak Köyü futbol sahasında yüzlerce taraftarın katıldığı final maçında karşı karşıya gelen iki takım finale yakışır bir mücadele ortaya koydular. Maçın orta hakemi Kocaeli Bölgesi İl Hakemi Seda Bayram yaptı. İlk yarısı 1-1 tamamlanan maçın ikinci yarısında bulduğu golle skoru 2-1 yapan Ereğli Gemi turnuvanın şampiyonu oldu ve turnuvanın dana ödülünü almaya hak kazandı. Maçın ardından ödül töreni geçildi ve turnuvanın 3. Olan takımı Cambazlı Köyü’ne maçın orta hakemi Seda Bayram tarafından 3.’lük kupası takdim edildi. İkinci olan takımına ise kupa ve madalyaları Alaplı Belediye Başkan Vekili Yaşar Çevik tarafından verildi. Şampiyon olan takıma ise kupa ve madalyaları Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal tarafından taktim edildi. Kupa töreni sırasında konuşan Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal şunları söyledi; “Turnuvaya katılan tüm takımları tebrik ediyorum. Turnuvanın şampiyonu Ereğli Gemi olmuştur. Kendileri hem buraya yapılacak olan tribüne maddi destek olma sözü vermişlerdir hem de düğün yapacak olan arkadaşlarına ödülü hediye etmişlerdir. İki ayrı bir güzelliğe imza atmışlardır. Ereğli Gemi her zaman devletimizin yanındalar. Bu organizasyonda başından sonuna kadar emeği bulunan herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum." Ereğli Gemi yetkileri kupa töreninde yaptıkları açıklamada sahaya yapılacak olan tribün için 150 bin lira bağışta bulundular.
Sinop Sinop protokolü ormanları temizledi Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası çerçevesinde protokol tarafından ormanda temizlik çalışması yapıldı. Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası kapsamında Sinop Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman yangınlarına sebebiyet verecek davranışlara karşı farkındalık oluşturmayı hedeflemek adına, Akliman mevkisinde temizlik etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sinop İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, Sinop Orman Bölge Müdür Celal Kanbur ve öğrenciler katıldı. Program başında konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, orman yangınlarının insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Yangın tehlikesi açısından genel olarak Türkiye’nin üzerinde bir diske sahibiz. Çünkü, sizin alanınız ormanlık alan yönünden daha fazla. 2 katı neredeyse. 2 katından daha fazla. Burada önemli olan amaç yangına hızlı müdahale, yangını bir an önce söndürme değil. Asıl amaç yangını önlemek. Bunun için buradayız. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz? Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Alacağımız basit tedbirlerle bu yüzde 90 oranını düşürebiliriz. Yangının oluşmasını önlediğimiz zaman, zaten yangın olmaz. Yeri kirletmediğimiz zaman zaten temizleme faaliyetine gerek kalmadığı için temiz kalır. Ormanlarımızı temiz tutmamız lazım. Yapmamız gereken basit. Ormanda ateş yakmayacağız ve ormanı tertemiz bırakacağız. Ormanı kendi halinde bırakacağız" dedi. Vali Özarslan’ın açıklamalarının ardından protokol üyeleri, kamu kurum personelleri ve öğrenciler temizlik çalışması gerçekleştirdi.